A keresztényeknek be kell tartaniuk a mózesi törvényeket (az összeset), vagy Isten meggondolta magát?
Máté 5:17
Jézus és a Törvény
„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a Mózesi Törvényt, vagy a próféták tanítását! Ellenkezőleg, azért jöttem, hogy beteljesítsem!
Kedves kérdező ha magyar állampolgár vagy akkor rád nem vonatkoznak Ausztria törvényei.
A törvény nem az igazért van...
Ha hiszel Krisztusban és nem test szerint hanem Lélek szerint jársz akkor teljesül benned a törvény igazsága. Ami a szeretet.
Senki nem üdvözül a törvény megtartása által hanem csak Krisztusba és az ő megváltásába vetett hit által. Amely által részesülünk Istennek erejéből és természetéből, hogy új életben járjunk.
Kerdező, be tudod tartani a Mózesi törvényt? vagy csak be akarod tartani?
Ne próbáld saját erőből mert nem fog menni.
Azt gondolom ezt más megközelítéssel szükséges értelmezni:
Róm 7:12 Így tehát a Törvény szent, és a parancs is szent, igazságos és jó.
1Tim 1:8 Tudjuk, hogy a Törvény jó – ha valaki törvényesen használja,
1Tim 1:9 annak tudatában, hogy nem az igaz számára szabnak törvényt, hanem a törvénytelenek és engedetlenek számára, az istentelenek és bűnösök, a szentségtelenek és közönségesek, az apa-, anya- és embergyilkosok,
1Tim 1:10 a paráznák, homoszexuálisok, emberkereskedők, hazugok, hamisan esküvők számára, és ha valami más még szemben áll az egészséges tanítással
Az alábbi Igeversekben olvasható a törvényt Isten ideiglenesen felfüggesztette, és az általad említett szavai Jézusnak is igazak mert azt mondja nem eltörölni hanem betölteni jött.
Ef 2:15 a parancsolatoknak rendeletekben adott törvényét hatályon kívül helyezte, hogy magában a kettőt egy új emberré teremtse azzal, hogy békességet csinál,
Ef 2:16 s mindkettőt egy testbe foglalva a kereszten át kiengeszteli Istennel, miután önmagában az ellenségeskedést megölte.
Az Újszövetségben Isten Szelleme felirja a törvényt a belső emberbe az ember szellemébe ez az Újszövetség egyik jellemzője:
Jer 31:31 Íme, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izrael házával és a Júda házával.
Jer 31:32 Nem ama szövetség szerint, amelyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, amelyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Egyiptom földéből, de akik megrontották az én szövetségemet, noha én férjük maradtam, azt mondja az Úr.
Jer 31:33 Hanem ez lesz a szövetség, amelyet e napok után az Izrael házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejükbe helyezem, és az ő szívükbe írom be, és Istenükké leszek, ők pedig népemmé lesznek.
Jer 31:34 És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.
Luk 10:25 Íme, felállt egy törvénytudó, s hogy próbára tegye őt, megkérdezte: - Mester, mit tegyek, hogy örököljem az örök életet?
Luk 10:26 Ő így szólt: - A Törvényben mi áll? Hogyan értelmezed?
Luk 10:27 Az ezt válaszolta: - „ Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes értelmedből”, és „embertársadat, mint saját magadat!”
Luk 10:28 Jézus erre azt mondta neki: - Helyesen feleltél! Tedd ezt, és élni fogsz!
Róm 13:10 A szeretet nem tesz rosszat az embertársnak: a Törvény teljesítése tehát a szeretet.
6os,
Nyilván az embertárssal való emberséges bánásmód megfelel a törvény egyik felének: szeresd felebarátod mint magadat. Azonban mi a helyzet a másik felével, az Isten teljes erőből való szeretetével, ez vajon mit takar? És melyik törvényről beszél Jeremiásnál, amit a szívbe fog beírni? Szerintem nem állítja, hogy új törvényt ad, hanem hogy a módszer fog változni, ami által az Isten megcselekedteti a már meglevő parancsolatokat az emberrel (habár kizárólag Izrael és Júda házáról beszél, de vegyük úgy, hogy ez a tanítás mindenkinek szól).
7
Ehhez nyugodtan hozzaveheted, hogy vannak olyan kereszteny egyhazak, (filozofusok, teologusok) amely szerint a Biblia nem Isten szava.
Es nem teljesen "kedvuk szerint valaszolnak erre", hanem aszerint, amit az o egyhazuk tanit.
"Es nem teljesen "kedvuk szerint valaszolnak erre", hanem aszerint, amit az o egyhazuk tanit."
Akkor úgy mondom hogy az egyes keresztény egyházak saját kedvük szerint válaszolnak erre és nagyon eltérőek a válaszok. Mondjuk ha belegondolunk vicc kategória hogy a keresztények azt sem tudják eldönteni mi vonatkozik rájuk a saját szent könyvükből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!