Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez megcsalásnak számít?...

Ez megcsalásnak számít? Nagyon súlyos bűn?

Figyelt kérdés

Van egy lány, akivel megismerkedtem nemrég. Egyszer amikor beszéltem vele mondta, hogy barátot keres, mivel azt mondta, hogy a barátjával szakítófélben van, ragaszkodik hozzá, de mégsem szereti, mert kihasználja őt.

Én próbálkoztam nála, végül összejöttünk, mondta, hogy ma este jön át a barátja és szakít vele végleg. A végén annyira egymásba habarodtunk, hogy egy közös maszturbáció lett az egész vége (üzenetküldő alkalmazásban chateltünk).

Utána kilépett, letiltott, otthagyott és azóta nem is ír nekem.

Szörnyű bűntudatom van... Nem akarok a Tóth Gabi pasijához hasonló lenni... Én is szomorú lennék, ha a barátnőm, feleségem otthagyna egy "jobbért"... Miattam és velem csalta meg a barátját? Ez megcsalásnak számít? Én szakítottam szét egy párkapcsolatot? Ez súlyosabb bűn a puszta önkielégítésnél? Ártottam? Ez ártó szexuális viselkedés volt? Egyszerre három vétket, bűnt követtem el: paráznaság, házasságtörés és más párjának mondhatni "elvétele" és kívánása?

Én nem akartam rosszat... Ő akarta, hogy a barátja legyek, mivel eleve szakítófélben voltak, rossz, mondhatni, már számára toxikus kapcsolatuk volt stb. Lettem is volna a barátja, ha nem tilt le...

Mit tegyek?

2023. aug. 22. 19:44
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
71%

10-es vagyok:

Most láttam, hogy vallási szempontból kérdezed.

Nekem a paráznaság-önkielégítés témáról keresztény szemszögből a következők a gondolataim:

A paráznaság olyan szexuális kapcsolat amit nem olyannal létesít az ember akit őszintén szeretni akar akár egy életen át.

Az önkielégítés (ha nincs a fentinek megfelelő kapcsolat) egészségügyi szempontból is fontos lehet, hiszen ezen dolgok túlzottan elnyomása neurózishoz vezethet (és állítólag bizonyos betegségek kialakulási kockázatát is növeli). -> Ezt nyilván Isten sem akarja. (Ugyanez a homoszexualotásra.)

Nyilván nagyon fontos szempont, hogy ne uralkodjon el az ember gondolatain és életén.

Ne hidd azt, hogy van tökéletes ember. Keresztény szemszögből éppen ezért van szüksége az embereknek Isten megváltására. És ennek a hitnek nem a rettegés, hanem a megváltottak hite, öröme, és a jóvá válás őszinte kívánsága és törekvése a lényege.

2023. aug. 22. 21:58
 12/36 A kérdező kommentje:

#11.

Szerinted megcsalás volt, ami történt? Elszerettem a párját egy másik embernek? Én szakítottam szét egy párt, pusztán magamra gondolva? Mennyire súlyos bűn és gusztustalan tett?

2023. aug. 22. 23:20
 13/36 anonim ***** válasza:
Akkor is érdekelne, ha nem tiltott volna?
2023. aug. 23. 00:06
 14/36 anonim ***** válasza:

Én,csak az utolsó kérdésedre válaszolok.

Ha bűnnek érzed,-mivel az illetékessel már nem lehet kapcsolatod- add át bűnödet Krisztusnak,aki vérével fizetett bűneinkért. Ő,elviszi azt a "Feledés Feneketlen Tavához",hogy belevesse azt.

A tó partján szigorú figyelmeztetés áll: TILOS A HORGÁSZÁS mind saját,mind mások viselt bűnei után!

Ha mégis visszapecázod azt,hogy rágódj azon, Krisztust lopod meg azzal!

2023. aug. 23. 00:25
 15/36 anonim ***** válasza:
61%

12

"Szerinted megcsalás volt, ami történt?"

Hát, a lány csalta meg a barátját, te nem csaltál meg senkit.

"Elszerettem a párját egy másik embernek?"

Nem, mert nem maradt veled párkapcsolatban és az sem biztos, hogy szakítottak. Másrészt ha veled is lenne, ez a lány felelőssége és döntése egy korábbi kapcsolatáról, nem te csináltad. Te annyit tudtál, hogy néhány órán belül szakítani fog.

"Én szakítottam szét egy párt, pusztán magamra gondolva?"

nem, ld. mint fent

"Ártottam?"

A lánynak nem hiszem.

Inkább egy kicsit magadnak, mert úgy látom, nagyon lelkiismeretes a személyiséged és nagyobbnak látod a felelősségedet a valóságnál, ezért lelkileg szenvedsz. Lehet, hogy a szex hatására jobban kötődsz hozzá (ez amúgy szimpatikus), mint ha nem történt volna meg, és jobban megvisel, hogy becsapott és kerül téged.

"Mennyire súlyos bűn és gusztustalan tett?"

Vallási szempontból: sok egyház azt tanítja, hogy bármilyen szexuális cselekedet csak házasságban lehet, ezért hivatalosan azt mondanák, hogy ez bűn volt. A maszturbálás is, meg ez a telefonos dúsítású páros dolog is.

"Mit tegyek?"

Ha katolikus vagy és gyakorlod a vallást, meg kellene gyónnod. Ha nem, akkor valld meg Istennek, kérd, hogy bocsásson meg. Meg fog bocsátani, és nem is fog emlékezni rá. Es azután nagyon fontos, hogy te is bocsáss meg magadnak.

Nem vallásos szempontból: párkapcsolatnál érdemes megvárni az ilyen helyzetekben, hogy az ígért szakítás valóban megtörténjen. Mert ha valakinek megtetszik valaki, akkor gyakran elhangzik a "szakítani fogunk / el fogunk válni" hirtelen, valódi szándék nélkül. Ezt esetleg veheted úgy, hogy egy lecke volt.

Azt az egyházi elvárást, hogy az esküvőig semmi, elég kevesen tartják be. De a jövőre nézve: ha lehet, inkább azzal legyen szex, akivel stabil kapcsolatban vagy, őszintén szerelmes vagy és ne csaljátok meg egymást.

Ami történt, az viszont mással is megtörténhet, emberek vagyunk.

Ne korhold magad nagyon.

2023. aug. 23. 03:50
 16/36 anonim ***** válasza:

"Én nem akartam rosszat... Ő akarta, hogy a barátja legyek, mivel eleve szakítófélben voltak, "

Tehát te csak áldozat vagy? Ezt te elhiszed?

Az előtt komolyabban belebonyolódni a kapcsolatban, hogy valóbban szakítottak volna az hiba volt.

Meg kellett volna beszélned a lánnyal, hogy amíg nem szakít a párjával addig maximum baráti kapcsolat lehet köztettek. Persze ez a lánynak is a hibája volt.

A leírás alapján azonban a kapcsolatot nem te tetted tönkre hanem az már amúgy is a végét járta. Ez a lány és párja, pontosabban expasija hibája volt.

Ez már csak a magán véleményem de nem árt körültekintőnek lenni mert kerülhetsz te is olyan helyzetbe, mint a lány exe. Nem egy ilyen kapcsolatot láttam már aztán értetlenkedtek, hogy miért történt mikor eleve ők is ugyan így jöttek össze. Persze ez nem minden esetben van így.

2023. aug. 23. 08:29
 17/36 anonim ***** válasza:

Még annyit hozzá tennék, hogy a megcsalás nagyban függ az adott párkapcsolattól. Van akiknél nem megcsalás a csók, van akinél már igen. De olyan is van ahol félre is ******nak és azt sem tekintik megcsalásnak.

Szerintem azonban náluk nem volt ilyesmi megbeszélve és a lány ezzel elég csúnyán elárult az akkori pasiját, tehát igen megcsalta.

2023. aug. 23. 08:32
 18/36 anonim ***** válasza:
Mivel szakítófélben voltak, nem érzem gáznak. Mondom ezt úgy, hogy a megcsalást egyébként mélységesen elítélem. Ne hibáztasd magad, nem te erőszakoskodtál vele.
2023. aug. 23. 20:26
 19/36 anonim ***** válasza:

„Ez megcsalásnak számít?”

Nem, mivel ha jól értelmeztem a leírtakat, akkor a lány és a srác nem voltak házasok, nem ígérték oda egymásnak magukat a sírig. Bár ez ugye attól függ, ki hogyan értelmezi a megcsalás szót. Ha a Biblia alapján, akkor nem. Persze ez egy keresztény embernek is ugyanúgy fáj, akkor is, ha nincsenek elköteleződve egymás iránt.

„Nagyon súlyos bűn?”

Ki tudná ezt eldönteni? A lelkiismereted? Mi, a válaszolók? Egy ismerős személy? A bűn következményét lehet megtapasztalni, hiszen lehet gondolni egy bűnre vagy azt meg is cselekedni. Nem hiszem, hogy ugyanaz volna a végkimenetele, sőt. Nincs olyan, hogy kis bűn és nagy bűn, mindegyik vétkezés után ugyanúgy megszólal az ember lelkiismerete (jobb esetben), amit vagy elfojt magában vagy megvallja Istennek/papnak.

„Miattam és velem csalta meg a barátját?”

Azt, hogy milyen felindíttatásból, miattad vagy más befolyásoló tényező miatt, nem tudhatjuk mi, válaszolók.

„Én szakítottam szét egy párkapcsolatot?”

Mivel a csaj egyből letiltott és azóta nem beszél veled, így nehezen megválaszolható ez a kérdés. Nem tudjuk az azutáni következményeket. Azzal, hogy magadra vállalod az egészet, sokkal nagyobb bűntudatérzést hozol magadra, ahelyett, hogy elengednéd és tovább lépnél a helyzeten.

„Ez súlyosabb bűn az önkielégítésnél?”

Kis bűn, nagy bűn?

„Ártottam?”

Kontextus? Ha magadnak nem ártottál volna, akkor most lehet nem lennél itt és nem szólalna meg a lelkiismereted.

„Mit tegyek?”

Rendezd magadban a dolgokat. Aki először nincs jóban magával, addig nem tudja másoknak odaadni magát. Ha tényleg erősen tombol benned a lelkiismeret, az igazán fontos. Neked kell tudni, hogy mi a jó és mi a rossz. Az, hogy te melyiket cselekszed meg, az a te személyes döntésed. Ha magát a mértékét is meg tudod állapítani a bűnnek, akkor megemelem a kalapom. Kifogásokkal és mások hibáztatásával nem lesz jobb a helyzet.

Szerintem a lánynak nem volt megfelelő érzelmi és értelmi stabilitása akkor, biztos nehéz volt neki józan ésszel gondolkodnia, ugyanúgy mint neked, amikor belementél a chates élménybe. Félre ne értsd, ezzel nem sajnáltatni akarlak benneteket. Kérdező, nem tudom, hogy hívő vagy-e vagy csak a lelkiismereteden szeretnél könnyíteni, de sok erőt kívánok hozzá!

(huhh, ez egyszerre sok kérdés)

Sok válaszadónak ment a zöld pipa.

2023. aug. 23. 22:04
 20/36 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Teljesen mindegy, hogy mennyire súlyos vagy nem súlyos, hogy hány bűn volt vagy egyáltalán, hogy valójában bűn-e. Egy dolgot tudsz tenni, hogy hittel tekintesz Jézusra, elfogadod őt Megváltóként és ezzel együtt elfogadod Isten bocsánatát, hiszen csak a hit számít, a többi majd jön ebből. Ezután csak bocsáss meg magadnak, hamár ő megtette akkor nincs miért haragudnod, hiszen Ő irgalmas és a tenger mélyére dobja minden vétkünket!

2023. aug. 23. 23:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!