A keresztényeknek be kell tartaniuk a mózesi törvényeket (az összeset), vagy Isten meggondolta magát?
Sejtetések???
Az Igéből irtam a válasz nyiltan nem homályosan rejtvényeket feladva......Valami fogalmam azért csak van mivel tanulmányozom a Bibliában leírtakat köszönöm a válaszod.
21es,
Igeverseket sokféle módon lehet értelmezni, ezért egy beszélgetésben célszerű kifejteni ezeket. Azt gondoltam, neked is van arról saját gondolatod/tapasztalatod, hogyan lehetséges szeretni a Teremtőt, mit takar az a bizonyos "engedelmesség", de ha nincs, az se baj.
Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.”
/Mt. 11. 28-30./
Állítólag ezt mondta az ismert klasszikus...
Jézus nem megszüntetni akarta a törvényt, hanem tökéletesíteni. Vagyis a törvény minden egyes betűjét be kell tartani, amennyiben az szükséges.
Természetesen senkinek sem kell olyanokat betartania, ami nem rá vonatkoznak. Például a férfiaknak a nőkre vonatkozót.
A mózesi törvények jelentős része már Jézus idejében is elavult, vagyis azért nem kell betartani, mert már mások a körülmények. Például Jézus aligha hordott magával ásócskát, hanem bizonyára árnyékszékre járt. Mindazonáltal a törvény szelleme a higiénia kötelez.
A magasabb rendű parancsok szükséghelyzetben felülírják a kevésbé fontosakat. Például a gyógyítás, a segítés fontosabb, mint a szombati pihenés.
Valójában egyetlen parancs van: Szeresd Istent és embertársadat! Ez a törvény és a próféták. Minden más csak ennek a kibontása.
A keresztények azért nem tartják meg a mózesi törvények jelentős részét, mert betűjük szerint már elavultak illetve nem rájuk vonatkoznak. Például nincs értelme már bárányokat áldozni, mert Jézus megváltása megtörtént. Nincs értelme körülmetélkedni, mert az a zsidóság elkülönülését és összetartását szolgálta. Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!