Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vannak olyan antiteisták...

Miért vannak olyan antiteisták, akik szerint hívő ember nem elég, hogy okos nem lehet, pusztán jó ember sem lehet, csak erkölcstelen, haszonleső?

Figyelt kérdés

Interneten volt egy poszt, amiben leírták Jeruzsálem katolikus püspökének nemes tettét: felajánlotta magát és életét a túszokért, illetve az ártatlan gyerekekért cserébe. Pedig neki sincs az egészhez semmi köze. Ő is ártatlan, az embersége és a hitéből fakadó tanítás miatt érezte mindennek szükségességét.

Erre odaírja az idegtől borzasztó helyesírással néhány ember, hogy "A nagy kèrdès hogy tènyleg megtennè -e ???Vagy ha arra kerülne a sor meggondoonà magàt ??", "Rohadjon meg!", "Ja több tizezerből ,egy !! Eleget hazudott mehet ! Vagy lelkiismeret furdalása lett?", "Tisztelegjen a ...aszom !!", "Kamu ....soha nem tenne ilyet", "Ha katalikus akkor szèp dönres zsidok ezt sose teszik irhàjukat mentuk !", "Nem sokat kockáztatott !", "A zsidó főpap ,mit ajánlott fel?!", meg akkor meg a zsidajozás.

Ezek szó szerinti idézetek voltak.

Nekik hogy esne, ha egy vallásos (nem hívő, mert hívő ember nem gyűlölködik) ember elkezdene gyűlölködni, hogy ők úgysem lehetnek erkölcsösök, ők mind prostik, meg hazugok, meg hasonlók, mert nem hisznek semmilyen felsőbb erőben, semmi sem tartja őket vissza, akár a világi törvényt is áthághatják? Na, pont ugyanolyan az is, amit ők csinálnak...

Én soha nem mondtam a nem hívőkre semmilyen negatívat csak az ateizmusuk miatt. Ateista ismerőseim, barátaim is vannak. Bár az antiteizmust, a harcos vallásgyűlöletet soha nem értem meg.

Ok, hogy nem hívő, de emberileg ettől még tisztelheti a tettét. Én is tisztelem a dalai lámát, Szókratészt, meg Mahatma Gandhit, holott nem vagyok sem buddhista, sem hindu, sem óhellén vallású. Emberileg tisztelem őket. Az én értékrendemben is elismerésre méltó az Ő életútjuk.

Mégis miért vannak ilyen gyűlölködő emberek?

2023. okt. 16. 15:47
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Miért vannak gyilkosok, rablók, zsarolók, ... ?
2023. okt. 16. 15:49
 2/16 Kólauborkával ***** válasza:
100%
Csak a túloldala a buzgó vallási fanatikusoknak, olyanok miért vannak? Ugyan annak az érmének a 2 oldala. Ez van.
2023. okt. 16. 17:54
 3/16 A kérdező kommentje:

#2.

Nem tudom. Én nem vagyok az. Szerintem az nagyon kicsinyes és felületes hit.

2023. okt. 16. 18:16
 4/16 anonim ***** válasza:
51%
Mert ez az igazság.
2023. okt. 16. 19:33
 5/16 anonim ***** válasza:

Keresztényként mondom, hogy a keresztény emberek is követnek el bűnt. Olyanok kis követnek el bűnöket, akik magukat kereszténynek vasllják. Nincs abban semmi különös, hogy a keresztények is követtek el bűnt. Mert hogy minden ember, aki a gyermeki korból kinő, az bizony követ el bűnt. Mindegy az, hogy ateista, buddhista, keresztény, muszlim vagy bármi kívő vagy nem hívő. Mindenki vétkezik, aki nem gyermek lelkű. Aki nem vétkezik, az gyermek lelkű. Aki itt szidja az embertársát vagy szavakkal bántja, az már nem gyermek lelkű ember, az már bűnös.

Én kereszténynek vallom magam. Törekszem a jóra, követtem el így is olyan dolgokat, ami más emberek szemében bűn. Mindenki bűnös, csupán attól függ, hogy a világ melyik részén vádolod meg.

Én néhány keresztény szemében is bűnös vagyok, mert példáúl nem járok templomba. Nyilván a bűnöm a kötelesség mulasztás. Azt persze a templomba járok sem láthatják, hogy szabadidőm tetemes részében Isten dolgairól elmélkedem, Jézusról. Sőt megosztom a gondolataimat. Kutatok a Bibliában. De kötelességmulasztás a vétkem, bár én csupán tudom, hogy Istennek lehetetlen házat építeni téglából, hiszen mindent ő teremtett, minden az Ővé. Benne élek a templomban.

De a muszlimok szerint ma már reggel vétkeztem, mert nem imádkoztam látványosan, sőt sertéspörkölt galuskával volt a reggelim.

Az ateista felfogás szerint a bűnöm a hit.

Ha marhát eszem, akkor a hinduk szemében vagyok bűnös.

Aki keresztény, az elfogadja magát bűnösnek. Sorra veszi az elkövetett bűneit és bánja azokat. Tudja, hogy csak egy Jézus nevű ürge volt bűntelen. De még ő is azt állította, hogy csak egy a jó: Az Isten.

Jézus pedig az egyetlen igazság, és az egyetlen út, aki személy szerint engem elvezethet az egyetlen jóhoz, aki Isten. Ő az élet. Jézus pedig a megváltás a halálból.

Ő, ha az ateisták tudnák, milyen életet éltem és mennyire lesz@rtam ezt az egész Isten-Jézus-hit témakört megrémülnének. Megrémülnének az ateisták, ha tudnák, hogy hogyan teszi Isten az ateistát hívővé. Megrémülnének és megtérnének, ha ezt megértenék. De nem értik, nehogy megtérjenek.

2023. okt. 16. 20:10
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

"Az ateista felfogás szerint a bűnöm a hit."

. Megint tolod ezt a borgőzös marhaságot...

2023. okt. 16. 20:17
 7/16 2*Sü ***** válasza:

A cinizmus egy olyan nézet – mely szerint az emberek tetteit kizárólag önös érdekek mozgatják –, ami sok hívőre és nem hívőre is jellemző. A tárgya is lehet bármi, vallási, politikai, gazdasági, társadalmi, vagy teljesen hétköznapi téma is.

Nézd meg a politikai diskurzust. Hányszor hangzik el, hogy X. Y. megélhetési politikus – ahol X. Y. helyére bárki neve behelyettesíthető –, csak a képviselői fizetésért indul a választáson, mert az „elképzelhetetlen”, hogy valódi tenni akarás, nemes cél vezérelne egy politikust. (Főleg ha nem az általad választott párt tagja.) És ez balról is, jobbról is gyakran felmerülő klisé, amit mondanak magukat kereszténynek valló, és ateista emberek is.

Hogy most ennek a cinizmusnak a tárgya éppenséggel pont egy püspök elhatározása az egy dolog, de az általad észlelt jelenség alapvetően nem valamiféle hívő vs. ateista szembenállás, még ha bizonyára van sok olyan ateista *is*, akik nem pusztán ateisták, de kimondottan vallás vagy egyházellenesek, és számukra remek apropó cinikusan megnyilvánulni a konkrét eset kapcsán.

> Nekik hogy esne, ha egy vallásos (nem hívő, mert hívő ember nem gyűlölködik) ember elkezdene gyűlölködni, hogy ők úgysem lehetnek erkölcsösök, ők mind prostik, meg hazugok, meg hasonlók

Jó párszor találkoztam már hasonlóval. Nem is olyan ritkán. De nem gondolom, hogy ebből kellene általánosítani a hívőket, hogy ők képviselnék a vallásos hit mibenlétét, vagy a hívő ember másokhoz való viszonyát. És hogy hogy esne? Aki nem ismer, az bármit gondol vagy mond rólam, annak vajmi kevés jelentősége van, hiszen nem ismer.

2023. okt. 17. 00:03
 8/16 anonim ***** válasza:

Kérdező: miért létezik ezen jelenség?

Válaszoló: mert így működik a világ, két szélső oldala van mindennek.

Kérdező: de én nem vagyok szélsőséges.

Fú b+ megint értelmes a kérdező, látom sikerült értelmezni a komment lényegét.

2023. okt. 17. 03:17
 9/16 anonim ***** válasza:
Démonizált az emberek többsége, működik az áteredő bűn, hajlamosak a bűnre, a bűn oldalán vannak, azért írnak ilyeneket.
2023. okt. 17. 08:27
 10/16 A kérdező kommentje:

#8.

"olyanok miért vannak?" - Írja a válaszoló.

Erre válaszoltam.

Te csak ne akard megmondani, hogy én mennyire vagyok intelligens arc és ismeretség nélkül!

2023. okt. 17. 15:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!