Felnőtt hitoktatásra járok a helyi plébániára. A diakónus aki tartja azt mondta hogy a szentségek kiszolgálását ( eucharisztia, bérmálás ) már a 10 alkalmas hitoktatás után megtudom tenni. Ez valóban így van? Szokott lenni ünnepség?
Rosszul fogalmaztam elnézést de nekem azt mondták/írták, idézem:
"A 10 alkalom után részesülhet az Eucharistia (elsőáldozás) és a bérmálás szentségeiben és római katolikusnak számít."
Én római katolikus vagyok. 10 alkalom után biztosan nem lesz elsőáldozás és bérmálás is. Először az elsőáldozás. Ha már meg van keresztelve. Ha nem, akkor először a keresztelés.
Majd elsőáldozás után jöhet a bérmálkozás. Az nálunk komolyabb felkészülést igényel. De mindenki más feltételeket szab. Ezt már észrevettem, hogy nem mindenhol ugyanaz az elvárás.
Nézd ez egy elég nagy budapesti plébánia, nem gondolnám hogy teljesen szembe mennének az egyházzal.
Olvastam hogy 1-2 év is lehet a felkészülés de itt ilyesmiről egyelőre szó nincs. Mindenképp elsőáldozás-bérmálás de ezeket együtt szolgáltatják ki.
Ha ott ezt mondták, akkor ott biztosan így csinálják. Mifelénk máshogy működik.
Nekem elsőáldozásnál 1 év volt a felkészülés. Bérmálkozó nem voltam, ott azt mondták, hogy 1-2 év. De azt időközben mégsem kezdtem el, úgyhogy nem tudom pontosan. Az biztos, hogy nálunk nem lehetett egyszerre elsőáldozni és bérmálkozni.
Felnőttek keresztelésénél van előtte egy katekumenátusnak nevezett időszak. Ez alatt hittanra jársz. Általában 1-2 év szokott lenni, de a felkészítő szabja meg, hisz őt kérdezik meg a szertartás alatt, hogy "méltónak tartod őket?"
A keresztséggel a bérmálás szentségét is meg kéne kapnod, s az Eucharisztiához is járulhatsz (az elsőáldozás nem szentség, csak az első alkalma a legméltóságosabb Oltáriszentség vételének).
Gyermekek esetében a keresztség után is tart a katekumenátus; ők külön-külön veszik fel a beavatás szentségeit.
"IstenGyermeke1" válasza korrekt,a r.katolikus vallásra,de...
A Biblia nem korlátozza a Krisztus halálára emlékeztető jegyek vételét-adását semmivel.
A r.katolikus felekezet ebben is eltér a bibliai elvektől,bár azt fel is vállalja,hogy a mérvadó NEM a Biblia,hanem a pápai enciklika.(Feltételezve,hogy az is Isten szava,amint Ő meggondolta magát időközben.)
Remélem, NEM!
Ezt annak ellenére mondom, hogy megrögzött agnosztikus vagyok.
Ez a kereszténység és a hitélet totális semmibevétele.
Miért nem? Miféle válasz ez? A szentségeket ki fogják szolgáltatni nekem. Ezt pünkösd tájékán szokták, olvass utána.
37F keresztény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!