Imádkozol a békéért?
Inkább teszek érte.
Én szeretném, hogy legyen.
Ellentmondásnak tűnhet, de az én tudásommal és bölcsességemmel látszik, hogy nem az.
Én igaz békét vágyok, nem azt, ami most a bolygón uralkodik. Ha lenne egy 3. vh, nagy esélyünk lenne azt megteremteni, miközben az alacsony minőségű emberek nagyja is elkerülne az útból.
Van, amikor Istennek kimerülnek a lehetőségei, mert az emberek nem hallgatnak rá, és nem ismerik fel a kegyelem idejét, és ő így csak két rossz közül választhat. Vagy elhozza a borzalmakat és a szenvedést néhány évre vagy évtizedre még ebben az életben az emberekre, hátha megtörnek és megtérnek, vagy hagyja, hogy az emberek elvesszenek, és a túlvilágon sokkal-sokkal hosszabb ideig fognak gyötrődni és szenvedni. Szerintem Isten a kisebb rosszat választja, vagyis hogy evilági szenvedést bocsát az emberekre. Ahogy meg is van írva az Ézs 45:7-ben: "Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én szerzek békességet, én teremtek bajt, én, az ÚR cselekszem mindezt." Isten nem érzelgős: ha már csak a verés segíthet, akkor verés fog következni. Egy szerető apa nem tehet mást bizonyos helyzetekben, bár az, hogy fájdalmat kell okoznia, mert nincs más lehetősége, az neki is nagyon fáj.
Emlékeztetnék mindenkit, hogy a Covid járvány alatt nagyon sok ember huzamosabb ideig "szobafogságra" lett ítélve. Utána az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági visszaesés és infláció miatt nagyon sok embernél "zsebpénzmegvonásra" került sor. Egy szerető apa is először kíméletesebben kezd el fegyelmezni. Jelenleg, Isten továbbra is vár megtérésre, mert úgy tűnik, ezek a fegyelmezések nem hoztak megtérést. És ha nincs megtérés, akkor -- sejthetően -- jönni fog a keményebb lecke, ami már nem csak kellemetlen lesz, mint a szobafogság vagy a zsebpénzmegvonás, hanem ott már sírás és fogcsikorgatás is lesz bőven. Ne így történjen, de a történelem tanulsága azt mondja, hogy semmi nem szokott eredményre vezetni. A Jelenések könyve, amely elsősorban a bálványimádó Római Birodalmon bekövethezett istenítéletet mutatja be arról tanúskodik, hogy az emberek akkor nem tértek meg. Jel 16:9-11: "és az emberek gyötrődtek a nagy hőségben, és káromolták az Isten nevét, akinek hatalma van ezek fölött a csapások fölött, de nem tértek meg, és nem adták meg neki a tiszteletet... nyelvüket rágták kínjukban, kínjaik és fekélyeik miatt káromolták a menny Istenét, de nem tértek meg cselekedeteikből." Aztán a Jel 9:20-21 "A többi ember pedig, akiket nem öltek meg ezek a csapások, nem tértek meg kezük alkotásaitól, hanem imádták az ördögöket és a bálványokat..., és nem tértek meg gyilkosságaikból, varázslásaikból, paráználkodásaikból és lopásaikból sem." Szerintem tanulhatnánk a történelemből, hogy Isten az erősebb. A Római Birodalmat is összetörte Isten, amely a világ addigi legerősebb birodalma volt, amikor megelégelte a bűneiket. Gondolod, hogy Magyarország majd kibírja, ha Istennek ránehezedik a keze? Talán Magyarország erősebb, mint a Római Birodalom, amely minden népet maga alá gyűrt anno? Na ne!
Azt hiszem, ezekből elég világos, hogy Isten nem érzelgős, és ha ő úgy gondolja, hogy jobb testileg szenvedni, mint a bűnökben maradni, és örökre elveszteni a lelkedet, akkor tesz egy utolsó szomorú kísérletet a lelked megmentésére. Persze a szabadsága mindig meglesz az embernek, hogy a megtérés helyett tovább folytassa az istentelen életvitelét. Kicsit olyan a bűn, mint bizonyos betegségek. Ha az első, enyhébb jeleknél orvoshoz megy az ember, megúszhatja nagyon fájdalmas beavatkozás nélkül. Minél inkább halogatja az orvoshoz menetelt, annál fájdalmasabb kezelés segíthet csak. Isten is öröülne, ha az enyhébb figyelmeztetések és enyhébb csapások eredményre vezetnének. De yakran egyre erőteljesebb fegyelmezésre kényszerül, mert már csak az hozhat gyógyulást.
És van egy további szomorú feladat Isten számára, ami akkor jön, ha már a verés sem hozott eredményt, és megtérésre már nincs lehetőség, akkor jön az igazságos ítélet. Akik nem hisznek, azokat egy hosszú türelmi idő után elítéli, megbünteti, és elpusztítja. Ezt megteheti sokféle módon, egyik lehetőség, hogy elengedi erőszakos uralkodók/vezetők/hatalmak kezét, amit addig lefogott, akik pl. a háborúkon keresztül elvégzik a büntetés feladatát. A Biblia tele van különféle népeken, sőt birodalmakon végrehajtott istenítéletetekkel, melyeket legtöbbször az "Úr eljövetele" vagy az "Úr napja" kifejezés takar a Bibliában. Ezeket az ítéleteket nagyon gyakran erőszakos hatalmak szabadon engedésével hajtotta végre Isten. Persze a Biblia szerint lesz egy utolsó ítélet, egy utolsó "Úr napja", egy utolsó "Úr eljövetele", amelyen az egész világ ítélet és pusztulás alá kerül, de addig akár több "közbülső" "Úr napja" is bekövetkezhet, pl. háborúkon vagy akár világháborúkon keresztül is.
Ne feledjük, hogy minden úr arra törekszik, hogy azon ellenségeitől megszabaduljon, akik nem hajlandók elismerni az ő hatalmát. Ez alól Isten sem kivétel, csupán annyiban, hogy ő hosszútűrő, számtalanszor megbocsát, nagyon sokáig vissszatartja a haragát, és nagyon sokáig meggyőzni akarja az ellenségeit, nem legyőzni. Előbb-utóbb azonban kitör a haragja, és akkor egész népeket törölhet el a föld színéről, akik ellenszegültek neki.
üdv, a javuló Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!