Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a kreacionizmus?...

Mit jelent a kreacionizmus? Én kreacionista vagyok?

Figyelt kérdés

Azt jelenti, hogy hiszi, hogy a világot egy magasabb rendű lény, Isten teremtette, vagy azt, hogy szó szerint értelmezi a vallási szövegek teremtéstörténeteit és ényleg úgy hiszi, hogy egy hét, meg hasonló idő alatt történt minden, meg hogy az első ember a felegyenesedett ember volt?

Én hiszem, hogy Isten teretette a világmindenséget az ősrobbanással és az evolúcióval. Az ősrobbanás a szememben egy teremtésaspektus, ahová minden visszavezethető világunkban és ami mindennek az oka itt. Hasonlóan gondolom, mint Lematrie, aki kidolgozta az egész elméletet. Nézeteim hasonlóak a kérdésben Szent Ágoston és Maimodész nézeteire. Szerintem Isten folyamatosan teremt és pusztít, hoy újra teremthessen. Ő a kezdet és a vég. Az evolúció is így volt. Isten újabbnál újabb fajokat, élőlényeket teremtett az előzőekből. Sok régebbi élőlényt fejlettebb utódaik aztán legyőztek. A vallásokban szereplő teremtéssorozat nagyjából megfelel az evolúció során létrejött fajok sorrendjének. Ugyanakkor ez egy mitikus leírás, ahogy egy evolúciós biológus, genetikus ismerősömtől hallottam. Az ókori ember nyilván nem ismerte a biológiát, mint mi. Nem is szabad szó szerint értelmezni szerintem. Szerintem a hívő ember is ugyanazt gondolja a világ keletkezéséről, mint a nem hvő, csak szerinte nem minden véletlen és megtölti spirituális tartalommal is az egész hátterét.

Én kreacinista vagyok?

2023. jún. 29. 14:17
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
Szerintem mivel Isten maga teremtette a világot ilyennek, nem hágná át rögtön az általa teremtett természet törvényeit.
2023. jún. 29. 14:19
 2/22 anonim ***** válasza:
45%
Igen, kreacionista vagy. Mint a neve is tükrözi egyszerűen a teremtésben való hitet, meggyőződést jelenti függetlenül attól milyen formában képzelik el.
2023. jún. 29. 15:16
 3/22 anonim ***** válasza:
Szerintem nem vagy kreacionista. A kreacionisták szerint a világ készre lett teremtve, olyanra, ahogyan azt ma látjuk, és az nem változik az idő előrehaladtával. Ennek vonzataként a tudományos eredményeket elutasítják, pl. az evolúció működését kitalációnak tartják, az ősrobbanás megtörténtét tagadják, a Bibliai teremtéstörténetet szó szerintinek veszik. Te viszont ahogy írtad, a tudomány eredményeit elfogadod, és nem szó szerint veszed a teremtéstörténet megtörténtét, ez alapján szerintem nem vagy kreacionista.
2023. jún. 29. 16:07
 4/22 anonim ***** válasza:

3:

"In its broadest sense, creationism includes a continuum of religious views, which vary in their acceptance or rejection of scientific explanations such as evolution that describe the origin and development of natural phenomena."

Az "Isten teretette a világmindenséget az ősrobbanással és az evolúcióval", simán benne van a kreacionizmus spektrumában. Itt igazából az evolúció csak az isteni teremtés egy eszköze. A legtöbb hívő a fejlett világban elismeri az alapvető tudományos tételeket, de egy isteni teremtést/tervezést feltételez mögötte. Ez is a kreacionizmus egy válfaja.

2023. jún. 29. 16:33
 5/22 anonim ***** válasza:

@4

"A kreacionizmus azon nézetek gyűjtőneve, amelyek szerint az élet és az élővilág sokszínűsége valamilyen értelmes entitás (általában Isten) beavatkozásának az eredménye, azaz az élőlények fajai külön-külön lettek megteremtve."

"Ennek részeként cáfolni próbálják a tudomány számos eredményét, mindenekelőtt az evolúció elméletét"

"A kreacionizmus számos válfajának alapvető közös tulajdonsága az evolúciós elmélet elutasítása. A fundamentalista vallási mozgalmak tagadják az evolúciót, mivel az ellentmond az általuk szó szerint igaznak tartott teremtéstörténet(ek)nek"

[link]

E szerint meg nem, nincs benne a kreacionizmus spektrumában az evolúcióelmélet bármilyen szintű elfogadása. Úgy tűnik, hogy a kreacionizmus sem egységes ebben a kérdésben.

2023. jún. 29. 16:43
 6/22 anonim ***** válasza:

5:Így van, nem egységes éppen ezért fér bele. A közös pont nagyjából maga a teremtés egy teremtő által.

[link]

2023. jún. 29. 16:57
 7/22 A kérdező kommentje:

#4.

Akkor Lematrie is kreacionista volt, aki a mai világ teremtését az ősrobbanással azonosította? Fun fact, hogy ő volt az fizikus, aki Einstein relativitáselmélete alapján kidolgozta az ősrobbanás elméletét. Papfizikus volt. Az arisztotelészi "örökvilág" elmélettel szemben ez tényleg összhangban van a teremtésben való hittel.

Szóval szerinted minden hívő kreacionista? Mivel a vallásos hit szinte mindig alapvetően tartalmazza a teremtés fogalmát. Nincs hívő, aki ne hinné, hogy a világnak isteni, teremtett eredete lenne. Ezért nevezik Teremtőnek Istent.

A kreacionizmust sokszor azonosítják a tudománytalansággal, meg tudományellenességgel. De az általad leírt esetben ez gyökerestől dől meg. Hisz ebben az esetben tudományt beépíti a hitébe a hívő. Sőt, sokszor azonosít, bár a mítoszt lecsupaszítja. Például a hetedik napos antropomorfizmus nyilván a pénzek/szombat/vasárnap megtartásának fontosságára szólít fel a hét napos ciklussal együtt. Isten sok millió éven át teremtett és teremt a mai napig.

2023. jún. 29. 17:02
 8/22 A kérdező kommentje:
Nyilván vallásnak megfelelően. A muszlimoknál péntek, a zsidóknál és szamaritánusoknál szombat, míg a keresztényeknél vasárnap stb.
2023. jún. 29. 17:08
 9/22 anonim ***** válasza:
73%

7: Igen, a kreacionizmus egy gyűjtőfogalom amibe sok minden belefér. És itt nem annyira a 'szerintemről' van szó, egyszerűen ha elfogadom a fentebbi széles körben elismert definíciót a kreacionizmusra és alkalmazom egyes nézetekre akkor azt kell mondjam a te világnézeted is alapvetően kreacionista. Nagy általánosságban a teremtéshívőké is az.

A kreacionizmus nézetek egy teljes spektrumát foglalja magában, ennek egyik végén az archaikusabb elméletek állnak amik még szó szerint értelmezik a teremtéstörténeteket. A filozófia és a tudomány fejlődésével ez a gondolkodás pedig elmozdult a spektrum másik vége felé, ahol a 20-21. században már a teremtést és az legújabb tudományos ismereteket összeegyeztetve kialakultak olyan nézetek amit te is képviselsz. Eszerint lényegében a tudományos megfigyelések helyesek, de ezzel is csak isteni teremtés folyamatát tártuk fel.

Sokszor azonosítják a tudománytalansággal és a tudományellenességgel mert elég gyakran ténylegesen az, és kéz a kézben jár a kettő. Rengeteg kreacionista azt az álláspontot képviseli hogy nem volt semmilyen evolúció, vagy volt de csak fajon belül és ugye vannak akik szerint létező dolog de lehetetlen intelligens tervezés nélkül. Inkább az a kérdés a tudománytalan nézőpontok a kreacionizmus egyes válfajainál mennyire szorultak vissza. Legideálisabb esetben valahova a homályba ahol tudományos tényként próbálják beállítani a teremtő szükségszerű létezését amikor nyilvánvalóan nem az. De ez alapvetően nem piszkálja meg a tudomány ezen kívül eső állításait. Aztán vannak akik elfogadják az evolúciót, de ezt arra felhasználva hogy X vallást igazolják elferdítik, tudománytalan állításokat tesznek. Például:

"A vallásokban szereplő teremtéssorozat nagyjából megfelel az evolúció során létrejött fajok sorrendjének. "

Pl. a Biblia szerint az égitestek a szárazföldi növények után keletkeztek. Az 'égi állatok' a szárazföldi állatok előtt. A szárazföldön előbb voltak többsejtűek (komplett növények), mint a vizekben. Ez tényleg csak 'nagyjából' felel meg a tudományos ismereteinknek, mondjuk inkább úgy hogy egyáltalán nem. Olyan hatalmas évmilliárdos bakik vannak benne, ami pont hogy azt bizonyítja a sztori csak a képzeletük szüleménye semmi több.

2023. jún. 29. 17:46
 10/22 A kérdező kommentje:

#9.

Szövegértés: NAGYJÁBÓL!!!!!

Ahogy hansúlyoztam is, NEM SZABAD szó szerint értelmezni. A teremtés folyamatossága és a sorozatosság a lényeg, nem az ókori Mezopotámia, India és Izrael emberének kezdetleges ismeretei a természettudományok terén.

Egyébként ez egyáltalán nem egy újkeletű álláspont. Történelmileg valótlan azt állítani, hogy ezen nézetek a 20-21. sz. szüleményei. Valójában a patrisztika korának (történelmileg ókor, irodalmilag ókeresztény középkor) jelentôs teológusa, filozófusa, Szt. Ágoston is így vélte. De ott van Maimonidész, közpépkori főként arabul, néha héberül alkotó zsidó rabbi, teológus, filozófus, orvos, polihisztor is.

2023. jún. 30. 02:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!