A keresztény hit- ill egyházak hogyan vélekednek a Biblia ószövetség részéről?
"Keresztények tanulmányozzák az Ó szövetsget is?"
Persze. Katolikus vagyok, mi foglalkozunk vele, ugyanúgy a kinyilatkoztatás része. Katolikus egyetemre jártam (világi szakra, nem teológia) és vizsgáznunk kellett 1 félév Ószövetség és 1 félév Újszövetség kollokvium.
Amúgy hallottam olyan magukat kereszténynek mondókról, akik elvetik.
Még ezt a cikket ajánlom, meg persze Professzor Úr könyveit, ha valakit mélyebben érdekel a téma hőbörgésen túl:
A katolikusok szerint ugyanúgy Isten által sugalmazott, mint az Újszövetség, de kétség kívül sokkal nehezebb a megértése és értelmezése. Már csak azért is fontos, mert rengeteg párhuzam található benne az Újszövetséggel, már az Ószövetségben is látható Isten irgalma, ami Krisztus áldozatával teljesedik majd ki.
Mutatja fontosságát, hogy a katolikusok szinte minden nap olvasnak az Ószövetségből a miséken, s ha jobban megfigyeled, ezek szinte mindig az evangéliumi részhez kapcsolódnak.
De az Újszövetség érthető okoknál fogva fontosabb, ha a Bibliát kezded olvasni, érdemes lehet az evangéliumokkal indítani.
Krisztus és az Újszövetség írói rendszeresen idéztek az Ószövetség írásaiból. Ha nekik hiteles volt,akkor az hiteles,Istentől ihletett.
Ha figyelmesen olvasod az Ószövetséget és az Újszövetséget,jelentősen eltérő istenképet találsz. Ez azért van,mert az ihletés NEM diktálás. A Biblia írói személye volt ihletve s nem az íróeszközük, így írásaik tükrözi a koruk istenképét,műveltségüket.
Isten jelleme egyetlen hiteles és biztos bemutatója,egyszülött Fia.
Isten lénye olyan,mint Jézus! Ezért számunkra a legfontosabb az Újszövetség, amit nem lehet megérteni az Ószövetség ismerete nélkül.
Ateista vagyok, de szerintem minden keresztény dolga lenne tanulmányozni, de legalább olvasni az ószövettséget is.
Ha meg félrevetitek, miért foglalkozzatok ezzel, akkor miért van hozzácsatolva az újtestamentumhoz.
Ugyan úgy tartozik a hitedhez és a hited történelméhez.
Tessék átolvasni szép sorban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!