Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Pokol - szerintetek?

Pokol - szerintetek?

Figyelt kérdés

Valóban kínzások helye?

Vagy....?

2010. okt. 11. 18:20
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
89%

Szia!

Szerintem a pokol kifejezés nem a kínzások helyét jelöli - ahogyan katolikus testvérem levezette - hanem egyszerűen sírt, vagyis a halottak nyugvóhelyét jelöli a Szentírásban, és az apostoli hitvallásban.

A pokol kifejezést ugyanis a héber seol és a görög hádész szavak fordításaként szokták használni a magyar nyelvben. Katolikus testvérem a gyehenna kifejezést használja a pokol magyarázatra ami szerintem helytelen.

Én nem hiszek a lélek természetes halhatatlanságában, a Biblia szerint csak Isten halhatatlan. Ilyen értelemben tehát nincs értelme az örök szenvedésnek sem. Amikor Isten elveszi az élet jogát az embertől, az megszűnik létezni, és nem örökké szenved valamilyen módon.

A témával kapcsolatosan olvasható részletes vitánkat megtalálod a http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..

linkre kattintva.

Üdv. Péter

2010. okt. 12. 07:46
 12/24 anonim ***** válasza:
50%
Elolvastam a vitat, es ezek alapjan en Peterrel ertek egyet. Keresztenykent elkepzelhetetlennek tartom, hogy Isten barkit is szenvedni hagyjon orokke.
2010. okt. 12. 08:37
 13/24 anonim ***** válasza:
0%

Sziasztok!

Hogyan értelmezitek a Jézus szavait?

Péter hozzászólása is érdekelne?

Lukács evangéliuma 16,19-31:

19. Vala pedig egy gazdag ember, és öltözik vala bíborba és patyolatba, mindennap dúsan vigadozván:

20. És vala egy Lázár nevű koldus, ki az ő kapuja elé volt vetve, fekélyekkel tele.

21. És kíván vala megelégedni a morzsalékokkal, melyek hullanak vala a gazdagnak asztaláról; de az ebek is eljővén, nyalják vala az ő sebeit.

22. Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám kebelébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték.

23. És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében.

24. És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban.

25. Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vigasztalódik, te pedig gyötrettetel.

26. És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy a kik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek.

27. Monda pedig amaz: Kérlek azért téged Atyám, hogy bocsásd el őt az én atyámnak házához;

28. Mert van öt testvérem; hogy bizonyságot tegyen nékik, hogy ők is ide, e gyötrelemnek helyére ne jussanak.

29. Monda néki Ábrahám: Van Mózesük és prófétáik; hallgassák azokat.

30. Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, megtérnek!

31. Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad.

Olvastam ebben a témában néhány félreértés és félremagyarázást,hogy nincs pokol nincs szenvedés helye,a halottak elalszanak nincs tudatuk,majd a feltámadáskor ébrednek fel....stb stb

A jelenések könyve ír arról hogy a pokol kiadja a halottakat /Jel:20,11-15/ összevetve ezt Jézus szavaival vajon a hálál egy tudattalan állapot és nem létezik a pokol a szenvedés helye?

A biblia utalásait megnézve nagyon is valóságos a pokol és az ott lévők tudatuknál vannak az állábi jelzők erre utalnak:tűz,férgük, /Márk 9,44-46-48/külső sötétség,sírás,fogcsikorgatás. /Máté 8,12/

Shalom

2010. okt. 12. 09:19
 14/24 anonim ***** válasza:

Keresztény vagyok, és én is nagyjából egyet értek Péterrel. Igen, a Biblia valóban ír pokolról, de nem mindig a seol, a túlvilág értendő alatta.

De! A Biblia egy nagyon szimbolikus mű, ahogyan az már sok válaszból kiderült.

A pokol vagy a menny egy-egy lelki állapot. Amiben a lelked van, amikor éppen meghal. Jézus maga mondta: A mennyeknek országa pedig tibennetek van (..)nem evés, nem ivás hanem igazság, békesség és szent szellemtől való öröm. stb.

Aki így hal meg, annak a lelke ebben az állapotban szabadul ki a testből. Aki viszont haraggal, gyűlölettel telve, rideg önzésben él,pláne ha nagy bűn gyötri, amiből nem kapott feloldozást, annak a lelke nem tud felszárnyalni.

Hogy mi lesz aztán, nem tudom. Senki sem tudja. De a Biblia szerint (és a többi vallás szerint is) Isten szeret bennünket és nem akarja, hogy akár csak egy lélek is elvesszen. Viszont nem erőlteti ránk magát.

Szabad akarat. Rajtunk áll mit kezdünk vele.

A jelenések könyvében leírt tüzes tó a sátán és a démonok számára "készült", nem emberek számára. (azért írtam idézőjelbe, mert ez is szimbólum! A léleknek nincs anyaga, nem dobható egy tüzes tóba!)

A poklot akarni kell és választani kell. És tudod,mi a furcsa? Hogy vannak emberek, akik inkább választják a poklot, mint az örök életet.

Freya

2010. okt. 12. 09:23
 15/24 anonim ***** válasza:
0%
Péter válaszolni fogok részletesen is, ne félj. Egyébként a Seol nem sír, hanem a lélek (és nem a test) halál utáni tartózkodási "helye". És nem én találtam ki, hogy a gyehenna a >tulajdonképpeni< pokol (nem pedig a hádész), hanem mindig is ez volt a keresztény tanítás. A szóhasználat egy téves fordítási gyakorlat okán van, azonban a modern fordítók következetesen hozzák, és a seolt/hádészt nem fordítják pokolnak, hanem alvilágnak.
2010. okt. 12. 12:35
 16/24 A kérdező kommentje:

bocsi!

A bibliai pokolról kérdeztem.

De külön örülök, ha más vallás is bekapcsolódik, hiszen ha jól tudom más - nem keresztény - vallásban is van ilyen hely.

És az is érdekel,hogy azok akik hisznek egy ilyen hely létezésében hogyan élik meg - mit éreznek ezzel a büntetéssel kapcsolatban?

2010. okt. 12. 16:27
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Felkérést kaptam, hogy reagáljak Jézus példázatára.

Először is fontos tisztáznunk, hogy kik voltak Jézus hallgatói, amikor elmondta ezt a különleges példázatot: "Hallották pedig mindezeket a farizeusok is, akik pénzszeretők voltak, és csúfolták őt." (Lk. 16,14) A példázat nem a halál utáni dolgokról nyújtott tanítást, hanem a szegények iránti irgalmatlanságot feddte meg.

Krisztus ezt a példázatát a farizeusok és az akkori nép elképzelésére építette. Hallgatói közül sokan a halál és a feltámadás közötti öntudatos állapot tanát vallották. Jézus ismerte nézeteiket, és példázatát úgy fogalmazta meg, hogy e nézetükre építve fontos igazságokat véssen szívükbe. Olyan tükröt tartott hallgatói elé, amelyben a maga valóságában megláthatták, hogy milyen viszonyban vannak Istennel. Saját elképzeléseiket használta fel arra, hogy megértesse velük e nagyon fontos igazságot: nem a vagyon határozza meg az ember értékét.

Fontos dokumentum a halálra vonatkozó a Jézus korabeli farizeusi elképzeléseket illetően Josephus Flavius Beszéd a görögöknek a hádés-ról c. töredéke. Jézus minden bizonnyal a saját meséjükkel szembesítette a farizeusokat, mintha ezt mondta volna nekik: Tudjátok, hogy a szegények iránti irgalmatlanság bűn, mégis ezt teszitek. A farizeusok gondolkodásában ekkor már hellén és pogány hatásokkal is keveredett az Ószövetség tanítása. Ebből a műből idézek:

"A hádés a világ rendezetlen, befejezetlen része, földalatti világ, ahová ennek a világnak a világossága nem jut le, tehát nincs világosság, hanem szüntelen sötétség uralkodik. Ez a hely a lelkek számára van fenntartva, ahol angyalok őrzik őket, és kinek-kinek élete és cselekedetei szerint, bizonyos idejű büntetést osztogatnak. Ebben a világban külön helye van az olthatatlan tűznek, amelybe, úgy gondoljuk, még senkit nem dobtak, de az Istentől meghatározott napra elő van készítve. Akkor az igaz ítélet kiosztja mindenkinek, amit megérdemel. A hamisakat, engedetleneket, bálványtisztelőket, tisztátalan kezűeket örök büntetéssel büntetik meg. Az igazak pedig romolhatatlan, örök országot kapnak. Most az igazakat is a hádésbe küldik, de nem oda, ahova a gonoszokat. Van egy lejárat abba a világba, s a kapunál a lelkek fölé rendelt angyalok vezetik az érkezőket, de nem egyformán. Az igazakat jobb kezüknél vezetik és örömhimnuszokkal viszik a világosság honába az atyák színe elé. Ott várakoznak az örök életre, amely a mennyben lesz, és ezt a világot követi. Az igazak várakozási helyét mi Ábrahám kebelének nevezzük. A gonoszokat viszont bal kéz felől vonszolják a bűnhődés helyére. Nem önszántukból mennek, hanem erőszakkal hurcolják őket mint foglyokat. A föléjük rendelt angyalok szidják őket, s rettenetesen néznek rájuk, odahúzzák őket a pokol mellé, hallják szüntelenül a tűz ropogását, és annak hevétől szenvednek. A jövendő ítélet rettegéseivel telnek el. De nemcsak ennyi ám, nem elég ez, hanem látják az atyák helyét (kórusát) és az igazakét, de köztük mély és széles szakadék van és azon átmenni nem lehet..."

Az örök gyötrelem tana bibliai tanításnak tűnhet egyes - általad is említett - félreérthető igehelyek alapján. Ezek a "bizonyító" igék azonban éppen azt erősítik meg, hogy a kárhozat halála: megsemmisülés. Az evangéliumokban például Jézus az Ésa. 66:24-et idézi, ahol nem élők, hanem "holttestek" féreg és tűz általi feltartóztathatatlan, teljes pusztulásáról van szó. Vagy Jel. 14:10-11 szintén idézet Ésa. 34:8-11-ből, ahol a tűz és kénkő feltartóztathatatlan pusztítása után "semmiség és pusztaság" marad vissza, és "semmivé lesznek" azok, akiket ez az ítélet sújt.

Üdv. Péter

2010. okt. 12. 17:42
 18/24 anonim ***** válasza:
32%

20:33-as vagyok

"Milyen elképzelésük van azoknak az igazságról, akik úgy vélik, hogy nincs pokol, hanem mindenki a mennybe jut? "

Például a reinkarnáció. Tegyük fel, hogy megkapod a lehetőségét annak, hogy kijavítsd a tetteid - mert te az első hibás próbálkozás után örök szenvedésre vetnéd a gyermeked? -, de az új eséllyel együtt jár az is, hogy megkapod a büntetést mindazért, amit tettél.

Bocs, számomra nem reális dolog az, hogy Isten tudja, ha más nem már tapasztalatból, hogy mennyi ember fog a pokolra kerülni és mégis teremt és teremt, újabb lényeket - ez a szeretet? Ha tudom, hogy gyötrelem és örök kín vár arra, akit szeretek, inkább meg sem teremtem, mert nem akarok senkinek sem fájdalmat okozni.

Na meg egy bölcs és mindenható lény nehogy olyan apróságokon fennakadjon már, hogy valaki hisz-e benne vagy sem, ha mindemellett olyannyira szereti az illetőt; mint egy duzzogó gyerek, aki azt mondja a kisöccsének, hogy: " Jó, választhattad volna a piros ceruzát is, akkor kaptál volna csokit, de neked a kék kellett te idióta, most tudjál rá, hahaha....."

Az ember azt hinné, hogy az igazi szeretet segítségre törekszik és nem büntetésre.

De ha elvetjük a reinkarnáció elméletét,akkor is elég belegondolni egy szimpla életbe. Merthogy a világ, hiába akarjuk letagadni, igenis igazságos.

Ha mosolyogsz, visszamosolyognak rád, ha leköpsz másokat téged is éppúgy le fognak köpni.

Nézd meg, hogy mi a különbség két anya között,akik közül az egyik értelmesen neveli a gyermekét, a másiknak csak véletlenül jött a baba, és tulajdonképpen le sem szarja. Az egyik szeretettel nevel, a másik gyűlölettel - ennek megfelelően az egyik szeretet kap vissza a gyermekétől, a másik gyűlöletet.

Második anyukánk bizony nem épp jólelkű személyiség, de megkapja a maga büntetését: mert szerinted mi lehet szörnyűbb annál, mintha valaki képtelen szeretni és nem is tudja, hogy milyen érzés szeretve élni? Ennél kegyetlenebbet el sem tudok képzelni - nos, ilyesmi lehetne a pokol, ha létezne. De ebben nem hiszek.

Vagy Isten automatikusan megutálja azt a gyermekét, aki a Pokolra került? Ha nem, ha továbbra is szereti, akkor igazából nincs elválasztva a lélek az Atyjától, mert legalább tudja, hogy szeretve van, ez pedig ajándék még a pokolban is.

2010. okt. 12. 18:04
 19/24 anonim ***** válasza:
0%

Hááát XVI. Benedek pápa szerint nem szimbolikus, hanem nagyonis valóságos:

"Elege lett a pápának abból, hogy már a hívők közül is sokan vallásos szimbólumként gondoltak a pokolra. Róma egy északi elővárosában tartott miséjén kijelentette, hogy a pokol márpedig létezik, a bűnösök pedig tényleg az örök kárhozat tüzében égnek.

A pápa, aki korábban a katolikus dogmarendszerért felelős egyházi testületet vezette, a bűnbocsánatot nevezte a keresztény vallás alapkövének. Ugyanakkor, mint mondta, a kereszténység nem kötelező, valójában "ajándék, ajánlat az emberiségnek".

Bár a pápa elég egyértelműen fogalmazott, a vatikáni illetékesek szerint valójában csak az új katekizmust akarta megerősíteni, ami szerint a pokol az Istentől való szeparáció állandosult állapota, nem pedig fizikai valóság. Agostino Paravixini Bagliani egyháztörténész szerint azonban a pápa helyesen fogalmazott, amikor valósként írta le a poklot.

XVI. Benedek elődje, II. János Pál ugyanakkor inkább a szimbolikus értelmezés pártján állt. A mennyországot legalábbis vidám fodros felhőcskés klubhelyiség helyett "az Istennel való örök és teljes egybeforrás állapotaként" írta le.

A valós pokol és az elvi mennyország között a katekizmus szerint még létezik a purgatórium. Az utólagos megváltásban reménykedő bűnösöket azonban még októberben elkeserítette XVI. Benedek. Mint mondta, a purgatórium valójában csak egy teológiai hipotézis, nem pedig alapvető vallási igazság."

[link]

2010. okt. 12. 18:05
 20/24 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező !

Keresztényként a pokol létezésében és abban, hogy ez a szenvedés helye a biblia alapján hiszek.

Mindenképpen az Isteni igazságszolgáltatás helynek tartom, és tudom azt hogy Isten igazságos nem gondolkodom úgy róla lehet nincs is ilyen hely mert a Isten aki a bibliában így is kijelenti magát, hogy ő a szeretet hogyan tarthat fent egy helyet ahol örökké szenvednek az odakerültek.

Először is tisztázni kell akik oda kerülnek nem véletlenül kerülnek oda hanem azért mert számukra nincs más alternatíva,ugyanis a bibliából tudjuk Isten igazságos és akik őt választják azokról gondoskodik életükben és elköltözésükkor is vagyis az ő országába kerülnek.

Számukra azért nincs más alternatíva mert életük során a bűnt (mint szellemi valóságot és nem cselekedetekre gondolok itt) és a hozzá tartozó gonosz tetteket választják,akiknek szíve (szelleme) menthetetlen kerül oda mert az örökkévalóságban az ember az Istentől kijelölt helyet fogja elfoglalni és ha élete során nem tért meg és nem választja Jézust akkor élete félresiklott és ennek az embernek a szellemén hatalma van 2 személynek a halálnak és a pokolnak aki e terület gonosz fejedelme is, valamint az ember legnagyobb ellenségei.

Tudjuk azt a bibliából Isten igazságos és minden embert számon tart valamint azt is, hogy akár keresztény vagy hitetlen valaki Isten valahogyan valamilyen módon felkínálja kegyelmét és a megtérésre ad lehetőséget a döntés az emberen múlik és kizártnak tartom valaki enélkül kerülne a pokolba mert Isten és döntései igazságosak.

Hogy nem hallotta valamikor valamilyen módon az evangéliumot és a Jézusról szóló megmentő beszédeket, például vannak hogy keresztények kimennek az utcára és elmondják az evangéliumot vagy az ATV szokott lenni jelenleg azt hiszem nincs a hitgyülekezetének Istentiszteletei vasárnap 11 órától ahol Isten megmentő üzeneteit lehet hallani vagy a 700-as klub szintén az ATV-n.

Vagy itt a fórumon van néhány keresztény aki közvetíti Isten üzeneteit.

Szóval ez emberi humanizmus szemszögéből nézve lehet kegyetlennek tűnik de ez a valóság és mindenképp igazságos.

Egyébként a pokol a biblia alapján az 1000 éves királyság végén fog megszűnni mint hely és mint személy a

(pokol gonosz angyala) fog a többi személyekkel együtt ítélet alá esni és ezt a helyet felváltja a tüzes tó minden gonosz akár ember vagy bukott (gonosz) angyal a sátánnal egyetemben ide fog kerülni Isten ítélete alapján.

Esetleg ha valakiben felmerül a kérdés mi van azokkal a távoli országokban élő emberekkel akikhez nem jutott el az evangélium azt tudom mondani őket a lelkiismeretük alapján fogja megítélni Isten, és ha életük során tisztességesen éltek nem kerülnek a szenvedés helyére hanem egy olyan helyre ami nem Isten országa de az utolsó Ítéletkor ők is bekerülnek Isten országába,de hangsúlyozom ez kizárólag azokra az emberekre vonatkozik akiknek nincs ismeretük az igazságról,akiknek van és elutasítják és azokra nem !

Úgyhogy ez nem lehet kibúvó a megtérés alól.

Ebből is látszik Isten ítéletei,döntései igazságosak.

Shalom

2010. okt. 12. 18:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!