Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » JÉZUS ábrázolható? Akinek van...

JÉZUS ábrázolható? Akinek van JÉZUS képe vagy szobra az bálványimádó?

Figyelt kérdés
Sziasztok a kérdés adott én ilyen és olyan véleményeket is olvastam a neten. A legtöbbek szerint szabad ábrázolni, vagy Szobrot késziteni róla mivel emberként élt köztünk, fizikai testtel.
2023. aug. 24. 18:22
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
14%

Kerdező neked fénykép kell Jezusról, hogy eszedbe jusson ami kell akkor van nagy baj van.....

2Kor 5:17 Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés [az]; a régiek elmúltak, íme, újjá lett minden.

ráadásul feltételezem katolikus ábrázolás lehet ezt szent képnek hívják katolikus körökben szóval az ilyen képek legtöbbször valakiről másolták (az arcát) amikor a kép készült az alany akkor élt így végképp semmi köze nincs az igazi Jézushoz.

2Kor 5:16 Úgyhogy mostantól fogva senkire sem tekintünk testi szempontok alapján - ha ismertük is testi értelemben Krisztust, többé már nem így ismerjük.

János apostol ilyennek látta a feltámadott Jézust a mennybe úgyhogy a te fényképed egyenesen sértő a Messiás személyére nézve;

Jel 1:13-17

13 hét arany lámpatartót láttam, a hét lámpatartó között pedig valakit, aki az Emberfiához hasonlít, lábát eltakaró ruhában, mellén aranyövvel.

14 Feje és haja olyan fehér, mint a fehér gyapjú, mint a hó; szeme olyan, mint a tűz lángja;

15 lába hasonló a kemencében izzított libanoni sárgarézhez; hangja pedig, mint a nagy vizek morajlása.

16 Jobb kezében hét csillagot tart, szájából hegyes, kétélű kard jön ki, arca pedig olyan, mint mikor a nap ereje teljében ragyog.

17 Mikor megláttam, összeestem lábai előtt, mint egy halott. Ő pedig rám tette jobb kezét, és így szólt hozzám: – Ne félj! Én vagyok az Első és az Utolsó,

2023. aug. 25. 18:02
 22/43 A kérdező kommentje:

"Kerdező neked fénykép kell Jezusról, hogy eszedbe jusson ami kell akkor van nagy baj van.....

" csaak mert te azt mondod? Én szerintem a jó érzés satöbbi az nem rossz dolog,

2023. aug. 25. 18:28
 23/43 anonim ***** válasza:
28%

"János apostol ilyennek látta a feltámadott Jézust a mennybe úgyhogy a te fényképed egyenesen sértő a Messiás személyére nézve"

Az ugye megvan, hogy a Jézus ábrázolások nem a Jelenések könyvében szereplő látomás alapján készültek, hanem arról a Jézusról, aki köztünk emberként járt.

Azt pedig végkép nem értem, hogy miért lenne sértő. Hol írja a Biblia, hogy ez sértő számára?

Arról nem is beszélve, hogy az ókorban, középkorban, de még az újkor jelentős részében se tudott az emberek többsége olvasni. Ezért sokszor képekben mesélték el ezeket a történeteket. Nem de nagy gonoszság megtagadni ezeket a történeteket az emberektől?

A mai néhány évtizede, esetleg 1-1.5 évszázada létező szektákban könnyen tudnak ítélkezni, csak éppen megfeledkeznek, hogy előttük is volt élet, előttük is már létezett kereszténység közel 2000 éve és akkor kicsit más volt a hétköznapi valóság, mint most.

Másik kedvencem, amikor a Bibliával példálóznak, csak éppen azt felejtik el, hogy a könyvnyomtatás elterjedése előtt egy példány elkészítése akár egy évig is eltartott a másoló szerzetesnek. Sok nemesi udvarba se jutott, ha jutott is, akkor se sokan tudták olvasni, mert egyes korszakokban a nemességben is voltak írástudatlanok szép számban.

2023. aug. 25. 18:40
 24/43 munyamunya ***** válasza:
0%

Kérdező,

Szerintem én nem győzködtelek semmiről, hanem pont hogy leírtam a véleményem az érzelmi alapokon álló vallásoskodáról. Ennyi.

2023. aug. 25. 18:56
 25/43 munyamunya ***** válasza:
0%

20as,

Írod: 'Úgy jön ide, hogy egy Jézus képhez is pont így lehet ragaszkodni.'

És ismét, az érzelmeknek semmi közük a hithez, ami az értelmi felfogás, a gondolkodásmód megváltozása, nem pedig könnyekig hatódás és elérzékenyülés.

És komolyan meg kell kérdezni, hogy miért tartom a szoborállítást pogány eredetűnek? Ha még ez is kérdés, akkor tényleg nem tudok segíteni.

A szentélyben található láda fedelén lévő alakok megformázásához maga az Örökkévaló adott tehetséget és "tervrajzot" a készítésével megbízott mestereknek, akiket eleve Isten választott ki erre (2Mózes35:30-36). (Egyébként pont fogalmunk sincs arról sem, hogyan néztek ki a kiöntött kérubok) Azt állítod talán, hogy minden valaha készült Jézus - rosszabb esetben "Isten" - ábrázolás hasonló körülmények között, konkrét mennyei utasításra és minta alapján készült? Akkor pl. hogyhogy nem egyformák?

Az ősi zsinagógákban fennmaradt képek soha, sehol nem tartalmaznak egyebet mint embereket (a Felkent megjelenítése pedig nyilván szóba sem jött náluk), szóval ez igazából pont azt támasztja alá, hogy semmi mennyei dolgot nem próbáltak lerajzolni.

2023. aug. 25. 19:17
 26/43 anonim ***** válasza:
85%

Kivéve kerubokat, amik azért eléggé mennyei "dolgok". :)

Ellenben az emberként köztünk járó Jézusnak gyanítom, hogy volt emberi szám számára látható külseje. Nem állítom, hogy pont olyan, mint a képeken vagy szobrokon, de olyan neandervölgyi kinézete se volt, mint azon a fake rekonstrukción.

Persze te abba látsz problémát, amibe akarsz (mert ugye a Biblia nem tiltja továbbra sem), ez engem és még közel 2 milliárd keresztényt egyáltalán nem izgat.

2023. aug. 25. 19:42
 27/43 anonim ***** válasza:
0%
Szoborban Istenként imádni bárkit, bálványimádás! A Biblia világosan leírja.
2023. aug. 25. 20:15
 28/43 anonim ***** válasza:
14%

A jelenlegi Jézusábrázolás egy gyilkost mutat. Őt imádni bűn!

Jézus valódi arcát és testformáját nem őrizte meg a történelem!

2023. aug. 25. 20:17
 29/43 anonim ***** válasza:
64%

"A jelenlegi Jézusábrázolás egy gyilkost mutat."

Mégis melyik? Mert van pár ezer. :)

"Jézus valódi arcát és testformáját nem őrizte meg a történelem!"

Legfeljebb a Torinoi lepel, ami egyes vizsgálatok szerint lehet Krisztus korából származó.

A szobrot pedig továbbra se imádja senki, a vélt gyilkosodat még kevésbé. De ostoba embereknek ezt nehéz felfogni. Ők csak mantrázzák azt, amit a szektában hallottak.

2023. aug. 25. 20:55
 30/43 anonim ***** válasza:
14%

Az az ember asszonytól született és példát mutatni jött, hogy cselekedjük meg azt amit ő tett. Azért lett Isten fia, mert megtette, megcselekedte.

Ne egy pongyolába öltözött, szakállas, idétlenül vigyorgó palit várjatok, aki majd megment titeket, mert annak nincs sok értelme.

Cselekedjétek meg amit abban a könyvben sokan megcselekedtek.

2023. aug. 26. 07:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!