Felnőtt autistaként hogyan lehet betérni a zsidóságba?
Korábban többször (sikertelenül) próbálkoztam. Nem sikerült barátságokat kötnöm és kívülállónak éreztem magam mert minden alkalmon egyedül voltam.
Milyen stratégiával lehetne olyan kapcsolatokat létrehozni a közösségen belül amik "valódiak" és nem csak a felszínes "szia, hogy vagy?" szintjén vannak meg?
P.S.: Több zsinagógát is próbáltam és mindezt éveken keresztül. Szóval nem 2 alkalom után szűröm le azt a tanulságot amit fent írok. (Még mielőtt valaki azt hinné elkapkodva feladom.)
Volt rabbi, akinek el is mondtam, hogy szociális fóbia-szerű tünetekkel küzdök. Nem sikerült viszont megoldást találni a problémára. (Ekkor még nem tudtam, hogy autizmusnak hívják.)
De pont amiatt vagyok rosszul, mert sehol sem fogadnak el...
Erre azt mondod addig ne jöjjek vissza amíg nem vagyok jól...
Pont akkor lennék jobban, ha elfogadnának olyannak amilyen vagyok. Pont ez volt az egész depresszióm kiváltó oka. Ez enélkül nem fog megoldódni.
Ezt beszéltük is a terapeutával.
A probléma jelen esetben a zsidóság mibenléte maga, hiszen a zsidóság a mai napig őrzi a "törzsi" mivoltát, felfogását, és ez mellett ugyebár egy nem térítő vallásról beszélünk - a zsidóságnak nem küldetése, hogy térítsen, hogy mindenki, vagy legalább is minél több ember zsidó vallású legyen.A zsidóság a betérésről (gijúr) egyértelmű mind történelmileg, mind a gyakorlat oldaláról; teljesen a betérőtől függ.Sajnos vagy nem sajnos, a zsidóságnak ezek a játékszabályai, és sajnos a zsidóság nem változik meg egy valaki kedvéért.Ugyan nem reform vagyok, hanem neológ, de elfogadás tekintetében a zsidóknak az ég adta világon semmi problémájuk nincs azzal, hogy ki és milyen vagy; viszont "betérés-ügyileg" a zsidóság szabályai azok, amik - és ezek között szerepel a zsidó közösségi élet, hisz mint írtam a zsidóság mai napig erős "törzsies" jellegű vallás, közösség.
A félreértések elkerülése végett természetesen nem szeretnélek megpróbálni hibáztatni, megbántani - eszem ágában sincs, ugyanakkor jobb látni ezt a szituációt, a helyzetet a zsidóság oldaláról is.A reform kollegám szerintem tökéletesen leírt mindent.Az öngyilkosságon pedig még csak ne is gondolkodj, induljunk ki abból, hogy a zsidóság rendkívül tiltja az öngyilkosságot.NE stresszeld magad, és valóban csak járj el egy közösségbe, spectator módon amíg megpróbálod valahogy rendezni a dolgokat.
Egy neológ zsidó.
Igen, de jelenleg nem tudok spectator módban sem részt venni, mert már felhasználtam a három alkalmat amit kívülállóként megengedtek egy itteni közösségben.
Pont ez a probléma, spectator-ként tudnék úgy járni továbbra is, ha nem maradok a vacsorára.
Milyen rendezést javasolsz egyébként? Vagy te mit tennél konkrétan a helyemben?
Na ilyet sem hallottam még, hogy korlátozva legyen a részvétel a nemzsidóknak 3 alkalomra. Ebben az esetben javaslom egy másik közösség látogatását, amúgy sem tűnik túl kósernek egy ilyen közösség, nem szokás senkit sem elküldeni, aki nem zavarja az imát.
By the way, egyetlen szóval sem mondtam, hogy ne járj zsidó közösségbe, sőt ennek az ellenkezőjét írtam, csak a betérést jegeld egyelőre, amíg rendeződtek a soraid. Aztán ha majd egyszer újra aktuális lesz, akkor sem fog bármelyik random rabbi betéríteni, egyszerűen azért, mert nem minden rabbi vállal giur felkészítést. Azt tudom, hogy a Radnóti Zoli vállal klasszikus neológ, és tágabb értelemben vett maszorti giur felkészítést is. Személy szerint ugyan nem szívlelem különösebben, sem emberileg, sem rabbiként, de ezt mindenki döntse el maga.
Tudtommal Fináli Gábornak is voltak már giur jelöltjei, de hogy aktuálisan is vállal-e, passz.
A 2 reformközösségnek jelenleg egy a rabbija, Vári György, és mivel tudtommal jelenleg ő az egyetlen aktív reform rabbi az országban, kénytelen lesz vállalni giurt (nem mellesleg többek között ezért alkalmazták).
Továbbá lehet furcsát mondok, de esetedben lehet nem kellene teljesen kizárni Chábádot, mint lehetőséget (már ha érdekel a szigorú ortodoxia). Ők teljesen másképp működnek, mint a többi közösség, ameddig szigorúan tartod magad a halachához, lehetsz akár flamingó is, nem érdekli őket. A kérdés csak az, hogy Magyarországon vállalnak-e betérítést, vagy külföldön kellene intézned a folyamatot, velük nem vagyok képben semennyire.
Végezetül még egy reménysugár: Ameddigre neked aktuális lesz a betérés, nincs kizárva, hogy alkalmazásban lesz már egy jelenlegi rabbihallgató, aki maga is elég masszívan aspergeres. ;)
Reménysugár 2: Van egy ismerősöm, aki a harmincas éveiben fogott bele a betérésbe, de végül csak 60 fölött sikerült neki ténylegesen, szóval nem vagy lekésve semmiről.
Értem, de az autizmus nem "múlik el". Szóval nem tudok ezen változtatni. :/
Jelenleg nem Magyarországon élek, így a konkrét budapesti közösségek most lényegtelenek ebből a szempontból. Általánosságban voltak/vannak az autizmushoz köthető problémáim. :/
15#
Reform es neológ kozött mi az eltérés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!