Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha alapítanék egy vallást,...

Ha alapítanék egy vallást, amely a racionális logikára épülne, és szabadságot hirdetné, csatlakoznátok?

Figyelt kérdés

Az egyház alapvetése egy logikára és gondolkodásra alapuló hitrendszer lenne, ahol nem a bigott hitre és agymosásra alapulna a vallás, hanem a racionális logikára és ebből adódóan nyitva lehetne hagyni kérdéseket Istenről, túlvilágról, misztikus dolgokról azzal, hogy nem tudjuk, mert túlmutat a mi világunkon. Ahol elfogadnánk azt, hogy nem tudhatunk semmit, mert nem rendelkezünk rá bizonyítékkal és emiatt lehet igaz is meg nem is, ezért nem is kényszerítünk bele senkit, hogy azt a verziót fogadja el, amit mi valószínűbbnek gondolunk.

Viszont e mellett fontosnak tartanánk, hogy az embereket ne a kapzsiság vezérelje, hanem az egymás tisztelete, hogy szabadon élhessünk, a természettel összhangban, szeretettel, elfogadva a másikat olyannak amilyen, prüdériák nélkül, akár csúnyának, akár szépnek, akár meztelenül, akár ruhában, aki ahogy akar szabadon. A lényeg, hogy bármit megtehessünk, amivel nem ártunk másnak. Fontos lenne viszont egymás és a természet tisztelete, a környezetünkre való vigyázás, az arra való igényesség, tehát hogy ne szemeteljünk, ne mondjunk egymásra becsmérlő kijelentéseket csak azért, mert neki más a véleménye valamiről.

Illetve lenne még egy előnye is egy ilyen egyháznak, mégpedig hogy ne kelljen adózni, mert a más javainak való elvétele nem fér bele az elfogadásba.

2023. ápr. 29. 13:50
A kérdező szavazást indított:
Igen, ez elfogadható lenne számomra.
Nem, mert bár vannak benne elfogadható dolgok, nem vagyok ehhez elég toleráns.
Nem, mert a saját egyházamnak hiszek, még akkor is, ha az tele van ellentmondással.
4 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
57%

A természetet szetintem sem kell rombolni, de azt sem értem, hogy mit szeressek benne.

Mi lenne ennek a vallásnak a célja? Mit várna tőlem, vagy mit nyújtana? És a közösség? Az összejöveteleken mi történne?

2023. ápr. 29. 13:57
 2/12 anonim ***** válasza:
57%
És mi lenne az értelme? Miben lenne ettől más az életem, mintha nem venném fel ezt a vallást?
2023. ápr. 29. 14:09
 3/12 anonim válasza:
Érdekes lenne egy olyan vallás amiben mindenki maga választja meg miben hisz már ha egyáltalán hinne valamiben a racionalitáson kívül.
2023. ápr. 29. 14:11
 4/12 A kérdező kommentje:

#1: A vallás célja az lenne, hogy kizárjuk a dogmákat és a hit alapja csak az legyen, ami bizonyítható, míg ami nem ott fogadjuk el azt, hogy nem tudjuk, és mivel emberek vagyunk, nem tudhatunk mindent. Mert aki azt mondja, hogy én márpedig tudom, az nem bölcs, hanem beképzelt.

Nem várna tőled semmit. Pont ez a lényeg, hogy nincs kötelezettséged, csak azt kell tennie a tagokank, amit maguktól, saját értékítéletükből is megtennének. Nem kell vasárnaponként templomba jáni, nem kell bálványokat imádni, stb. A közösség ereje az, hogy elfogajuk a másikat olyannak, amilyennek született, vagy ahogyan Isten teremtte, fogalmazzunk úgy ahogy jólesik. A közösséget pont ez tartaná össze, de ez sem kötelező, nem kell közösség sem, elég ha hasonlóan gondolkodunk. Ebből adódóan nem kellenének összejövetlek, de ha mégis lenne, akkor jókat beszélgetnénk és élveznénk azt, amit Isten megadott nekünk itt a földön. De semmi esetre sem mennénk be sötét hideg templomokba és nem várnánk el a hívektől sem olyat, ami nekik nem esik jól, vagy ellentmond a természetesség elvével.

2023. ápr. 29. 14:13
 5/12 anonim ***** válasza:
57%

"logikára és gondolkodásra alapuló hitrendszer lenne,"

De ha annyira logikus és gondolkodó akkor miben és miért kéne hinni?

2023. ápr. 29. 14:15
 6/12 A kérdező kommentje:
Ja és még egy, a mi Istenünk nem büntető Isten, mint ahogy a többi vallásban. Annak örülünk, amit adott, azt élvezzük, de nem fenyegetőzünk azzal, hogy Isten megbüntet, ha nem tartod be a papok értelmetlen szabályait.
2023. ápr. 29. 14:16
 7/12 A kérdező kommentje:

#5: Látom nem érted. Nem KELL. Nem kell HINNI. Ha hinned kell, akkor az rég rossz. A vallás alapja a racionalítás és a logika. Nem tudhatunk mindent és amit nem tudunk, azt elfogadjuk, hogy nem tudjuk, ezért nem kell elhinni semmit, amit nem tudunk bizonyosan.

No meg az hogy élvezzük ki a jót itt a földön és használjuk ki azt a szabadságot, amit kaptunk, mert az bizony nem túl sok.

2023. ápr. 29. 14:19
 8/12 anonim ***** válasza:

"A vallás célja az lenne, hogy kizárjuk a dogmákat és a hit alapja csak az legyen, ami bizonyítható"

Na de akkor ott hol a hit? Ha valami bizonyított, akkor az tudás, nem kell hinni benne.

2023. ápr. 29. 14:20
 9/12 anonim ***** válasza:
57%

Nekem egy kicsit olyan érzésem van a leírtaktól, hogy akar valamit de mégsem.

Akar bizonyos megkötéseket, határokat de mégsem.

Ezenfelül amiket leírtál azok alapján ez nem vallás lenne inkább egy levezethető erkölcsi nézet rendszer ami az emberek (és ebbe foglalva a környezet) javát szolgálná. Amikre pedig ez nem terjed ki azokról nem nyilatkozna.

2023. ápr. 29. 14:59
 10/12 anonim ***** válasza:
22%

Igen. Amikor 11 évesen ateista lettem, még viccelődtem is azon, hogy az én vallásom a tiszta logika, és jó akarás.

Csak az a baj ezzel, hogy ha sokáig fejleszted, megtalálod istent, hit és vallás nélkül. Szóval maga ez mint vallás, csak kezdeti lépés, így nem érdemes kifejlett vallássá tenni, ha már szeretnél 1 vallást, ami nem isten ellensége, hanem valóban a jót szolgálja.

2023. ápr. 29. 18:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!