Írnátok érveket az evangélikus és református hit mellett és ellen?
Leginkább egymással összevetve érdekelne.
+ melyiket érzitek közelebb magatokhoz (akkor is ha mást követtek vagy akár ateistaként nézve a szemléletüket)?
Egyiket sem érzem közel magamhoz,a vallások arra jók hogy a hívők között ne legyen egység megosztás hozzon létre ha nincs egység akkor nincs jelen Isten természet feletti ereje ezért a hívők szellemi erő nélkül gyengék a nem hívő embereknek nem kell az erő nélküli kereszténység.
Ján 17:21 Hogy mindnyájan egyek legyenek; amint te énbennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.
Ján 17:22 És én azt a dicsőséget, amelyet nekem adtál, őnekik adtam, hogy egyek legyenek, amiképpen mi egy vagyunk:
Apcs 4:30 A te kezedet kinyújtván gyógyításra; és hogy jelek és csodák történjenek a te szent Fiadnak, a Jézusnak neve által.
Apcs 4:31 És minekutána könyörögtek, megmozdula a hely, ahol egybegyűltek; és betelének mindnyájan Szent Lélekkel, és az Isten beszédét bátorsággal szólják vala.
Apcs 4:32 A hívők sokaságának pedig szíve -lelke egy vala; és senki semmi marháját nem mondá magáénak, hanem nekik mindenük köz vala.
Apcs 4:33 És az apostolok nagy erővel tesznek vala bizonyságot az Úr Jézus feltámadásáról; és nagy kegyelem vala mindnyájukon.
1Kor 4:20 Mert nem beszédben áll az Istennek országa, hanem erőben.
Jak 2:18 De mondhatja valaki: Neked hited van, nekem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nekem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom neked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet.
Az evangélikust érzem közelebb.
Nem annyira szigorú, és nagyobb szabadságot kapsz arra, hogy magad döntsd el, mit hogyan látsz.
Van az istentiszteletnek liturgiája, és ebből a szempontból közelebb maradt a katolikushoz - nekem ez jobban tetszik. Több szépség van benne, oltár, oltárkép, gyertyák, kereszt. Keresztvetés, gyónás is van elvileg.
Pozitív, optimista és kicsit modernebb társaság.
A reformátusokkal sincs nagy bajom azért. De ha már kérdezed... :-)
Nem írod, miért kérdezed, de ha az evangélikusokról többet akarsz megtudni, megnézheted a Youtube-on Kovács Viktort, "ev.lelkész"
https://www.youtube.com/watch?v=91i_mEHwjrE&t=432s&ab_channe..
"Nem annyira szigorú"
Miben szigorúbb szerinted a református mint az evangélikus?
Kérdező:
Én ugyan agnosztikus vagyok, de a református vallással szemben tudok szimpátiát érezni. Tetszik az egyszerűsége, a puritánsága, az emberközelisége. Nem gyakorlok semmilyen hitet, de nyaraláskor mindig megnézek minden templomot, viszont ha úgy adódik egy református istentiszteletre szívesen be is ülök.
3
"Miben szigorúbb szerinted a református mint az evangélikus?"
Abban pl. amit utána írtam abban a mondatban.
Allítólag a reformátusok eredetileg azt mondják, hogy ami nincs benne a Bibliában, azt nem szabad. Az evangélikusok pedig azt, hogy ami nincs benne, hogy nem szabad, azt szabad. Egy ref. lelkész, akinek a családja félig evangélikus, azt mondta, mindkettőnek van hátránya szerinte, mert az evangélikusok esetleg túl megengedőek, míg a reformátusok egy történelmi pillanatot kimerevítve (mikor a Biblia íródott) akarnak élni, ha nem vigyáznak.
Aztán ott az eleve elrendelés: tudom, hogy ma már nem nagyon vallják ezt a magyar reformátusok, de ez az evangélikusoknál soha nem is volt.
Abban is, hogy ha a katolikusok vagy ortodoxok szóbakerülnek, az evangélikusok nem ugranak azonnal rájuk, az én tapasztalatom szerint.
Az evangélikusok szoros kapcsolatban vannak a finn evangélikus egyházzal, és sok szemléletbeli vagy liturgiához kapcsolódó dolgot átvesznek tőlük, nekem ez is pozitívum.
Náluk vannak a Tamás-misék is, amelyek a kételkedők alternativ istentisztelete, sztem nagyon modern és nyitott az is.
Kovács Viktor, akit linkeltem, is mond valahol olyasmit, hogy az evangélikusoknál van a legnagyobb tere az önálló gondolkodásnak. (Nem tudom biztosan, de talán ő nem evangélikus eredetileg, és felnőttként tudatosan választotta ezt a felekezetet.)
Ilyesmikre gondoltam.
De nem akarom a reformátusokat megbántani, olyan nagy különbség nincs (Magyarországon), és ők is teljesen normálisak.
A református túlzottan úgy határozza meg magát mint egy győztes aki legyőzte a lám lám katolikusokat, a pápistákat. Ezt elég unalmas hallgatni plusz dühöt ellenérzést táplál a híveinek, pedig egy 500 éves story. Mintha a református túlzottan az összrhasonlításból élne.
Az evangelikusoknál tetszett hogy két szín alatt áldoznak. És a hangnem a szeretetet ott jobban éreztem.
Egy-egy istentiszteleten voltam.
Imádom amikor egy mindenható istentől beszélünk, hogy mennyire "szigorú".
Kicsit röhejes, hogy a kevésbé szigorú jobban simul hozzám, mert nagyobb szabadságot ad.
És?
Melyik igaz?
Innen látszik, hogy nem az igazság keresése, hanem komfort keresése a vallás.
6.
"Imádom amikor egy mindenható istentől beszélünk, hogy mennyire "szigorú"."
Nem Istenről beszélünk. Hanem az egyházaknak vannak egymástól eltérő liturgiái, doktrínái, erkölcsi tanításai.
Remélem, tudod, mi a különbség és csak szájaskodsz.
Hogy ki keresi a "komfortot" meg a "nagyobb szabadságot": a magyar keresztények kb. 3%-a evangélikus. Kb. 80%-a római katolikus.
Persze, viszont ebből mennyi az az ember, aki valójában gyakorolja is a hitét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!