Isten ha tökéletes entitás, volt, van és lesz, mégis hogy fejlődhetett és lett "emberségesebb" az idők folyamán?
"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta"
A világot, amit először elárasztott, majd tűzesővel illetett, és az egyiptomi tíz csapást már ne is említsük...
Mi változott meg Istenben az évszázadok során, hogy nem talált ki újabb tömegpusztító módszert a szabad akaratból adódó "gonoszság" csökkentésére?
Helyette a földre küldte a fiát, majd végignézte, ahogy kivégzik és a végén kicsit morgott - három napig dörgött és villámlott?
Nem fejlődött. Nincs a legjobbnál jobb.
Nem lett emberségesebb. Az ember lesz istenségesebb idővel.
Semmi sem változott. Amiket írsz időket, szinte semmi. Pár tíz ezer év? Annyi sem. Egyszerűen csak a föld változik, és ahhoz társul az, amit igényel a spirituális fejlődése szempontjából, amit "isten" megad.
Jhvh nem az egy végtelen teremtő. Jhvh csak egy nagyon pici sub teremtő.
A keresztény és zsidó isten egy szörnyeteg.
Egyéb kérdés?
12# Ha eljutsz a valóságra végre békére lelsz Istennel.
Addîg meg fölösleges szócséplés... én már tudom, hogy hazugsàgot írsz.
Szóval olyan nem is lehet a te világodban, hogy valaki nem tartja pozitív fényben a keresztény és zsidó istent?
Mert én komolyan így gondolom és ez nem egy hazugság.
14-es
Nem vitatkozom az álláspontoddal, csak szerintem érdemes pontosítani...
pontosabban szétválasztani.
A kerszténységet ne keverjük az Ószövetség "istenével".
Tudom, hogy a "judeo-kereszténység" a modern egyházak elfogadott terminusa és teológiája. De ez egyházi vélemény, mely sokak által számos ponton erősen vitatott, azaz nem kizárólagos keresztény vallási tétel.
Az ószövettség istene az újszövettségé.
Pont.
Dehogynem. Másképp kinek a szava az Ószövetség? Más isten nincs az Úron kívül. Tehát akkor magát a Szentírást kérdőjelezi meg az ilyen, és erős fenntartásaim vannak, hogy az ilyen kereszténynek nevezhető.
12#
Milyen reményed van ezzel a hozzáállással ?
Márk 10:15
Bizony mondom néktek: A ki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképen sem megy be abba.
Isten országában, ahol vagyok húszon éve a Szeretet az Úr.
Itt világosságban járok Jézust követve..
Te a sötét oldal adását vallod.... voltam ott is, mindenki ott kezdi... de jobban szerettem az igazságot és Isten szeretete kihozott az Ő országába.
Ő egy szerető Isten telve kegyelemmel és irgalmassággal.
Hazavár mindannyiunkat...
Mindenesetre tényleg nem mindegy mit gondolsz, ez a Te felelősséged.
12
Csak úgy süt belőled a műveletlenség és a logika hiánya.
Nem hiszel istenben? Oké. Akkor nyilván isten egy kitaláció, amit az ókori héber törzsek alkottak maguknak. Ha pedig isten az emberi fantázia szüleménye, kvázi egy irodalmi mű szereplője, akkor az irodalmi mű születési idejének kontextusában kell vizsgálni.
A kor isteneihez képest pedig összehasonlíthatatlanul emberséges. Nem követel emberáldozatot, a rabszolgák rabszolgaságát 7 évre korlátozza, a nőkkel sokkal emberibb bánásmódot követel, mint amit a többi közel-keleti nép tanúsított stb.
Ja hogy a 21. század normáinak nem felel meg? Nyilván. De ha isten nem létezik, csak egy többezer éves mese, akkor ezt a mesét a korabeli közerkölcs szemüvegén ekresztül tessék vizsgálni.
18
Én ezekre annyit tudok mondani, hogy ilyet és hasonlót olvasok más szent könyvekben is.
19
"Ha pedig isten az emberi fantázia szüleménye, kvázi egy irodalmi mű szereplője, akkor az irodalmi mű születési idejének kontextusában kell vizsgálni."
Persze, viszont nem lesz valami morális, mert 2000 éve történt.
"A kor isteneihez képest pedig összehasonlíthatatlanul emberséges."
De követel emberáldozatot több részén a Bibliának isten és meg is kapja.
Pl. milyen istenekkel hasonlítottad össze a keresztény istent ami abból a korból származik.
De lényegében annyi az érv itt, hogy "az én sitenem kissé kevésbé rosszabb vagy ugyan olyan rossz mint a többi, szóval oké".
"a rabszolgák rabszolgaságát 7 évre korlátozza"
Technikaliag 6, de oké.
Kivéve azoknak, akiknek a rabszolgaadó kijelölt egy másik rabszolgát hogy legyen a "felesége".
Aztán ha nem akarja elhagyni a feleségét miután felszabadul akkor meg kell esküdnie, hogy örökké a mesterével marad, csak így tudja megtartani a feleségét és gyerekeit.
ÉS ez még mindig csak a zsidó férfiak rabszolgákra tartozik.
A nem zsidó férfiak rabszolgákat 50 évente szokták szabadon engedni.
"a nőkkel sokkal emberibb bánásmódot követel"
Szóval a nők bármikor kötelezhetőek szexuális együttlétre, kijelölhetőek feleségnek akaratuk ellenére, a rabszolgatartó kijelölheti őket a fiának feleségnek viszont beleegyezés nélkül.
Plusz ezekhez hozzá jár, hogy alapjáraton a nők szava kevesebbet ér, nem taníthatnak a templomban stb...
"mint amit a többi közel-keleti nép tanúsított stb."
Szerintem nem így van.
"akkor ezt a mesét a korabeli közerkölcs szemüvegén ekresztül tessék vizsgálni."
Nem.
Amit írsz nulla logika van.
Senki sem az idő moralitásához viszonyítja a dolgokat.
2000 évvel ezelőtt sem ahhoz viszonyították, hogy na vajon a jövőben erről mit gondolhatnak.
Nekem meg van ahhoz a szabadságom és érveim, hogy ki tudjam jelenteni, ez szörnyű volt és egy jóságos isten nem parancsolhatott volna ilyet.
Szóval nem is értem a kommented, hogy mit akartál elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!