Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan szólítod meg Istent?...

Hogyan szólítod meg Istent? Mi a menete? Honnan tudod, hogy hallotta? (értelemszerűen olyanokhoz szól a kérdés, akik hisznek benne)

Figyelt kérdés

Értem ezalatt azt, hogy pl: alvás előtt letérdelsz az ágyad elé, összekulcsolod a kezeidet, aztán tisztelettel megszólítod? Az a bevezető beszéd (miatyánk) mindenképp szükséges?

Hiszek a természetfelettiben, Isten létezését sem tartom kizártnak, ámbár nem feltétlen úgy, ahogy azt mi gondoljuk. A Bibliában egyáltalán nem hiszek. Úgy vagyok vele, mindenki higgyen, amiben szeretne, én tiszteletben tartom, s ugyanígy viszont elvárom a másiktól. Szóval NEM azért teszem fel a kérdést, hogy azzal jöjjek bárkinek is, mekkora hülye, meg hogy hihet a vallásban. Szimplán érdeklődöm, mi a hivatalos menete az imádkozásnak templomon kívül.

2022. júl. 13. 23:34
 1/7 anonim válasza:
15%

Nem szoktam képzeletbeli barátokkal beszélni, pláne nem térdelek le eléjük.

Viszont abban hiszek, hogy a gondolatainknak teremtő ereje van, és gyakorlatilag erről szól az imádkozás is. Így csak szimplán megfogalmazom magamban a vágyaim és a kívánságaim, meg a célokat amiket el akarok érni, de nem címzem senkinek.

2022. júl. 13. 23:40
 2/7 A kérdező kommentje:
Ezért írtam, hogy aki hisz benne. Kissé sértő képzeletbeli barátnak nevezni.
2022. júl. 14. 00:03
 3/7 anonim ***** válasza:
85%
Nem térdelek le az ágyam elé, az ágyamban fekve mondom el az esti imát. Miatyánkot a végén szoktam, nem az elején, de ennyire azért nem kötött műfaj ez 🙂 Először a szokásos esti imát szoktam, azután megköszönök neki mindent, amit aznap kaptam tőle, és bocsánatot kérek mindazért, amiben vétkeztem. Ezután még pár személyes dolog, pl imádkozom az elhunyt szeretteimért.
2022. júl. 14. 00:30
 4/7 anonim ***** válasza:
45%
A vallási rovatban vallási trollkodjunk, köszi.
2022. júl. 14. 07:16
 5/7 anonim ***** válasza:
82%

Nincsenek kötött szabályok. Úgy szólítsd meg, ahogy a legjobbnak tartod.

Nem tudhatod, hogy hallotta-e, de ugye hiszel benne, hogy ő egy végtelen isten?

Na, akkor hallani fogja, és érteni is.

2022. júl. 14. 08:57
 6/7 anonim ***** válasza:
Szia , a Mi Atyánkkezdetű imát Jézus tanította a követőinek,és azt mondta nekik, hogy így imádkozzanak -nem pedig azt, hogy EZT mondják újra,meg újra. Szóval ezt felfoghatod egy "vázlatnak", hogy milyen témákat érinthetsz és milyen sorrendben. Jó az elgondolás, hogy tisztelettel megszólítod, hiszen mint látod, Jézus is így kezdi: Mi atyánk, aki a mennyekben vagy..szenteltessék meg a neved...legyen meg az akaratod...jöjjön el az Uralmad....(más fordítás msáképp adja vissza) Tehát elször adj hálát, köszönd meg amit kaptál, beszélj Istennek az érzéseidről, hogy mennyire érzed, hogy bszükséged van Rá, a vezetésére, segítségére, mennyire szeretnéd, ha azigazságos Uralma, Királysága érvényesülne végre a földünkön -ahogyan ez a mennyekben már "működik". Aztán a személyes kéréseid: "Mindennapi kenyerünket add meg..." hogy segítsen neked, hogy legyen munkd, legyen erőd hogy dolgozz, és ellásd magadat és a családodat, legyen egészséged -vagy ha nincs akkor ezért imádkozhatsz, hogy segítsen gyógyulni...aztán jöhet a bűnbcsánat: "És bocsásd meg a vétkeinket..." nyilván minden nap követünk el valami rosszat, mivel tökéletlenel vagyunk - persze törekedni kell arra, hogy ez minálkevesebbszer fótörténjen meg és nyilbván nekünk is megbocsátónak kell lenni másokkal szemben : "Amiképpen miis megbocsátunk az ellennünk vétkezőknek". Hát nagyjából így - persze mindenki a saját életérekell hogy vonatkoztassa, így lesz személyes az ima. És akkor érezni fogod, amit a Filipoi 4:6,7 versek írnak: hogy egy belső békét és nyugalmat ad,neked, mivel " rá vetetted a terheidet" vagyis rábíztad az életed nehéz ügyeit.
2022. júl. 14. 10:43
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia,

én nem nagyon szoktam letérdelni otthon, hanem az ágyban ülve összekulcsolom a kezem vagy lehajtom a fejem. De van, aki letérdel az ágya előtt, gyertyát gyújt, ha van feszülete vagy kereszte, maga elé teszi. Van, akinek van otthon házi oltára, pl. berendez egy kis sarkot ikonokkal, kereszttel, gyertyával, és elétérdel. De nem muszáj semmi. Hazafelé a villamoson is lehet imádkozni. Vagy reggel erőt kérhetünk a napunkhoz.

A Miatyánkot nem muszáj elmondani. Azt szoktuk mondani, hogy ha 2 ember vagy annál több imádkozik együtt, akkor hivatalosan el kell azt is mondani, pl. áhítaton, istentisztelen, de az csak a vallás előírása.

Igen, megszólítom, bár elvileg azt sem muszáj, hiszen tudja, hogy hozzá beszélek. Előtte pár másodpercig el szoktam csendesedni el és elkezdek "befelé figyelni". Lehet Mindenhatónak szólítani, Istennek, Atyának, örök Istennek, úgy, hogy Istenem, Uram. Van, aki Jézust szólítja meg vagy SzűzMáriát. Van, aki szentekhez fohászkodik közbenjárásért.

Bármit lehet mondani, kérni, megköszönni, bocsánatot kérni, másokért imádkozni. Lehet zsoltárt is olvasni imádságként (Biblia, Zsoltárok könyve). Vagy csak hálát adni azért, hogy Isten van és számíthatunk rá. Vagy nem is kell mondani semmit, lehet csak elmélkedni róla. Lehet az egész 3 perc vagy 30 perc, ahogy érzi az ember. Vannak kötött imák is, különböző felekezeteknek vannak imakönyvei. A Miatyánk is ilyen kötött ima - akkor is lehet mondani, ha szavakat még / már nem talál az ember, de imádkozni szeretne.

Az én hitem szerint mindenki imáját meghallja.

Egyébként sokszor azt mondjuk, hogy egy sóhajtás, vagy egy rövid fohász is elég. Istennek nincs szüksége az imáinkra, inkabb nekünk van szükségünk arra, hogy imádkozzunk. Tehát nem kell felállított szabályokat követni.

Az imádkozásnak van egy közösségteremtő szerepe is. Az, hogy tudod, mások is imádkoznak, úgy vagy azt, amit te. Pl., egyes felekezetekben az imaórák liturgiája ilyen, vagy délben az üdvözlégy Mária.

Hittől függetlenül, pszichológiai szemmel nézve is van haszna. Pl. a mindennapi hálaadás hasonló az örömnaplóhoz, amit az enyhén depressziósoknak szoktak feladatul adni a pszichológusok. A bűnvallás vagy másoknak való megbocsájtás segít lefekvés előtt lapozni, lezárni az elrontott dolgokat, konfliktusokat. Ha valaki megfogalmazza a vágyait, az konkrétan megjeleníti és elérhetőbbé teszi. Ugyanígy a megoldatlan problémák, szorongások megfogalmazása akár azonnal vezethet ahhoz, hogy a megoldás úgymond kipattan az ember fejéből. Ezzel nem azt mondom, hogy erre csak az ima megfelelő módszer, és hát az imának mégis az Istenkapcsolat a lényege - ezek, mondjuk úgy, mellékhatások.

2022. júl. 14. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!