Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a kreacionizmus?...

Mit jelent a kreacionizmus? Én kreacionista vagyok?

Figyelt kérdés

Azt jelenti, hogy hiszi, hogy a világot egy magasabb rendű lény, Isten teremtette, vagy azt, hogy szó szerint értelmezi a vallási szövegek teremtéstörténeteit és ényleg úgy hiszi, hogy egy hét, meg hasonló idő alatt történt minden, meg hogy az első ember a felegyenesedett ember volt?

Én hiszem, hogy Isten teretette a világmindenséget az ősrobbanással és az evolúcióval. Az ősrobbanás a szememben egy teremtésaspektus, ahová minden visszavezethető világunkban és ami mindennek az oka itt. Hasonlóan gondolom, mint Lematrie, aki kidolgozta az egész elméletet. Nézeteim hasonlóak a kérdésben Szent Ágoston és Maimodész nézeteire. Szerintem Isten folyamatosan teremt és pusztít, hoy újra teremthessen. Ő a kezdet és a vég. Az evolúció is így volt. Isten újabbnál újabb fajokat, élőlényeket teremtett az előzőekből. Sok régebbi élőlényt fejlettebb utódaik aztán legyőztek. A vallásokban szereplő teremtéssorozat nagyjából megfelel az evolúció során létrejött fajok sorrendjének. Ugyanakkor ez egy mitikus leírás, ahogy egy evolúciós biológus, genetikus ismerősömtől hallottam. Az ókori ember nyilván nem ismerte a biológiát, mint mi. Nem is szabad szó szerint értelmezni szerintem. Szerintem a hívő ember is ugyanazt gondolja a világ keletkezéséről, mint a nem hvő, csak szerinte nem minden véletlen és megtölti spirituális tartalommal is az egész hátterét.

Én kreacinista vagyok?

2023. jún. 29. 14:17
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
Most jöttem rá,hogy akkor én is kreacionista vagyok nemcsak fundamentalista!Személy szerint ragaszkodom az alapvető írásmagyarazási elvhez miszerint ige igét magyaraz,tehát mindent szó szerint veszek a bibliabol eseményeket tekintve kivéve ha maga a szöveg nem figyelmeztet külőn rá,hogy ez egy példázat! A teremtes tehát hitem szerint fizikálisan lezajlott esemény volt mondjuk az érdekes,hogy istennél egy nap olyan mint ezer év de jelenleg 24 órából álló napban gondolkodok viszont a réselméletben hiszek miszerint az első és második igevers között akár több milliárd év eltelhetett! Evolucioban viszont valoban nem hiszek szerintem káros már maga az alapelv is benne miszerint az erősebb s gyengébbet elpusztitja lásd az állatvilagban s ha ezt ne adj Isten ember teszi akkor ott van hogy náci németorszag és fasizmus Hitlerrel! A erősebb dolga,hogy a gyengébbnek segitsen ez nekem szimpatikusabb!!
2023. júl. 27. 15:05
 22/22 Jégszív ***** válasza:

Eltérek a tárgytól, - de de nem véletlenül!

Mindenki szem- és fültanúja lehet annak az IDIOTIZMUSNAK, amikor a politikai életben a felek hanyag eleganciával - és vaskos bunkósággal! - értelmes érvek híján egyszerűen "LEKOMMUNISTÁZZÁK" "liberálisozzák" egymást.

Hogy miért?

Mert ezek egy újonnan divatba jött SZITOKSZAVAK!

Lefogadom, akik ezekkel a kifejezéssel fröcsögnek, halvány fogalmuk sincs a szavak eredeti jelentéséről. A helyzetet súlyosbítja, hogy eme kifejezések idővel új éj út tartalmat nyertek kényszerűségből.

Így vagyunk a KREACIONIZMUSSAL is! Ha valakik értik is, sokan sokfélét gondolnak hozzá, és - sajnos igazuk is van!

Szerintem ez az írás viágítja meg legjobban a lényeget:

[link] [link]

Ebből pedig számomra az esszencia:

"A kreacionizmus alapvető tanítása az, hogy ha bármi olyasmire bukkanunk, ami nem egyezik meg az ő szó szerinti bibliaértelmezésükkel, annak - tekintet nélkül a bizonyítékokra - hamisnak kell lennie"

2024. ápr. 14. 19:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!