Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus valóban ilyet mondott...

Jézus valóban ilyet mondott volna? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Valahol olyasmit olvastam, hogy Jézus szerint aki szeretteit, családját, berögzöttségeit nem hagyná el Ő érte, az nem méltó hozzá. Valóban ilyet kért volna valaki, aki határtalan szeretetet hirdetett? Hogy várhatja ezt el?

Kérem az ilyen "Jézus márpedig nem létezett" válaszokat megspórolni, elsősorban olyanok válaszát várom akik vallásosak vagy/és jártasak a témában.

2010. okt. 5. 12:56
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
48%

Igen:

Lukács Evangéliuma:14:26 : "Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom."

De ez is érdekes:

Máté Evangéliuma:10:34 : "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert."

Voltak neki is cifra dolgai, nem is kevés.

2010. okt. 5. 13:09
 2/19 anonim ***** válasza:
96%

egész pontosan:

Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, az nem méltó hozzám; aki jobban szereti fiát vagy leányát, mint engem, az nem méltó hozzám; és aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálja életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti életét énértem, az megtalálja azt.” Mt. 10,34-39

és ha belegondolsz, ez a legteljesebb mértékben igaz is

és egyáltalán nem ellentétes a szeretettel

2010. okt. 5. 13:09
 3/19 anonim ***** válasza:
12%
A hivatalos teológia (és általában a hívők is) úgy magyarázza(/-zák) ezt, hogy Jézus egyszerűen füllentett: szánt szándékkal mondott orbitálisan nagy, brutális és durva dolgokat pusztán csak azért, hogy odafigyeljenek rá az emberek, és hogy valóban rögzüljenek a szavai. Ebbe a kategóriába sorolják pl. a hírhedt vájd ki a szemed és vágd le a karod, ha megbotránkoztat-mondását is.
2010. okt. 5. 13:11
 4/19 anonim ***** válasza:
16%
Ja, igen, ez meg a másik tipikus reakció, amit második is szemléltet: Isten és Jézus bármit mondhat, az csak és kizárólag jó és szeretetteljes dolog lehet, egyszerűen azért, mert ők mondták. Amikor Isten végigtömeggyilkolássza és -gyilkoltatja az Ószövetséget, azt is csupa szívjóságból és szeretetből csinálja. Ha jó keresztény akarsz lenni, erős hittel, elfogadva a Bibliát, akkor túl kell lépned az ilyen apróságokon, kedves kérdező. :) Ne kérdezz, ne gondolkodj, csak higgy, úgyis erről szól az egész. :)
2010. okt. 5. 13:14
 5/19 A kérdező kommentje:
De itt most egyszer az van, hogy meg kell gyűlölni őket, a másodikban pedig, hogy jobban szereti-e nála. A szeretetet nem lehet mérni, így az utóbbival nincs gond.
2010. okt. 5. 13:14
 6/19 anonim ***** válasza:
0%
a lényeg ugyanaz
2010. okt. 5. 13:21
 7/19 anonim ***** válasza:
69%
Különböző fordítások vannak, kérdező, vedd ezt figyelembe. És arról se feledkezzünk meg, hogy a kereszténységet a kezdeti időkben nem fogadták el, Jézus korában pedig még csak egy zsidó szekta volt. Azért volt szükség ilyen kijelentésekre, hogy a kereszténység megerősítse a helyét és létjogosultságát a korban.
2010. okt. 5. 13:23
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
A 2. válaszoló írta le jól. Erre jó példa Ábrahám esete, aki Istent választotta a szerettei helyett, a saját fiát is feláldozta volna, mert Isten azt kérte tőle.
2010. okt. 5. 13:28
 9/19 anonim ***** válasza:
52%
Tehetséges rétor volt, tudta, hogy bizonyos túlzások jobban megragadnak az emberek memóriájában, mint az egyszerű, nem bombasztikus tanítások.
2010. okt. 5. 13:50
 10/19 anonim ***** válasza:
66%

kedves kérdező.

Próbáld meg úgy elképzelni a dolgot, hogy Jézus Krisztus nem azt kérte, hogy őérte, mint Jézus személyért hagyjuk el azokat a dolgokat, amiket felsorakoztatsz...hanem mint Krisztusért(Igéért), azért, amiből a minden van...mert ha ezt megtesszük, akkor ebbe ugyanúgy beletartozik apu, anyu, testvér, társ...vagyis a mindent fogjuk szeretni, nem pedig ezt, vagy azt, ami ugye bálványimádásnak minősül. :)

A Lukács féle idézetet továbbolvasva pedig kiderül, hogy Jézus azért mondja, hogy gyűlöljünk meg mindent, de még a felszínes önmagunkat is, hogy szó szerint kiürítsük magunkat, és a legelejétől kezdjük a dolgot, vagyis attól, ami mindent létrehoz...Krisztustól...mert úgy illik mindent csinálni, hogy a kezdettől vizsgálódunk, az alapoktól...és ott vannak a példák Lukács evangélimua 14:25-14:35. ;)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. okt. 5. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!