Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van olyan ember itt rajtam...

Van olyan ember itt rajtam kívül aki szeretné racionális, bizonyíték alapú módon nézni a világot, viszont a keresztyénséget jónak tartja?

Figyelt kérdés

A keresztyénség alatt tisztán a biblikus, krisztusi világnézetet értem. Az inkvizíció, meg társai ebbe nem tartoznak bele.

Én megértem Voltairet aki azt mondta hogy "nincs Isten, de ne mondd el a szolgámnak, mert az álmomban megöl."

De számomra ez pont úgy hangzik mint ha azt mondanám "az emberi jogok kizárólag az emberek fejében léteznek, de ne mondd el a szolgámnak, mert az álmomban megöl."

2018. okt. 13. 15:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
54%
én jónak tartom de természetfeletti dolgokban nem hiszek
2018. okt. 13. 16:18
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Mindenki azt mondja magáról, hogy "szeretné racionális, bizonyíték alapú módon nézni a világot". Ezt mondták magukról a nácik, a kommunisták, az inkvizítorok, a muszlim terroristák, az IRA, a rabszolgatartók, az őslakos indiánokat kiirtók, és a többi és a többi. Senki nem jellemzi úgy a maga véleményét, hogy irracionális és nincs rá bizonyíték. Senki. Soha. Senki.

Ami meg a kereszténységet illeti, szerintem nincsen elégséges bizonyíték az igazára. Arra meg sose iratkoztam fel, hogy higgyünk olyan dolgokban, amiket nem tartunk igaznak, csak mert "hasznos".

2018. okt. 13. 16:46
 3/11 anonim ***** válasza:
0%

"Ami meg a kereszténységet illeti, szerintem nincsen elégséges bizonyíték az igazára. Arra meg sose iratkoztam fel, hogy higgyünk olyan dolgokban, amiket nem tartunk igaznak, csak mert "hasznos".""

Nincs elég bizonyíték?

1.

Zsidók 11:1‭-‬3

A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés. Mert ezzel szereztek jó bizonyságot a régebbiek. Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő.

2.

Márk 16:17‭-‬18

Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak. Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak.

3.

János 20:29 HUNK

Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek.

2018. okt. 13. 18:13
 4/11 anonim ***** válasza:
0%
Ui: A 3-as azért írtam, mert Tamásnak is több bizonyíték kellett, nem hit a többi 10 társának, hogy nekik megjelent a Megvaltó..., ezért 8 nap múlva, már ő sem kételkedett !
2018. okt. 13. 18:17
 5/11 A kérdező kommentje:
#2 De ugyanez elmondható az alapvető emberi jogokról is. Csak a fejünkben léteznek, teljesen megalapozatlan hogy emberi jogok objektíve létezzenek. Csak azért higgyek benne mert "hasznos"?
2018. okt. 13. 18:53
 6/11 anonim ***** válasza:
0%

""#2 De ugyanez elmondható az alapvető emberi jogokról is. Csak a fejünkben léteznek, teljesen megalapozatlan hogy emberi jogok objektíve létezzenek. Csak azért higgyek benne mert "hasznos"?""

Isten nem egy kitalált személy, aki csak a gondolatunkban létezik, Ő egy valóságos létező Személy!

2018. okt. 13. 19:22
 7/11 anonim ***** válasza:

"De ugyanez elmondható az alapvető emberi jogokról is. Csak a fejünkben léteznek, teljesen megalapozatlan hogy emberi jogok objektíve létezzenek. Csak azért higgyek benne mert "hasznos"?"

1) Nem tartom jónak, hogy HAZUDJUNK*, azért, mert az hasznos. Az emberi jogokról nem kell hazudni, a kereszténységről meg igen. Az emberi jogokat 100%-ig önazonosan és következetesen lehet követni miközben tudom, hogy objektívan nem léteznek, a kereszténységet viszont nem. Az emberi jogok egyszerűen arra épülnek, hogy hasznosak, és csak annyit mondunk róluk, hogy hasznosak. A kereszténység arra épül, hogy van Isten, és aztán azt próbálod utólag körbe beszélni azzal, hogy éppenséggel hasznos. Szóval szerintem a kettő egyáltalán nem analóg egymással.

*Ebben az esetben a hazudást tágabb értelemben értem, pl. olyan dolgok elfogadása, amiket nem tartunk megalapozottnak, stb.

2) A zsidóságban nagyon elterjedt, te a kereszténységben sem olyan ritka, hogy valaki csak a szokásokat követi, de nem hívő. Tehát nem csak "nem igazán" hívő, hanem ha megkérdezik hogy hisz-e Istenben, azt mondja hogy nem. Szekuláris zsidó/keresztény. Igazából erről annyi a véleményem, hogy egyszerűen megtévesztő ugyanúgy nevezni, mint egy tényleges hívő embert. Ha nem hiszel Istenben, de szeretsz gyónni, akkor az a hobbid, nem a vallásod.

2018. okt. 13. 19:58
 8/11 A kérdező kommentje:

Ez így jogos, köszönöm amúgy neked is és mindenki másnak is hogy válaszolt!

Tényleg nem az a célom hogy kötekedjek veled (remélem nem is veszed annak), csak szeretik gondolkodni dolgokon. Eszembe jutott az emberi jogoknál jobb példa, ezzel kellett volna rögtön kezdenem... mégpedig a mai vezérideológia amit nevezzük liberális humanizmusnak. A liberális humanizmus abból indul ki hogy minden emberben van egy "belső én", egy "belső hang", és őrá kell mindenkinek hallgatnia. Így például:

-Az az erkölcsös amit te annak érzel, illetve amivel másoknak nem okozol nagyon rossz érzést.

-Annak kell vezetnie az országot akiről a szavazók többsége úgy érzi.

-Az a művészet amit a befogadó annak érez. (Legyen az akár két pötty a fehér vásznon.)

-Ha egy tanárt megkérdezel hogy mire akarja megtanítani a gyerekeket, akkor azt fogja mondani hogy biológiára / törire / stb.-re, de amellett arra is hogy önállóan gondolkodjon. (Legalább is nyugati országokban ez egy elterjedt klisé a tanárok körében...)

-Vagy az üzletben: A vevőnek mindig igaza van.

Jobban talán nem kell körülírnom, ismerjük jól hogy mire gondolok...

Na most valójában az hogy az agyunk biokémiai algoritmusait lehántorgatva ott lenne mindenkiben egy autonóm "belső hang", amire ráadásul hallgatni is kell, az pont annyira megalapozott állítás mint hogy minden ember rendelkezik egy halhatatlan lélekkel. Nem tudom érthető volt-e amire ki akartam lyukadni...

Ennek ellenére mégsem gondolom azt hogy a fent vázolt világkép demokráciástól, emberi jogostól, meg mindenestől kuka. Igaznak nem igaz, de az emberiség mindig is mítoszokban hitt, és a mítoszok miatt képesek az emberek óriási számokban együttműködni.

2018. okt. 13. 20:52
 9/11 anonim ***** válasza:
Én racionálisan (ésszerűen) nézem a világot, ezért hiszek Jézusban és a Biblia szavainak
2018. okt. 15. 10:09
 10/11 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

1) a kereszténység teljes mértékben összeegyeztethető az értelmes gondolkodással, és a bizonyítékok keresésével.

2) Jézus tanításai jók, és erkölcsösek, de nem lehet őket követni úgy mint valami nagy tanítóét, filozófusét. A lényeget hagyod el a kereszténységből, ha Jézust pusztán nagy tanítónak, s nem a személyes Megváltódnak, Isten Fiának tartod. Az Újszövetségi írások egésze tanúságot tesz Jézus természetfeletti személyiségéről és küldetéséről. Ne válogatva olvasd az Újszövetséget, hogy a csodákat, feltámadást, Jézus halálának értelmét, stb. elhagyod belőle!

2018. okt. 15. 11:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!