Le tudnád írni a lényegét annak, hogy a Te vallásod szerint mi a menete a bűnöktől való megszabadulásnak, megtisztulásnak és a jó lelkiismeretre való jutásnak?
Akkor miért van benne a Bibliában a bűnök szóbeli megvallásának fontossága?
Jak 5,14-16
Beteg valamelyitek? Hívassa el az Egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó ima megszabadítja a betegeket, és az Úr talpra állítja. Ha pedig bűnöket követett el, bocsánatot nyer. Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Igen hathatós az igaz ember buzgó könyörgése.
Mt 3,6
Megvallották bűneiket, s ő megkeresztelte őket a Jordán folyóban.
Vagy nálatok nem fontos Isten szava csak a saját elgondolásátok?
@11.
Nem találtam az idézett igékben a "papnak"szót!
Valamit elnéztem?
Mi köze egy papnak ahhoz,ha a pimasz kamasz fiamnak lekevertem egy taslit?
Azt nem a fiammal kell lerendeznem?....
Hol ír a Biblia olyan szót,hogy "gyónás"?
"Vagy nálatok nem fontos Isten szava csak a saját elgondolásátok?"
A fiaddal IS lerendezed. Aztán a szentgyónásban Istennel is. A pap rengeteg gyónást meghallgat élete folyamán. Rengeteg papnál gyóntam már, egyik sem használt fel ellenem soha semmit, amit hallott (ezt egyébként ha megteszi, kánonjogilag büntetendő). Sőt egy pár óra múlva semmire sem fog emlékezni.
Jó, ha van egy olyan atya, akivel gyónásnál át lehet beszélni az egészet, s tud tanácsokat adni.
"Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.” (Jn 20,23) – mondja az Úr az apostoloknak. Az apostolok a presbyter (= áldozópap lat.) méltósággal együtt a kézrátételben ezt továbbadták. S az apostolok nyomán szentelnek a püspökök (kik az apostolok utódai) papokat; az Egyház klérusában a kézrátétel a szent apostolokig vezethető vissza
Bűnt megbocsájtani KIZÁRÓLAG Istennek van joga.
Jézus itt arra utal,hogy akikben Isten Lelke lakik,azok tudhatják Isten kinek bocsájt meg,de semmiképpen azt,hogy a bűnbocsánat jogát Isten átruházná halandó emberre.
Nem véletlen,hogy Jézus a mintaimájában a mennyei Atyától kért bocsánatot és megerősítette,hogy csak akkor bocsát meg(Isten),ha mi is megbocsátunk (kinek?)... az ellenünk vétkezőknek.
"Bűnt megbocsájtani KIZÁRÓLAG Istennek van joga."?
Biztos ez?
"Jézus hajóra szállva átkelt, és elment a maga városába. És íme, odavittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: Bízzál, fiam, megbocsáttatnak a te bűneid. Ekkor néhányan az írástudók közül így szóltak magukban: Istenkáromló! Jézus pedig, mivel ismerte gondolataikat, ezt mondta: Miért gondoltok gonoszt szívetekben? Ugyan mi könnyebb? Azt mondani, hogy megbocsáttatnak a te bűneid, vagy ezt mondani: Kelj fel, és járj? De azért, hogy megtudjátok, az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön – ekkor ezt mondta a bénának: Kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza! Ő pedig felkelt, és hazament. Amikor a sokaság ezt látta, félelem fogta el őket; és dicsőítették Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek." (Máté 9: 1-8)
Az azért kitűnik a Bibliából, hogy amikor Jézus mint az Emberfia hatalmát emlegeti, akkor olyan dolgokról beszél, melyet az embereknek is hatalmukban ál megtenni. Nem csak isten tudja megbocsátani a bűnöket, hanem az ember is.
"Nem találtam az idézett igékben a "papnak"szót!"
Olvasd figyelmesebben, a gyülekezet előjárója a pap.
"Azt nem a fiammal kell lerendeznem?...."
Nem, mert az, hogy te egy gyerekverő vagy, nem csak rád tartozik, hanem Istenre és arra a közösségre is, aminek része vagy.
Az őskeresztények úgy gyóntak, hogy a teljes gyülekezet előtt vallották meg bűneiket. Később ezt váltotta fel, hogy csak a gyülekezet előjárójának, a papnak.
Elolvastad, mit írtam korábban?
A pap IN PERSONA CHRISTI, azaz Krisztus személyében cselekszik a szent liturgiában a felszentelése által.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!