Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz lenne, hogy az arkangyalo...

Igaz lenne, hogy az arkangyalok személyei, illetve az angyalok sokkal ősibbek az ábrahámi vallásoknál, és pogány származásúak?

Figyelt kérdés

A Redditen olvastam a boszorkányság subreddit, több boszorkány, new ageer, spirituális stb. ember ír erre a felületre. Olvastam egy olyan kérdést, hogy: "Kérhetem-e a szertartásaimhoz angyalok segítségét, úgy hogy nem vagyok keresztény és nem hiszek Jézusban?".

Ez alatt olvastam egy olyan kommentet, miszerint az angyalok, arkangyalok sokkal régebbiek, mint a zsidóság, a kereszténység, vagy akár az iszlám, ezért nyugodtan imádhatja őket és kérheti a mágiákhoz a segítségüket.

Ez tényleg így van? Elsősorban keresztény, zsidó, muszlim, zoroasztriánus, bahá'í hitű (tehát a témában érintett válaszok érdekelnek).

2023. febr. 13. 17:50
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Az is nyilvánvaló, hogy Mithrász "születésének" sem nézett utána, ugyanis Mithrász a mítosz szerint nem született hagyományos értelemben, hanem egy kősziklából pattant ki, illetve vállt ki. Nem volt se szűz, se nem-szűz, se semmilyen anyja. Ráadásul nem is kisbabaként emelkedett ki, hanem fiatal felnőtt férfiként. Lehetséges, hogy később létezett szűzi születésről is mítosz, de kizárólag a kereszténységgel való keveredés, szinkretizálódás, illetve a kereszténységből való elemek átvétele esetén. Erről több korabeli történetíró is beszámol (lásd: Alexandriai Tertullián, aki egyértelműen leírja, hogy a mithraizmus rengeteg keresztény tant vett át, például a kenyér rituális elfogyasztását).
2023. febr. 14. 11:19
 12/14 A kérdező kommentje:

Néhány kép a Birodalom teljes területéről elszórtan talált rengeteg szoborról, amelyek Mithrász kőből születését ábrázolják:

[link]

2023. febr. 14. 11:21
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

#6, #7 Az angyalok a kereszténység szerint Isten értelmes, testetlen teremtményei. Vannak szent angyalok és bukott angyalok. A szent angyalok nem manipulálhatóak, és Istentől elrendelt feladataikat végzik. Az imákat meghallgatják, közbenjárnak, de ennyi.

A kereszténység szerint az ember nem sokkal van alatta az angyaloknak, hisz az ember is értelmes élőlény, bár sokkal korlátozottabb képességekkel.

A New Age-ben az angyalok nem teremtmények, nincs lényeges különbség szent és bukott angyalok között, és manipulálhatóak. Továbbá a New Age-ben leplezett autoteizmus is előfordul, ami egyáltalán nem keresztény felfogás.

2023. febr. 14. 11:21
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

A zsidó vallás szerint az angyaloknak nincs szabad akaratuk, van egy (és csak egy) feladatuk, azt elvégzik és annyi.

Nincs emberi értelemben értelmük.

2023. febr. 14. 12:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!