Protestánsoktól és újprotestánsoktól kérdezem: Hogyan viszonyultok a "Sola Scriptura" (egyedül a Szentírás)elvéhez?
Némely református vezető szerint az csak Luther és az evangélikusok jelmondata s nekik nincs közük hozzá.
Számukra csak Kálvin tanai,a katekizmus és a református hagyományok a mérvadóak.
Te magad írtad, hogy a refi vezetők se fogadják el teljesen a lutheránus álláspontot. Amúgy Kálvin nagyon gyakran pl. Szent Ágostonra hivatkozott értekezései során. Lehet nem véletlenül?
11.Hsz!
Nekem az az érzésem,hogy inkább a "Sola ÉN" elvről van szó,vagy a "Sola Szent Hagyományok"-ról.
Én úgy mintha keresztény ortodox volnék. Nem csak.annyi van amit a Bibkia ír. Szeretnék agyilag egészséges lenni és az összes református templomba elmenni és terjeszteni az ortodox hitet. A papoktol se félnék mere az ortodox az igaz hit nem a református amit egy jogász csinált és semmi köze az apostolokhoz.
Akkor értenek mindent az ortodox hitből és terjrszteném. Sőt, még az Enoch könyvet is elolvasnám és elmondanám az embereknek a mesék és az istenek meg a földönkívüliek titkát hogy a Satantol erednek.
A kérdésre válaszolva mondom nemcsak annyi van amit ír a Biblia. (Ideje lenne elmenni a református templomojba és téríteni). Hol vannak a szent atyák akik megmagyaráztak ami a Bibliában van, hol vannak a vértanúk akik meghaltak Istenért, a ( számomra csak) hét egyetemes zsinat megállapításai amik a Biblia alapulnak, az ikonuldozes Apostata Iulian idején? És a ,, Sola Scripturabol,, hogy lehet hogy hiányzik Enoch, Jubileum, Makkabeusok meg Péter levele? Mert Kálvin kivette önkényesen őket. A papok sem tudják mert Kálvin nem tanította meg nekik. Ezért mondom én hogy a román ortodox bibliakat le kéne fordítani magyarra meg kéne magyarázó munkafüzet aztán elmenni a református templomba és téríteni. Akar a református teológiai intézetekben is lehetne menni. Az igazság az Ordodox vallásban van és azt semmilyen refi teológiai duma nem tudja felülmúlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!