Vannak olyan keresztények akik fizikalisták? Ha igen miért?
Tagadják a tudat és a lélek anyagtól független létezését...
Most Jehova Tanúi nem érdekelnek bocsi.
Szóval mire alapozzák ezt?
Fizikalisták... Dzsízösz már, hogy ilyen hülyéket is teremtett az Úr.
Gondolom te nem vagy fizikalista (akármit is jelentsen ez a szó) szóval nem tagadod a tudat és a lélek anyagtól független létezését. Más szóval szerinted a tudat és a lélek az anyagtól függ. Mire alapozod ezt?
Ha már nem vagy tisztába vele.
A fizikalizmus szerint az ember pusztán fizikai entitás.
Még az agyunk is csak anyag, fizikai tulajdonságokkal és eseményekkel.
Én természetesen nem vagyok fizikalista.
"
Más szóval szerinted a tudat és a lélek az anyagtól függ. Mire alapozod ezt?"
Rossz következtetés. A lélek és az anyag kölcsönösen hat egymásra.
A lélek és az anyag kölcsönösen hat egymásra.
Ezt bizonyítani is kellene, anélkül csak okoskodó hablaty.
"Ezt bizonyítani is kellene, anélkül csak okoskodó hablaty."
Jó akkor tedd ki magadnak kérdésbe, de légyszi ne vidd el a témát.
Vallás kategóriába vagyunk, és azt kérdeztem, hogy keresztények mire alapozzák a fizikalista felfogásukat. Elsősorban keresztény forrásokat értettem alatta, nem tudományt.
Meglepődnél, kedves kérdező, hogy hány teológiai megközelítés létezik a lélekprobléma feloldására a kereszténységen belül.
A perszonalista megközelítés csak egy a sok közül, és az is viszonylag új, Francisco Suarez munkásságától datálható.
1. Szt. Ágoston (platonista-neoplatonista hatás): a lélek független a testtől, magasabbrendű, mint a test, és külön kell kezelni tőle.
2. Aquinói Szent Tamás (arisztotelészi hatás): a lélek a test lényegadó formája, ezt a metafizikai összetettséget reális egységként kell kezelni. A lélek test nélkül nem tekinthető teljes személynek, a halál után csak a szellemi képességek immateriális aspektusa marad meg.
3. Suarez (újkori hatás): a lélek lényegében ekvivalens a tudat és a személyiség egészével. Az emberi személyt nem metafizikai összetettségként kell kezelni, mert annak lényegét a lélek hordozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!