A Heródes-pártiak és a szadduceusok csoportja között volt átfedés, vagy két, teljesen elkülönülő csoportról beszélünk? A Nagytanács tagjai között lehettek Heródes-pártiak is - Jézus idejében?
Visszakérdeznék: Miből gondolod, hogy erre pont itt a GyK-n bárki is ismeri a korrekt választ? Ez egy online simán kutatható terület, bizonyára számtalan elérhető forrás van rá, amik konkrét szakmai és történelmi szempontok alapján dolgoznak. Pl:
[link] › topic › Herodian-Jewish-history
[link] › 1054-sanhedrin
[link] › topic › sanhedrin
Nyilván kutakodtam előtte (más forrásokból), de kb. csak eddig jutottam, amit ezek a források is mondanak; szóval a kérdésem lényegére még mindig nem kaptam választ sajnos. Nevezetesen, hogyha a szadduceusok pártja zsidó előkelő emberekből állt, akik - a tekintélyük és a befolyásuk megtartása érdekében - a politikából is aktívan kivették a részüket, akkor ez egyben azt is jelenti-e, hogy a tagjai (közül) a Heródes-párti tömörülésnek is részvevői voltak?
Mindenesetre nagyon köszi az egyébként hasznos linkeket, nem ismertem ezeket az oldalakat.
És már éppen az utolsó hivatkozásnál tartottam, amikor a(z egyik) legfontosabb mondatra ráakadtam: "The Herodian Party was an influential one, containing many Sadducees and scribes." - Na, ez az, amit kerestem!
A másik fontosat viszont nem találtam meg ezekben sem; de talán az elsőből továbbgondolható a második, nevezetesen, hogy a Nagytanács tagjai között lehettek olyanok, akik egyúttal a Heródes-párti társaságnak is tagjai voltak. Szerinted ez megállhat? Jól gondolom?
Érték vagy!
Kérdező,
Ami a Szanhedrin Heródes-párti tagjait illeti, tudtommal semmi nem zárja ki, hogy ők is részt vegyenek a törvénykezésben, tehát szerintem akár lehettek is tagok, főleg, ha azt vesszük, hogy erőteljesen politizáló, a nemzetet befolyásoló szerepet kívántak betölteni. Konkrét személyeket vagy neveket ilyen időtávlatból nem valószínű, hogy meg lehet találni. Elképzelhető, hogy olyan mai judaista rabbik, akik kimondottan ezt a korszakot/kérdéskört kutatják, esetleg tudnának ennél bővebbet mondani, de tapasztalataim szerint nem szívesen osztják meg az ismereteiket kívülállókkal.
Ami a weboldalt illeti, ahogy látom, ez egy Kansasi jogi egyetem professzora által üzemeltetett gyűjtemény, és valószínűleg csak a böngésző keresőfunkviójával lehet szavakra rákeresni benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!