Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Bibliában le van írva...

A Bibliában le van írva valahol, hogy Isten egy emberektől elkülönülten létező entitás?

Figyelt kérdés
Honnan tudjuk, hogy az istenségként emlegetett Isten tulajdonképpen nem a lelkiismeretünk, vagy nem maga a szeretet, az igazság stb. Mire alapozzuk, hogy egy független entitás és nem pedig egy mindannyiónkban jelen lévő szellemiség? Fogalmam sincs honnan jött nekem ez az ötlet amúgy...

2022. febr. 11. 21:04
 1/4 uyscuti ***** válasza:
100%
Akár a Biblia legelső verséből is, ahol ez áll: ,,Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet." Ekkor az ember természetesen még nem létezett, de Isten igen, természetesen az embertől függetlenül. Isten nem része az általa teremtett fizikai világnak . Ő annak felette áll , attól függetlenül létezik.
2022. febr. 11. 21:17
 2/4 anonim ***** válasza:
Lényegtelen ez abból a szempontból,hogy Istennel egyéválás érzése megtapasztalható. Nem kell tudnunk a működését!
2022. febr. 11. 21:31
 3/4 anonim ***** válasza:
49%
Az Ószövetség istene jön-megy, utasít, féltékeny stb: innen tudjuk.
2022. febr. 11. 21:43
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

"Mire alapozzuk, hogy egy független entitás és nem pedig egy mindannyiónkban jelen lévő szellemiség?"

A Bibliából egészen egyértelmű. A lelkiismeretünk nem tesz csodákat. pl. Nem támaszt fel valakit, nem válassza szét a tengert stb. De halálunk után sem tart ítéletet felettünk. De az egész Biblia úgy beszél Róla, mint egy külön létezőről. Sőt tulajdonképpen Ő az egyetlen, aki önmagában létezik, tehát nem függ semmitől, nincs a létezésének forrása. Mi vagyunk az Ő teremtményei, az Ő származékai, ha úgy tetszik, nem Ő a miénké. Ez egy nagyon fontos és központi gondolata a Bibliának.

A Bibliában Isten ilyeneket mond és Istenről ilyenek vannak írva:

"Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?" 4Móz 23:19

"Keressétek az URat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az ÚRhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani. Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az ÚR. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak utaim a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál." Ézsaiás 55:6-9

"Ki irányította az ÚR lelkét, ki volt tanácsadója, aki oktatta? Kivel tanácskozott, ki világosította fel őt? Ki tanította meg a helyes eljárásra, ki tanította tudományra, és ki oktatta értelmes cselekvésre? A népek olyanok előtte, mint egy vízcsepp a vödörben, annyit érnek, mint egy porszem a mérlegserpenyőn, a szigetek egy homokszemnek számítanak. A Libánon fája nem elég a tűzre, állata nem elég az égőáldozathoz. A népek mind semmik előtte, puszta semmiségnek tartja őket. Kihez hasonlíthatnátok az Istent, és hogyan készíthetnétek el képmását? " Ézsaiás 40:13-18

"Az, aki ott trónol a földkerekség fölött, ahonnan lakói csak sáskának látszanak, fátyolként terítette ki az eget, kifeszítette, mint egy lakósátrat. Semmivé teszi a fejedelmeket, a föld bíráit megsemmisíti. Alig ültették el, alig vetették el őket, alig vert gyökeret törzsük a földben, ő csak rájuk fúj, és kiszáradnak, elragadja őket, mint szélvész a pelyvát. Kihez hasonlíthatnátok engem, kivel mérhetnétek össze? – mondja a Szent. Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Kivezeti seregüket szám szerint, mindnyájukat név szerint szólítja; olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mer hiányozni. Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel: Rejtve van sorsom az ÚR előtt, nem kerül ügyem Isten elé. Hát nem tudod, hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az ÚR, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen." Ézsaiás 40:22-28

"Ezt mondja az ÚR, Izráel királya és megváltója, a Seregek URa: Én vagyok az első és az utolsó, rajtam kívül nincs isten. 7Kicsoda olyan, mint én? Szóljon, mondja meg, sorolja fel, hogy mi történt, amióta hajdan népet alkottam; és mondják el a jövendőt, ami következik! 8Ne rettegjetek, és ne féljetek! Hiszen régóta hirdettem, megmondtam, és ti vagytok a tanúim! Van-e isten rajtam kívül? Nincsen kőszikla, nem tudok róla!" Ézsaiás 44:6-8

"Szilárdan áll trónod ősidők óta, öröktől fogva vagy te." Zsolt 93:2

2022. febr. 12. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!