Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az eucharisztia?

Mit jelent az eucharisztia?

Figyelt kérdés
2021. aug. 19. 10:27
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Az eucharisztia szónak több jelentése is van: egyrészt a kenyérrel és a borral végzett liturgikus cselekmény, ebből adódóan pedig – pars pro toto alapon – a katolikus és ortodox szóhasználatban az egész szentmise, illetve liturgia. Ebben az értelemben használva kis kezdőbetűvel írjuk. A hazai (és nemzetközi) protestantizmus (ideértve mind a református és evangélikus egyházat, mind az egyéb protestáns és neoprotestáns felekezeteket) az eucharisztikus szertartásra az úrvacsora[4] megnevezést használja. Másrészt az Eucharisztia – katolikus és ortodox hitvallás szerint – jelenti a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust is. Ebben az értelemben – mivel személyre utal – bevett szokás a nagy kezdőbetű használata, s ilyen értelemben szinonimája az Oltáriszentség.

Az áldozóostya tiszta kenyér, egy adag tészta gyártása általában 40 l vízből és 25 kg búzalisztből történik.[5] (Gluténérzékenység esetén kevesebb lisztet tartalmaz, vagy lehet akár borral is áldozni, ha a szervezet nem képes befogadni a glutént.)

2021. aug. 19. 11:22
 2/9 anonim ***** válasza:
81%
WIKIPÉDIA...
2021. aug. 19. 11:23
 3/9 anonim ***** válasza:

Az #1-es válasz tökéletes, de megpróbálom szájbarágósabban elmagyarázni.

A keresztény felekezetek számon tartanak szentségeket. A szentség egy olyan szertartás, ami Jézustól származik, és aminek elvégzéséhez bűnbocsánatot ígért. Felekezetenként változik a szentségek száma, de a két "legismertebbet" mindegyik elfogadja: a keresztelés és az eucharisztia.

Ezt írja a Biblia:

"Az Úr Jézus azon az éjszakán, amelyen elárultatott, vette a kenyeret, és hálát adva megtörte, és ezt mondotta: „Vegyétek, egyétek, ez az én testem, amely tiérettetek megtöretik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Hasonlóképpen vette a poharat is, miután vacsoráltak, és ezt mondta: „E pohár amaz új szövetség az én vérem által, ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre."

(1Korinthus 11:23–25)

Tehát Jézus elrendelte, hogy az ő emlékezetére törjünk meg és együnk kenyeret, valamint igyunk bort, mert az az ő teste és vére, így a keresztények a templomban ezt meg is teszik. Reformátusoknál egy falat kenyér és egy korty bor jár, katolikusoknál ostya, a bort pedig a pap iszik csak, mindenhol más a konkrét kivitelezés. Továbbá a reformátusok úgy gondolják, hogy Jézus nem szó szerint van jelen a kenyérben és borban, hanem lelki közösségben van olyankor velük. A katolikusok szerint szó szerint Jézus testét veszik olyankor magukhoz. Szóval ebben is van eltérés.

Ez a szertartás maga az eucharisztia. Köznyelvben a katolikus áldozásnak hívják, a reformátusok Úrvacsorának, lehet ezeken a neveken ismerősebb a kérdezőnek!

2021. aug. 19. 12:26
 4/9 anonim ***** válasza:
Nem tudom, ,,nálunk,,az ortodoxoknál Cinstitelior Daruri a neve. Míg nincs átalakulva. Utána Daruri Sfinților a neve. Valami olyasmi hogy eliszentelt meg szentelt Adományok. De román nyelven tudom
2021. aug. 19. 12:53
 5/9 anonim ***** válasza:
Cinstitelor Daruri
2021. aug. 19. 12:55
 6/9 anonim ***** válasza:

Egész pontosan hálaadást jelent maga a szó.

Szorosabb értelemben az Oltáriszentség, azaz Jézus Krisztus testének és vérének valóságos jelenléte a kenyér és a bor színében. Tágabb érelemben pedig maga a szentmise.

2021. aug. 19. 13:57
 7/9 anonim ***** válasza:

Annyit teszek hozza, hogy az evangelikusok is azt valljak (a reformatusokkal szemben), hogy jelen van Krisztus a borban-ostyaban, csak nem valtozik at. Tehat jelen van mellette. Transubstantiatio (teljes atvaltozas) vs Consubstantiatio (egyszerre jelenlet).

Az anglikanok (mindenki ossza be, hogy protestansok vagy nem) az evangelikus verziot valljak. Magat a miset / istentiszteletet a legtobb anglikan templomban is eucharistianak bevezik (Eucharist).

2021. aug. 19. 18:58
 8/9 anonim ***** válasza:

De ha a pap átvaltoztatja csak átváltozik.....vagy mit tudom én.

Elgondoltam ( mint református) a tegnapelott éjjel mert a melegtol nem tudtam aludni hogy ez az átváltozás csak igaz kell legyen. Nem úgy van ez az átváltozás hogy fizikailag mindenki látja Jézus testét meg vérét a templomban és akkor kifutnak.

Hanem lelki szinten vagy hogy mondjam....magad előtt látod és magadban hiszed.

Mert Jézus a kenyérre egyértelműen megmondta hogy az az ő teste (és ez a borra is érvényes kell legyen) és azt fogyasszák az ő emlékezetére. Ha Jézus azt mondta akkor csak az kell legyen hogy mikor valaki urvacsoral akkor nem azt nézni hogy bírt iszik hanem Jézus vérét látja a borban és Rá gondol halaval hogy a vére által megvaltotta a világot. A kenyérre ugyanez igaz.

Nem úgy lehet az ahogy a reformátusok mondják hogy ott van mert akkor Jézus nem azt mondta volna hogy az én testem, vérem.

2021. aug. 19. 21:54
 9/9 anonim ***** válasza:

"De ha a pap átvaltoztatja csak átváltozik.....vagy mit tudom én."

Ez ugy van az anglikanok / evangelikusok liturgiajaban, hogy nem valtoztatja at a pap, hanem fele tartja a kezet, es megkeri az Urat, hogy kuldje el a Szentlelket erre a borra es ostyara. Es ennek a Szentleleknek a kozvetitese alapjan jelen lesz Krisztus. Maga a bor bor marad, az ostya ostya, de valahogyan alatta, felette, ott van Krisztus es a hivok talalkoznak vele.

A reformatusok pedig azt mondjak, hogy Krisztus ott ul a mindenhato Isten jobbjan, tehat nem szalldos ala es megy bele mindenfele ostyaba. Tehat ez csak egy megemlekezes, amire Jezus a hiveit kerte.

Egy evangelikus pap azt mondta egyszer, hogy nekunk tulajdonkeppen nem is kell ezt erteni. Krisztus mondta, ugy van, ahogy o ertette - nekunk csak csinalni kell.

2021. aug. 19. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!