Keresztények! Mit gondoltok erről a kétszer kettő bibliai idézetről?
1.
"Amikor azonban ezt végiggondolta magában, íme, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: József, Dávid fia, ne félj feleségül venni Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed, mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: „Íme, a szűz fogan méhében, és fiút szül, és Immánuélnak nevezik majd” – ami azt jelenti: Velünk az Isten."
Máté 1:20-23
A keresztények már az evangéliumok megírása óta erre alapozzák a szüzen fogantatás tanát, viszont az idézet hibás, hiszen ez a prófécia igen rövid távra vonatkoztatva hangzik el:
"Ezután így szólt az Úr Áházhoz: Kérj egy jelet Istenedtől, az Úrtól, akár lentről a mélyből, akár fentről a magasból! De Áház így válaszolt: Nem kérek, nem kísértem az Urat! Akkor ezt mondta Ézsaiás: Halljátok meg, Dávid háza! Nem elég, hogy embereket fárasztotok, még Istenemet is fárasztjátok? Ezért maga az Úr fog jelet adni nektek: Íme, egy fiatal nő, aki most várandós, fiút fog szülni, és Immánuélnak nevezi majd el. Tejszínt és mézet fog az enni, amíg meg tudja vetni a rosszat, és a jót tudja választani. Mert mielőtt ez a gyermek meg tudja vetni a rosszat, és a jót tudja választani, elhagyottá válik az a föld, amelynek két királyától rettegsz. Hoz majd az Úr rád, népedre és atyád házára olyan napokat, amilyenek még nem voltak, mióta Efraim elvált Júdától: elhozza Asszíria királyát."
Ézsaiás 7:10-17
2.
"Mert az angyalok közül kinek mondta valaha Isten: „Fiam vagy te, ma nemzettelek téged”, majd pedig: „Atyja leszek, és ő az én Fiam lesz”?"
Zsidók 1:5
Ha ez az idézet hibás az nem jár tanbeli változással, viszont az Újszövetség hitelét az előzőhöz hasonlóan csökkenti. A prófécia szépen vonatkoztatható Jézusra, és Salamonra, viszont miért lenne szükség Jézus megfenyítésére ha bűnt követ el? (Hiszen nem követ el bűnt.)
"Ha majd letelik az időd, és pihenni térsz őseidhez, fölemelem majd utódodat, aki a te véredből származik, és szilárddá teszem az ő királyságát. Ő épít házat nevem tiszteletére, én pedig megerősítem királyi trónját örökre. Atyja leszek, és ő az én fiam lesz. Ha bűnt követ el, megfenyítem férfihoz illő bottal, embereknek kijáró csapásokkal. De nem vonom meg tőle szeretetemet, ahogyan megvontam Saultól, akit eltávolítottam előled. Így a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod örökre szilárd lesz."
2Sámuel 7:12-16
Szeretném ha megvédenétek az Újszövetség becsületét! :-)
"Mivel érdemben nem bírsz válaszolni"
Válaszoltam érdemben:
"Tényleg abszurd és senki nem is mond ilyen hülyeséget rajtad kívül."
"Az alleluja nem tudom mit jelent de a HalleluYah azt jelenti Dícsérd Yahuah-át"
Az eredeti Tórában ilyen nincs, azon egyszerű oknál fogva se lehet, hogy nem jelölték benne a magánhangzókat, te pedig láthatóan csúsztattál bele párat, meghamisítva Isten szavát.
Köszönöm a válaszokat!
Tehát fontos dolog, hogy valaki elfogadja-e, hogy egy próféta nem szándékosan szólt a messiásról, és az utólag felfedezett hasonlóság alapján vonatkoztatnak rá valamit.
Viszont a szűz fogantatás megalapozottsága (és valóban, az említett idézet Máté evangéliumából a törvénnyel kapcsolatban) vitatható.
Érdekes felvetések, viszont szerintem érdemes lenne új kérdést kiírni róla.
@ "a valóságban nincs semmilyen fiatal lány, semmyilyen fiú, semmilyen Immánuel."
A próféta szerint Isten maga küld egy jelet. Egy fiú születését, aki még nem született meg, sőt még meg sem fogant, akinek leendő anyja még szűz, fiatal lány, hajadon, stb. A prófécia nem jel, a jel megfogató, érzékelhető történés, ami megelőzi a prófécia beteljesedését.
@ "Az végképp nincs a szövegben, hogy a lány Áház felesége lenne."
Mindenesetre egy konkrét, a király által félre érthetetlenül ismert nőről beszél.
@ "A messiás meg szóba sem kerül."
Izaiás máskor is jövendöl egy gyerekről, egyértelműen a Messiásról (Iz 9,1-6), s az Emmánuel nevet is említi (Iz 8,8). Valószínűleg Izaiás abban reménykedett, hogy a messiási idő közel van, s hogy talán Ácház (vagyis Dávid) ama gyereke lesz az. Mi tudjuk, hogy nem, éppen ezért lesz az Emmánuel jövendölés csak előkép prófécia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!