Szerintetek Jehova Tanúi "bort isznak és vizet prédikálnak"? Avagy mik azok az ellenük szóló érvek, amelyek szerint nem úgy élnek, ahogy beszélnek?
Vidiripi
"Ez más egyházaknál nem így van?"
Nem! Nem így van!
Ha így lenne, mi különböztetne meg titeket tőlük? Mert én úgy emlékszem, hogy állandóan azt szajkózták, hogy náluk van az igazság, a "helyes" értelmezés.
Éppen erre voltak annyira büszkék.
Vidiripi
"Mert én úgy emlékszem, hogy állandóan azt szajkózták, hogy náluk van az igazság, a "helyes" értelmezés."
Pontosan így van! Jól emlékszel.
- De paradox az egész. Hiszen azt állítja magáról a szervezet illetve a Vezető Testület hogy ők Isten szócsöve. Ugyanakkor azt is állítja hogy nem ihletett!
De akkor hogyan lehet Isten szócsöve?
- A bibliai gyakorlatnak ez így teljesen ellentmond!
Nem csak "minket", hanem minden egyházat a tanításaik, vagyis a Biblia eltérő módon való értelmezése különbözteti meg egymástól. Letrejöttük alapja is az eltérő értelmezés, ami mögött kezdetben általában egy személy állt. Bizonyára te is több ilyen nevet tudnál felidézni a történelemből. Éppen ezért 32-esnek írom, hogy balgaság azt állítani, hogy ez nem így van. Minden egyháznak van vezetője, és ha úgy tetszik, vezető testülete. Attól, hogy ezt nem így hívják, még létezik. És nyilvánvaló az is, hogy nem a hívek alakítják ki a tantételelet, hanem "készen kapják" azokat.
Ebben igazad van, de az én szememben ennyire nem fekete-fehér a kérdés. Vannak ennek fokozatai. Nem mindegy, hogy a tanítást készen kapja egy hívő, vagy a szájába van rágva.
Tény, hogy minden keresztény irányzatnak megvannak az alaptanításai, de máshol talán több szabadságot kap a hívő, hogy önmaga utánajárjon a dolgoknak, illetve azt hiszem meg van engedve némi eltérés az egyéni értelmezésben és alkalmazásban. Javítsatok ki, ha tévedek, mert én nem követek azóta semmilyen keresztény irányzatot.
Mint korábban utaltam rá, az az érzésem, hogy vezető testület a Bibliára nem szentírási alapelvként tekint, hanem inkább törvénykönyvként, ezzel mikroszinten beleavatkozva a tanúk életébe. 100%-os egyetértést várnak el, akkor is, ha a tanítás pár évtizedenként változik.
Kérdés, hogy mi történik, ha a belső morális mércéd nem egyezik a vezető testületével? Mi van ha a saját lelkiismereted nem ugyanazt diktálja? Miért kéne teljes mértékben alávetnem magam az Őrtorony tanításnak, ha nem tévedhetetlenek?
Én számtalanszor éreztem azt, hogy valami nem stimmel, hogy valami helytelen, de nem mondhattam ki. Veled ilyen nem fordult még elő? Az a baj, hogy olyan érzelmi blokkok keletkeznek, hogy ezek meg sem fogalmazódnak rendesen, egyszerűen csak valami kellemetlen érzésem támadt. Nagyon utáltam például, amikor az Őrtorony még az érzéseimet is helyettem akarta meghatározni az "ugye te is örülsz?", "ugye te is hálás vagy", "ugye te is így érzed?" jellegű kérdésekkel. Ez nem az Őrtorony dolga, hanem az enyém és Istené. Ezzel szemben a vezető testület önkényesen határozza meg, hogy miben higgyen több millió ember. Nekik miért van ilyen szabadságuk, nekem miért nincs?
Azt se szerettem, hogy nem igazán engedték, hogy más tanításokat is olvasgassunk. Csak rá volt mondva, hogy az butaság és összezavarna. Ha annyira erős a meggyőződésem, akkor nem tud összezavarni a butaság. Konkrétan lehülyézik, aki hisz az evolúcióban. Honnan tudják, hogy aki hisz benne, nem járt utána rendesen?
Nagyon értékes gondolatot ír le ezzel kapcsolatban a Példabeszédek 18:17: "Igaznak látszik az, aki először szól a perben, de sorra kerül ellenfele is, és megcáfolja."
Bocsánat, helyesbítek:
"Nekik miért van ilyen szabadságuk, nekem miért nincs SEMENNYI?"
Annyi szabadságra azért nem vágyom, mint amivel a VT rendelkezik... :D
Vidiripi
"Nem csak "minket", hanem minden egyházat a tanításaik, vagyis a Biblia eltérő módon való értelmezése különbözteti meg egymástól."
Tévedsz! Vagy inkább elhitették veled ezt!
Pl. a római katolikus egyházat és a görög katolikus egyházat nem a tanításaik különböztetik meg!
- Tanultál történelmet? Ha igen akkor tanulnod kellett hogy ez a két egyház valamikor egy volt csak külön váltak.
De a tanítások azok kb. ugyan azok maradtak, más dolgokban különböznek!
A különbségek a külsőségekben a szokásokban, hagyományokban vannak.
"Letrejöttük alapja is az eltérő értelmezés, ami mögött kezdetben általában egy személy állt."
Nem! Ennek az egyház szakadásnak nem a bibliai tanítások eltérő értelmezése az alapja!
Nem ismerte el a pápát mint egyházfőt! A pápa kiközösítette a konstantinápolyi pátriárkát. Ez vezetett a szakadáshoz. De ha nagyon belemerülnél az okok keresésébe akkor mélyebb dolgokra is rábukkanhatsz. Pl. arra a tényre hogy kelet s nyugat alapvető kultúrájában különbözik és arra a történelmi tényre hogy maga a Római birodalom is ketté szakadt! Szóval politikai vonzata is van a dolognak!
A bibliai tanítások nagyon távol kerültek mint okozója, ezen egyházak létrejöttének.
Vidiripi
Kérdező!
Akkor most hogy is van ez a balgaság? Csak, hogy tisztázzuk. Nem zavar hogy balgának neveznek, volt aki konkrétan lehülyézett! Szóval ez nem lényeges.
- De az nagyon is lényeges hogy te mit gondolsz/hiszel vagy hitetek el veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!