Ha keresztény vagyok, de teljesen ellene vagyok a "Fordítsd oda a másik orcád is!" elvnek, akkor a pokolra jutok?
Szerintem nem jutsz pokolra.
Ha megnezzuk, milyen kontextusban van ez:
"Hallottátok a parancsot: Szemet szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, ne álljatok ellent a gonosznak. Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is!".
Ez a zsido torvenyek felulirasa tul.keppen, amikor anno az volt a szabaly, hogy szemet szemert: tehat ha megvernek, jogod van visszaadni, onbiraskodni, a masikon ugyanazt leverni. Ha valaki kinyomja a szemedet, nyomd ki te is az ovet. Ez amolyan bosszuallasi szabaly volt.
Amit Jezus mond, ma nekunk nem olyan forradalmi dolog, mivel a vilagi torvenyek tiltjak az onbiraskodast, tehat ha valaki megver, akkor nem visszautunk, hanem segitseget, rendort hivunk, es az illeto ellen jogallamban eljaras indul. Nem mi buntetjuk meg, nem hivjuk ki parbajra, nem allunk bosszut a csaladtagjain.
A lenyege, hogy ha visszautsz, akkor o megint visszaadja, mire te megint, es az egesznek nem lesz vege. De "ne allj ellent a gonosznak", vagyis ne csinald ugyanazt, amit egy rossz ember, mert akkor te is az leszel. INKABB hagyd, hogy meg egyszer megusson, mint hogy visszauss, szerintem ez ezt jelenti.
Nem azt jelenti, hogy mi akkor mar hulyek leszunk, es nem allunk ki magunkert. Onvedelembol visszauthetsz (hogy megakadalyozd a tovabbi verest), csak bosszubol nem.
Nem jelenti azt sem, hogy ha megsertenek, igaztalanul vadolnak, akkor nem kepviselheted az erdekeidet. Vagy ha az orszagot megtamadjak, akkor nem vedhetjuk meg magunkat.
Kis jozan esz kell azert a Bibliahoz, eleg sok helyen, szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!