Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vannak olyan antiteisták...

Miért vannak olyan antiteisták, akik szerint hívő ember nem elég, hogy okos nem lehet, pusztán jó ember sem lehet, csak erkölcstelen, haszonleső?

Figyelt kérdés

Interneten volt egy poszt, amiben leírták Jeruzsálem katolikus püspökének nemes tettét: felajánlotta magát és életét a túszokért, illetve az ártatlan gyerekekért cserébe. Pedig neki sincs az egészhez semmi köze. Ő is ártatlan, az embersége és a hitéből fakadó tanítás miatt érezte mindennek szükségességét.

Erre odaírja az idegtől borzasztó helyesírással néhány ember, hogy "A nagy kèrdès hogy tènyleg megtennè -e ???Vagy ha arra kerülne a sor meggondoonà magàt ??", "Rohadjon meg!", "Ja több tizezerből ,egy !! Eleget hazudott mehet ! Vagy lelkiismeret furdalása lett?", "Tisztelegjen a ...aszom !!", "Kamu ....soha nem tenne ilyet", "Ha katalikus akkor szèp dönres zsidok ezt sose teszik irhàjukat mentuk !", "Nem sokat kockáztatott !", "A zsidó főpap ,mit ajánlott fel?!", meg akkor meg a zsidajozás.

Ezek szó szerinti idézetek voltak.

Nekik hogy esne, ha egy vallásos (nem hívő, mert hívő ember nem gyűlölködik) ember elkezdene gyűlölködni, hogy ők úgysem lehetnek erkölcsösök, ők mind prostik, meg hazugok, meg hasonlók, mert nem hisznek semmilyen felsőbb erőben, semmi sem tartja őket vissza, akár a világi törvényt is áthághatják? Na, pont ugyanolyan az is, amit ők csinálnak...

Én soha nem mondtam a nem hívőkre semmilyen negatívat csak az ateizmusuk miatt. Ateista ismerőseim, barátaim is vannak. Bár az antiteizmust, a harcos vallásgyűlöletet soha nem értem meg.

Ok, hogy nem hívő, de emberileg ettől még tisztelheti a tettét. Én is tisztelem a dalai lámát, Szókratészt, meg Mahatma Gandhit, holott nem vagyok sem buddhista, sem hindu, sem óhellén vallású. Emberileg tisztelem őket. Az én értékrendemben is elismerésre méltó az Ő életútjuk.

Mégis miért vannak ilyen gyűlölködő emberek?

2023. okt. 16. 15:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Akkor bemásolom a kommentet amit előbb is megkaptál és addig olvasgasd amíg rá nem jössz.

"Csak a túloldala a buzgó vallási fanatikusoknak, olyanok miért vannak? Ugyan annak az érmének a 2 oldala. Ez van."

2023. okt. 17. 20:20
 12/16 A kérdező kommentje:

#4.

Nagyon egy bölcs ember lehetsz... Te aztán tényleg...

2023. okt. 17. 22:59
 13/16 A kérdező kommentje:

#7.

Mondjuk ma már vallás terén sokkal kevésbé éri meg megélhetési vezetőnek lenni, mint régebben. Ma már ott a politika és a gazdaság, ahol sokkal nagyobb befolyásra és haszonra lehet szert tenni, és még csak nem is kell lemondani a világi életről. Ma már néhány helytől eltekintve nem egy és azonos a vallás és az állam, rengeteget kell dolgozni és tanulni, meg nem utolsó sorban a többi vezetőt igencsak meg kell nyerni ahhoz, hogy valaki feljebb kerüljön a ranglétrán (már egy mezei plébános sem lehet egy nyócáltalánosos, meg vécépucolói segédmunkás végzettséggel), meg még csak örököse sem lehet, meg hú de nagy vagyont sem tud felhalmozni. Régebben megérte, hiszen akár kitörést is jelenthetett a semmit nem öröklő ezredszülött testvéreknek, meg a társadalom alsóbb rétegeinek is. Mégiscsak jobb volt kolostorba vonulni, mint túrni egy földet az úr kénye kedve szerint egy életen át. Ehhez hasonló a buddhizmusban, meg az iszlámban is volt... A fogadalmak, előírások betartására meg egy ilyen "kényszerpapot" semmi sem kötelezett. És ezzel elég komoly hatalomra és vagyonra is szert tudott tenni, tekintve, hogy betagozódhatott a gazdaságba is.

2023. okt. 17. 23:10
 14/16 A kérdező kommentje:

#4.

Javaslom nézz utána mondjuk Salkaházi Sára életének!

Jujj, de nem szeretem az ilyen mentalitást...

2023. okt. 17. 23:12
 15/16 2*Sü ***** válasza:

> Mondjuk ma már vallás terén sokkal kevésbé éri meg megélhetési vezetőnek lenni, mint régebben.

Meglehet, de itt nem az a lényeg, hogy mi *ténylegesen* a valós helyzet, hanem hogy az emberek mit *gondolnak* valós helyzetnek. Nota bene én sem tudom, hogy mennyi juttatást kap egy pap sem Magyarországon, pláne nem Iztaelben. Annyi biztos, hogy papnak lenni azért valahol biztos megélhetés. Ha nem vagy nagyon lusta vagy béna, akkor az éhezés, a munkanélküliség vagy a hajléktalanság aligha fog fenyegetni. Az is bizonyos, hogy a papnak hatalma van, amivel *akár* vissza is lehet élni, önző érdekek mentén.

De *én* nem vagyok cinikus, nem gondolom azt, hogy minden pap kizárólag ezért szegődne papnak. Még csak azt sem gondolom, hogy a többség ezért lesz pap. De itt most nem is azt kell megfejteni, hogy én mit gondolok, meg nem is azt, hogy mi a valóság, hanem azt, hogy az ominózus *kommentelők* esetleg mit gondolhatnak (akár teljesen helytelenül). Meg nem is biztos, hogy különösebben cizellált gondolatok lennének ezen kommentek mögött, egyszerűen csak zsigeri érzelmi reakciók valamilyen nem szimpatikus érintőleges téma – jelen esetben az egyház vagy a vallás – iránt. Más emberek egy kisebb részhalmaza más témával kapcsolatban hasonlóan cinikus és sértő tud lenni.

2023. okt. 18. 00:33
 16/16 Jégszív ***** válasza:

"Ki mint él, úgy ítél"

És sajnos ehhez nem is kell ateistának lenni. Ha legalább annyi jeruzsálemi püspök, Salkaházi Sára - és még bőven sorolhatnám! - élne köztünk, és csak olyan kevés képmutató, ostoba fanatikus lenne mint az óhajtott példaképek, egész más lenne az ábra, erre mérget vehetsz.

2023. okt. 21. 16:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!