Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az adventisták karizmatikusok?...

Az adventisták karizmatikusok? Van náluk "nyelveken szólás"?

Figyelt kérdés

2023. szept. 6. 12:15
1 2 3 4 5
 21/42 IstenGyermeke1 ***** válasza:
0%

Elég baj. Vallással kapcsolatos szakszó. Jelentése, hogy valamilyen tárgyat vagy személy vallásos tisztelet tárgyává teszünk. Van racionális (pl. szentek tisztelete), és irracionális (jelen esetben a szombat nap túlzott tisztelete).

Nem tudom feltűnt-e, hogy egyáltalán nem a szombat ünneplését nehezményeztem. Semmit nem szóltam például az Ószövetségből átvett tilalmakról. Azzal van bajom, hogy a szombat álcája mögött megbújik a szekták szokásos “én vagyok Isten EGYEDÜLI egyháza” tan.

A további meddő vitának értelmét nem látom, és nem vagyok kíváncsi a korábbi válaszok tartalmának ismétlésére, úgyhogy távozom a kérdés alól.

Látom a nyelveken imádkozás meghatározásában vannak hiányosságaink. Pünkösd ünnepén Szent Péter egy teljesen egyedi és személyre szabott karizmát kapott a Szentlélektől.

A nyelveken imádkozás NEM az, amit a Hit Gyülekezete nevű szekta hirdet. Ezzel a karizmával az ember Isten dicséretét úgy zengi, hogy a ő fogalmazza meg a mondat tartalmát, de a Lélek által más jön ki a száján. Ez sok nyelvből (mely magába foglal rég halott nyelveket és dialektusokat) álló szöveget mond, amely a nyelvek értelmezésének karizmája nélkül érthetetlen. Sok nyelv szavai, de a Szentlélek által mégis egy egészet alkotnak, hát nem csodálatosak az Úr ajándékai! Semmi köze nincs az extázishoz, az pünkösdi-karizmatikus tévtanítás.

2023. szept. 13. 20:51
 22/42 anonim ***** válasza:
65%

Hmmmm!

Lehet Isten szavát túlzóan tisztelni?...Újat mondtál!

2023. szept. 13. 21:12
 23/42 anonim ***** válasza:
#21: Te a numinózusra gondolsz.
2023. szept. 13. 22:05
 24/42 anonim ***** válasza:
Egyébkènt a racionális és az irracionális kategóriája nem ezt jelenti, amit te itt leírtál. Javaslom Rudolf Otto: A szent c. művét.
2023. szept. 13. 22:07
 25/42 Clyde7 ***** válasza:
61%

Azt írod, végül utánanéztél az adventista hitelveknek, és felháborított téged némely hitelv. Ehhez tökéletesen jogod van, viszont azzal nem értek egyet, hogy az általad írtakkal lenne baj, vagyis hogy bármit is igazolnának. (Mint írtam, neked jogod van a felháborodottság érzéséhez, de az nem jelenti azt, hogy bármely józanul gondolkodó fórumolvasó hasonlót kéne érezzen vagy egyetértsen a nézőpontoddal, ezen bizonygatásod ellenére sem.)

A Wikipédia "Szekta" c. szócikkén valóban említik az adventizmust, de szerintem nem ott, ahol írod ("felsorolás a szektának minősített egyházakról"). Ahol nem felekezetnek nevezi a HNA-t, az mindössze a katolikus nézőpont.

Azt írod: "az egyedüli igaz egyháznak tartják magukat, mindenki más bűnös (szektás logika!)"

Nem, ez nem szektás logika, hanem sajnos éppen a te logikád. A kettő nem egyenlő!

Kiragadtál egy mondattöredéket (vagy csak te magad egyszerűsítve fogalmaztad meg), és azon "kijelentésre" alapozod az érvedet. A következő hozzászólásodban (#13) szerintem ezt fejtetted ki bővebben, itt látszik is a szövegkörnyezet, amiből egyértelmű: „Amikor ez a kérdés világosan feltárul az egész világ előtt, akkor...” , és röviddel utána ”...noha tisztában vannak azzal, hogy az általuk az istentisztelet napjául választott vasárnap nem az Isten szerint kiválasztott nap. Ez a bélyeg a lázadás jele.” Szerinted globálisan az egész világ előtt feltárult már? Az emberek tisztában vannak vele, hogy az Isten által az istentiszteletre kiválasztott nap a szombat, és nem a vasárnap? Te tisztában vagy ezzel, meggyőződtél róla? Nem tudom, hogy hallottad-e ezt már, de Isten csak azt kéri számon rajtunk, amiről tudomásunk van, amiről meggyőződtünk. Van egy olyan érzésem, hogy neked még szükséged van utánajárásra arról, hogy mi is Isten akarata ebben a kérdésben. Tanulmányozd kicsit a Bibliát és a történelmet ebben a kérdésben, arra biztatlak! Attól, hogy Istent imádod vasárnap (és remélem, nem a „vasárnapot ünnepled”, ahogy írtad, hanem Istent imádod vasárnap :)), még nem vagy Sátán követője. Ellenben, ha már vannak információd, illene utánajárnod is kellő alapossággal. ((És utánajárás, illetve megfelelő lelkület nélkül nem lépni fel határozottan fórumokon, mint pl. „Célom csupán, hogy válaszaim a hazugságaitokkal szemben igazságként álljanak itt.” és a gyúnyos megjegyzések.))

Ha valóban távoztál a kérdés alól, akkor további szép életet :), ha mégsem, akkor várunk szeretettel vissza.

2023. szept. 28. 14:39
 26/42 Clyde7 ***** válasza:
61%

Azzal kapcsolatban, hogy az adventisták a Bibliát „hiszik” és kizárják a mára megdőlt teremtéselméletet (ami egyébként nem is igaz minden adventistára), ajánlanék egy videót megtekintésre. Érthető, hogy egy 21. században kondicionált ember számára vadul hangzik a teremtés szó szerintisége, de arról, hogy mi is az elmélet, és valójában mi is az, ami elrugaszkodott, illetve hitet igénylő, itt egy viszonylag új, tudományos igényességű dokumentumfilm, ami sok kérdést érint, és a lenyűgöző vizuális effektusainak köszönhetően még látványos is, továbbá új tudományos adatokat is beépít, ahelyett, hogy széttárná a kezeit.

[link]

(Nem tervezek itt ebben a témában vitát indítani, de aki nem megszállottan evolúció, stb. hívő, annak bizonyára értékes lesz, több, mint elgondolkodtató.)

2023. szept. 28. 17:13
 27/42 anonim ***** válasza:
9%

Vannak itt magyarázatok de legyünk őszinték.

Igenis az adventistak közé ha bekerülsz, eszreveszed ezt a burkolt elitizmust,kik ha mi nem élnenk túl armageddont- szellem.

2023. dec. 19. 14:26
 28/42 anonim ***** válasza:
100%

27.Hsz!

Légy őszinte önmagadhoz!

Nem azért jársz a te egyházadba, mert azt tartod igaz egyháznak?

Mutass egy embert,aki hűséges követője a vallásának és nem azt tartja igaz egyháznak!

Engem,az én egyházamban-akik ismerik gondolkozásmódomat-eretneknek tartanak,mert én hiszem,hogy NINCS IGAZ VALLÁS,csak igaz Jézus Krisztus és aki igaz vallásban hisz és nem egyedül az igaz Jézus Krisztusban,annak NINCS ÜDVÖSSÉGE!... Ezt én az Adventista Teológiai Főiskolán tanultam s eszerint élek. Ez a gondolkozásmód nem általános és idegen az egyszerű adventisták szemében,de...

A hivatalos adventista dogmák NEM tanítják az adventisták "egyedül üdvözítő" elméletét!

Az pedig,hogy a köznép másként gondolkozik,az adventista lelkészek hiányossága s nem az egyházé.

2023. dec. 19. 18:15
 29/42 anonim ***** válasza:
100%

28#

Ez igy igaz lehet.

Hasonlóan vagyok én is.

De tudod te is van az a reteg( minden egyházban) aki nem igy gondolja

2023. dec. 19. 19:06
 30/42 Clyde7 ***** válasza:

#28 Köszönöm a megosztást, valóban becsülendő Isten szemében, ha valaki az igaz Krisztusban hisz, és nem vallásokban. De szerintem nem kizárható, hogy vannak igaz tanítások, és ebből a szempontból igaz advent mozgalom is volt (van), csak meg kell ismerni azt a maga világosságában.

Nem véletlen, hogy ez a mozgalom (/kisebb világosság) a mostani válságot is megjövendölte, beleértve amit az utolsó mondatodban írtál – Szerintem egyébként az egyház része a lelkészek ebből a szempontból is, tehát az egyház fogyatékossága ez is. De "ezzel nincs is semmi baj", olyan szempontból, hogy ez is a történet része, és csak megerősíthet minket a Krisztusban való hitben és a megfelelő út (hely, egyház) taposásának gondolatában.

De ez messzire vezet, és mélyebb, belső téma, amit szerencsésebb kisebb nyilvánosság előtt kiteregetni, átbeszélni. Ha van kedved, privátban folytathatjuk.

És valóban: nem az egyház (az intézményesített egyház) üdvözít. Krisztus üdvözít. (A bibliai egyház fogalmat érdemes még letisztázni.)

2023. dec. 20. 06:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!