Miert van az, hogy nem zsidó létemre egy rabbi közelebb tud vinni Istenhez, mint egy keresztény pap?
Embere válogatja.
Radnóti az ellenkezője volt. Zsidó létére a kereszténység állt hozzá közelebb.
Én is így látom, holott "papír szerint" 100% keresztyén vagyok, református, azonban a valóságban nálam is sokkal közelebb áll a zsidóság, illetve a zsidó vallás, mint bármelyik másik vallás.
Én saját magamból kiindulva azt mondanám, hogy a zsidó vallás szerintem jobb. Persze nyilván ez mindenkinek egyéni preferencia, én saját magamról beszélek most. Eleve a zsidók okos emberek többnyire, ezért irtották annó őket, mert a nácik nem bírták elviselni, hogy ők többre viszik, és sikeresebbek, mint a nem zsidók. Szóval eleve az ő vallásuk tényleg boldogabbá, sikeresebbé tehetik az embereket. Azért a zsidók többsége általában boldog ember, kivéve, ha antiszemita jelenségekbe botlanak. De most ez mindegy. A vallásuk szerintem valamennyire logikus, bár vannak olyan elveik, amik szerintem túlzóak, de biztos ez kell a boldogsághoz számukra :)
Ettől függetlenül, ha valaki nem 100%-ban követi a Tórát és a Talmudot, hát nem fog összedölni a világ, én ennek ellenére is azt mondom, hogy általában véve egy elég jó és szép vallás a zsidó vallás. De legfőképpen a zsidó emberek elég szeretetre méltó emberek. Persze ezt általánosságban véve mondom, nyilván lehet gonosz zsidó ember is, mint bármilyen másik nemzetiségben/vallásban is.
Én laikus állampolgárként úgy látom, és érzem, ha velem szembe jön egy rabbi az utcán, az nekem lelkileg egy szeretethormon fröccs. :) Holott nem mondanám magam mélyen vallásos embernek, de ennek ellenére nagyon bírom őket :) Nem akarnak ők rosszat szerintem senkinek, csak hát ugye az antiszemita propaganda az sajnos létező dolog.
De tovább megyek! Nézz meg egy átlagos zsinagógát, és nézz meg egy keresztyén templomot! Szerintem egyértelműen szebb egy zsinagóga látványa.
És az egy fájdalmas pont nálam, hogy sok ember keresztet hord a nyakába medálként, de az nagyon ritka, ha mondjuk Dávid csillagot hord valaki. Pedig például egy szép zsidó lányon/hölgyön ez nagyon aranyos tud lenni.
Ahogy az első mondja, ezt ember válogatja. A testvérem párja szír, aki áttért a keresztény vallásra. Elmondása szerint, azért lett keresztény, mivel csak gyűlöletet kapott a muszlimoktól. Még muszlimként sok keresztény szírt ismert meg és már akkor is csodálta a kitartásukat. Ő csak egy példa nyilván ettől még nem minden szír, akit üldöznek átért a keresztény vallásra.
Ha te a judaizmust és az iszlámot tartod szimpatikusnak, akkor lelked rajta. Én úgy tudom még szekuláris állam vagyunk ezért olyan vallást gyakorolsz, ami a szívedhez közelebb áll.
Ahogy a zsidók nem dolgoznak szombat napon, úgy igazakat sem köveztek meg szombat napon. Mert ha a zsidók szombaton köveztek volna, az bizony munka lett volna. Hiszen munka a követ erővel elmozdítani, mert a munka képlete az erő és az elmozdulás szorzata. De minden munka tilos szombat napon, így erővel tömeget elmozdítani munkának számít, még a kisiskolás fizika könyv szerint is.
De az ember fia eljött, hogy elmondja, " Abban az időben Jézus szombaton vetések között járt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: „Nézd, tanítványaid
olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni.” Erre így felelt: „Nem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt éhezett? Hogyan ment be Isten házába és ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem kíséretének nem volt szabad megennie, csak a papoknak. Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétenének? Mondom nektek: a templomnál nagyobb van itt. Ha értenétek mit jelent: irgalmasságot akarok és nem áldozatot, sohasem ítélnétek el az ártatlanokat. Az Emberfia ura a szombatnak is.” "
(Máté 12: 1-8)
Szia.
Feltételezhető, hogy a zsidó vallás szemüvegén keresztül magadnak jobban tetsző, szimpatikusabb, logikusabb válaszokat találhatsz az életed kérdéseire, vagy a zsidóság Istenképe, Istenfogalma hozzád közelebb áll, neked jobban passzol.
A zsidóság nem térítő vallás - sosem volt az.Éppen ezért, ha a "csak" érdeklődés, és ezzel kapcsolatos tanulás az érdekedben áll, akkor nyugodtan konzultálhatsz a hozzád legközelebb eső zsinagóga rabbijával, hogy nagyon szívesen érdeklődsz, olvasol a zsidóság témájában, és hogy szeretnél zsinagógába járni, mert kíváncsi vagy, és gazdagodni szeretnél ez ügyben (a mi zsinagógánkba is rendszeresen járnak nem-zsidó emberek, ugyanígy tanulási, művelődési szándékkal).
Üdv.
Kérdező: "Miert van az, hogy nem zsidó létemre egy rabbi közelebb tud vinni Istenhez, mint egy keresztény pap?"
Igazából egyik sem visz téged közelebb Istenhez! Mindegyikük csak a saját maga vallásához visz közelebb!, de semmiképp sem az Élő Istenhez! Röviden ennyi!
Isten igéje, Isten sugallata, Isten vezetése Jézushoz vezérel és irányít. Nincs más út az igazsághoz! Ha valaki más utat mutat az mellékvágányra hamis tévútra visz.
Aki Istent keresi és az Ő igazságát és az akaratát az Jézusban megtalálja!
Jn.6,45. Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!