Miért vannak olyan szekták, akik mindenbe belecsempészik a térítést?
Én vallásos, gyakorló, hívő római katolikus vagyok és tolerálok minden más vallást, sok felekezetből és vallásból vannak barátaim, hiszek a vallásközi párbeszédben a világvallások között és támogatom az ökumenizmust is.
De egy kicsit zavaró, hogy néha vannak olyan emberek, akik szabályosan mindenből térítést csinálnak... Vallástól 100%-ban független dolgokból is. Szerencsére élőben még nem találkoztam velük, de itt, interneten nagyon merészek. Szó szerint bármelyik kategóriában bármelyik kérdésemnél érkezik is a privát üzenet két sor a témáról (rövid átvezetés), majd Jehova, térjek meg mihamarabb és a végére a JW.org. Van egy ember, aki konkrétan sportot űz belőle és van már kb. 100 üzenetem csak tőle... Ez nem is csak a vallással kapcsolatos kérdéseknél van így, hanem a tudománnyal, művészetekkel, szerelemmel, barátságokkal, zenével és megannyi másnál is. Nem is csak ezen az oldalon van így. Nemrég beírtam a keresőbe egy vallástól totálisan független témát és mi az első találat? Na, mi? Jw.org. Meg vannak, akik mindenféle szövegeket szó szerint kimásolnak bizonyos újságokból és már küldik is. Ez nem csak a fent említett szervezetre igaz, vannak más hasonló vallási mozgalmak is, nem akarok csak egy valakire mutogatni.
Nekem ez annyira fura... Eszembe nem jutna ortodox, református vagy evangélikus barátaimnak prédikálni arról, hogy Rómában van Szent Péter kulcsa, tagadjátok meg Kálvint, Luthert, meg a pátriárkáitokat és csatlakozzatok... Még teológiai és filozófiai vitában sem, nemhogy egy jó vasárnapi ebédnél. Ők is Jézus Krisztus követői. De a muszlim, zsidó és a buddhista barátaimnak sem kezdenék el ugyanígy prédikálni. Szerintem ez a leghelyesebb út, de ettől még nem valószínűsítem, hogy a többi út egyenes út lenne a poklok kénköves bugyraiba... Sőt, a Krisztus előtt élt emberek is csak a Logosz formáját ismerhették Jézusnak, ahogy az ókori és középkori keresztény filozófusok fogalmaztak.
Miért jó ez a módszer?
Ha igazán biblikusok lennének, akkor mehetnének a próféták módjára a vallási és állami vezetők elé is prédikálni fontos állami és vallási intézményekbe és épületekbe, ha úgy érzik, hogy rossz dolgok történnek, de ezt mégsem merik megtenni... Sokszor az is gond, hogy nincsenek rendesen felkészülve. Csak elmondják a szövegüket. Egy baptista lelkésztől hallottam, hogy ő egyszer vitába szállt velük, megkérdőjelezte többek között az ott, helyben elhangzottakat, erre jött a válasz, hogy "De az eredeti szövegben nem úgy van.", erre hozta az eredeti óhéber, meg ógörög szöveget és elmentek... Sajnos, ez alapján megértem azokat a harcos antiteistákat, akik csak ezzel találkoznak és azt hiszik, hogy minden vallásos ember, vallás és felekezet ugyanilyen.
Mert nem szolgálhatsz két úrt.
"Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti."
Egy jehovás rám is irkál, de szegénykém a párbeszédre is teljesen képtelen, csak előre leírt dolgokat másolgat be :(
Elvileg ez is beleszámít nekik a kötelező házalásba.
Jehova tanúi nem térítés!
Ha elkezdem tanulmányozni a Bibliát Jehova Tanúival, elvárják, hogy én is Tanú legyek?
Nem, a tanulmányozás nem jár semmilyen kötelezettséggel. Több millióan tanulmányozzák velünk a Bibliát úgy, hogy nem tagjai a gyülekezetünknek.
A bibliai tanfolyamunk célja, hogy megismertessük másokkal, mit tanít a Biblia. Mindenki maga döntheti el, hogy mit kezd a megszerzett ismerettel. Tiszteletben tartjuk, hogy mindenkinek joga van eldönteni, miben hisz (Józsué 24:15).
Hogyan teljesedik a Máté 24:14 napjainkban?
Jézus megjövendölte, hogy „a királyságról szóló jó hírt hirdetni fogják az egész lakott földön” (Máté 24:14). Jehova Tanúi örömmel vesznek részt ebben a munkában. Világszerte több mint 1000 nyelven hirdetik ezt az üzenetet. Ez egy óriási munka, mely rengeteg erőfeszítést és szervezést kíván. Mindez csakis Jehova segítségével valósulhat meg!
Hogyan igyekszünk elérni az embereket a jó hírrel?
Mindenhol prédikálunk, ahol emberek vannak. Az első századi keresztényekhez hasonlóan „házról házra” keressük fel őket (Cselekedetek 5:42). Ezzel a módszerrel évente több millió személyt tudunk elérni. Persze az emberek nem mindig vannak otthon, ezért a közterületeken is megpróbálunk kapcsolatba lépni velük. Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy beszéljünk nekik Jehováról és a szándékáról.
Kinek a felelőssége prédikálni a jó hírt?
Minden igaz kereszténynek kötelessége elmondani a jó hírt másoknak. Komolyan vesszük ezt a feladatot. Mivel életek forognak kockán, a tőlünk telhető legtöbbet tesszük ebben a fontos munkában. (Olvassátok el: 1Timóteusz 4:16.) Nem kapunk fizetést érte, mivel Jézus ezt mondta: „Ingyen kaptátok, ingyen adjátok!” (Máté 10:7, 8). Nem mindenki fogadja szívesen az üzenetünket, de nem hagyunk fel ezzel a munkával, mivel az imádatunk része, és örömet szerzünk vele Jehovának.
Jehova Tanúinak 25 éve van hivatalos weboldala az interneten. jw.org weboldala mindenki megtalálja és nagyon hasznos mindenki számára, aki érdekel.
„A Társulat… elhelyezett az Interneten néhány pontos információt Jehova Tanúi hitnézeteiről és tevékenységeiről Web-helyünknek nem az a célja, hogy új kiadványokat adjunk közre, hanem hogy információkat szolgáltassunk a nagy nyilvánosságnak elektronikus formában.”
"A bibliai tanfolyamunk célja, hogy megismertessük másokkal, mit tanít a Biblia."
Mármint az őrtorony vénei szerint mit tanít, mert például egy református lelkész szerint biztos nem azt tanítja.
#5.
Mégsem ismerek egy világhírű, neves, egyetemesen vagy legalább többségében elismert teológust, filozófust, biblikus tudóst, történészt, vallásfilozófust stb., aki Jehova tanúja. Meg is van miért: mert a Jehova Tanúi annyira nem ismerik a Bibliát, hogy azt sem tudják, hogy sehol nincs az eredeti szövegekben "Jehováról" szó. Még az ótestamentumi részeknél el-eltűrhető, ha ezt használják, bár ott sincs ez leírva az eredeti szövegben sehol, de a görög nyelvű Újszövetségnél kimondottan kilóg a lóláb és egy logikusan gondolkodó gimnazista is kiszúrná. Másrészt - ahogy említettem - az Ószövetségben vagy Héber Bibliában (Tanakh-ban, Tenahban) sem említik sehol, semelyik keresztény vagy zsidó felekezet kánonjában. Ez egy félrefordítás. A Tetragrammatonról nem tudjuk pontosan, hogy hogy ejtették ki, de az az egy biztos, hogy szinte biztosan nem így. A zsidó nép annyira komolyan vette a második vagy harmadik (felekezettől függően) parancsolatot, hogy a Mózesnek kinyilatkoztatott legszentebb nevet egyáltalán nem mondták ki. Helyette más Tanakh-ban és hagyományokban szereplő neveket használtak: El Shaddai, El Olam, Elohim, El, Adonáj, HaShem, Tzevaot, Shalom stb. Ezeknek megvan a maguk eredete és megvan annak is az oka, hogy végül miért a Tetragrammaton lett a legszentebb. A héber, arab és egyéb szemita nyelvekben a punktálás a magánhangzók jelölése, amit csak bizonyos esetekben tesznek ki, hisz a szemita nyelvek nem használnak betűket a magánhangzókra. Így punktálták be a Tetragrammatonba az Adonáj szó magánhangzóit és mindenki az Adonáj ("Uram") szót olvasta akkor. Ez latin betűkkel leírva Jahovának felelne meg. Ezt meg még félrefordították az európai fordítók is Jehovára, hogy az indoeurópai nyelveknek kedvesebb legyen. Vannak korai görög nyelvű írásaink, ahol leírják a Tetragrammatont, valamint egyiptomi hieroglifáink is vannak, a bibliai nevek mellett (pl.: Élijáhu).
A Jehova Tanúi "bibliatanulmányozói" közül rengetegen még csak görögül, héberül és latinul sem beszélnek, nemhogy ezeknek a nyelveknek az ókori formáját. A fenti baptista lelkész is rámutatott erre. Sőt, a Jehova Tanúi Biblia fordítónál még pusztán teológiai, filozófiai, nyelvészeti vagy irodalomtudománnyal kapcsolatos végzettség sem volt megjelölve.
Nem beszélve arról, hogy olvastam olyan Jehova Tanúi cikkeket régebben, amelyek a keresztény filozófiára a régi hitükkel nem teljesen felhagyott pogányok gondolkodásaként hivatkoztak...
Mégsem mindenhol. :-D Például a templomokban, zsinagógákban, mecsetekben, buddhista templomokban, állami épületekben, parlamentben például nem. Sajnálom a Jézus előtt élőket...
Krisztus,mielőtt az Atyához visszatért,követőinek egy parancsot adott,hogy az Ő(Krisztus)tanítványaivá kell tenni minden népet.
Az,aki keresztény ezt teszi!
Természetesen vannak álkeresztények,kulturális keresztények,és Lucifer "hamiszászlós katonái" keresztény köntösbe bújva,akik a krisztusi parancs ellenségei.
Római katolikus vagyok én is. (Szedevakantista.)
Az úgynevezett térítés egy vallásos ember számára olyan, mint amikor valaki a városban egyedüliként tudja, hogy hamarosan jön az árvíz és a többieknek próbálja elmondani. Ne mondja el, mert tiszteli az ő "hitüket" is? Hadd higgyék azt, hogy nem történik majd semmi, hiszen egyenlőség van?
Egy valóban vallásos ember megpróbálja megmenteni az ateisták és az ő gyermekeik lelkét még úgy is megpróbálva, hogy esetleg néhányan emiatt megutálják, elkergetik, szidják.
Ahogy #9 is írta, maga Jézus Krisztus is erre kérte követőit.
Több, meglehetősen mély értelmezése van annak, hogy csak Krisztus által lehet elérni az üdvösséget - ennek kifejtése nem a gyakorira való.
Röviden: Más vallások gyakorlása során is üdvösségre juthat valaki, ha "keresztényi életet" él, de keresztényként a legkönnyebben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!