Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz lenne, hogy az arkangyalo...

Igaz lenne, hogy az arkangyalok személyei, illetve az angyalok sokkal ősibbek az ábrahámi vallásoknál, és pogány származásúak?

Figyelt kérdés

A Redditen olvastam a boszorkányság subreddit, több boszorkány, new ageer, spirituális stb. ember ír erre a felületre. Olvastam egy olyan kérdést, hogy: "Kérhetem-e a szertartásaimhoz angyalok segítségét, úgy hogy nem vagyok keresztény és nem hiszek Jézusban?".

Ez alatt olvastam egy olyan kommentet, miszerint az angyalok, arkangyalok sokkal régebbiek, mint a zsidóság, a kereszténység, vagy akár az iszlám, ezért nyugodtan imádhatja őket és kérheti a mágiákhoz a segítségüket.

Ez tényleg így van? Elsősorban keresztény, zsidó, muszlim, zoroasztriánus, bahá'í hitű (tehát a témában érintett válaszok érdekelnek).

2023. febr. 13. 17:50
1 2
 1/14 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
100%

Hát mivel isten őket elöbb teremtette mint az embert, igy tényleg idősebbek.

De ez nem azt jelenti hogy imádkozni kéne hozzájuk, hisz eleve isten idősebb náluk is. (meg aztán ő az isten.)

2023. febr. 13. 17:54
 2/14 A kérdező kommentje:

#1.

Ja, azt is írta, hogy Istenben sem hisz.

2023. febr. 13. 17:57
 3/14 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
100%
Hát akkor az angyalokban sem hisz, csak szellemeket hív angyalnak.
2023. febr. 13. 18:02
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
A keresztény angelológia és a New Age angyalkultusza _radikálisan_ különböző.
2023. febr. 13. 18:46
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Van bármi, de tényleg bármi a keresztény teológiában, amire még nem próbálták ráhúzni, hogy pogány eredetű? Nem trollkodásból, teljesen komolyan kérdezem.
2023. febr. 13. 21:00
 6/14 A kérdező kommentje:

#4.

Mi a különbség?

Akkor talán jobban hasonlít az ő angyalhitük a zsidó vagy a muszlim angeológiára? Esetleg a zoroasztrianizmus jazatáira hasonlít jobban (hasonlók az arkangyalokhoz és a szentekhez: megvan mindnek a maga területe, a későbbi Rómában imádott, istenített Mithra eredetileg a Bölcs Úr fényének jazatája volt)? Vagy ugyanezen történelmi vallások misztikus irányzataira épül, tehát például a zsidó kabbalára, a muszlim szúfizmusra, a keresztény misztikára?

2023. febr. 13. 21:16
 7/14 A kérdező kommentje:

#4.

Szerintük kik az angyalok?

2023. febr. 13. 21:17
 8/14 anonim ***** válasza:
37%

"amire még nem próbálták ráhúzni, hogy pogány eredetű?"

Talán a szeretet tana.

Az összes többi valóban pogány eredetű.

2023. febr. 14. 01:42
 9/14 A kérdező kommentje:

#8.

Akkor mi alapján vallás a kereszténység??

Ha pusztán ennyi az egész, akkor "még" filozófiának sem lehetne nevezni, max. egy életmódnak, világlátásnak.

Egyébként rosszul hiszed. A szeretet tanát is loptuk mi már mindenhonnan... Görögöktől, rómaiaktól, egyiptomiaktól, még a hinduktól, meg a kínai népi hiedelmektől is.

2023. febr. 14. 11:04
 10/14 A kérdező kommentje:

#8.

"Az összes többi valóban pogány eredetű."

Ezt mégis honnan vetted? Valami antiteista blogról? Mert, hogy bizonyosan nem tudományos konszenzus, az ezer.

Isten is pogány? Jézus is pogány?

Ja, jó tudom... Valakik szerint már az is az.

[link]

Más kérdés, hogy egy egyszerű gimnáziumot nem végeztek is, mivel irodalomból már 9. osztályban elmondják a mitológiánál, hogy Dionüszosz Zeusz és Szemelé kapcsolatából született, tehát félig emberi, félig isteni vér volt benne, ám teljes értékű istenné emelkedett. Mivel Szemelé meghalt, ezért Zeusz a combjába varrta bele, és onnan született meg. Ezért is nevezik "Kétajtajúnak", görögül: Dionüszosznak: egyik ajtó anyja méhe, míg a másik Zeusz combja. Nincs szó semmilyen szűzről, nem váltotta meg a világot. A borhoz való kapcsolata abból ered, hogy a bor és mámor istene volt.

2023. febr. 14. 11:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!