Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha most mennék életemben...

Ha most mennék életemben először gyónni, akkor mire számítsak?

Figyelt kérdés
Még soha nem voltam, nem vagyok tisztában a szabályokkal. Mikor kell menni? Hol kell előtte bejelentkezni? Hány perces egy ilyen alkalom?

2023. jan. 11. 08:42
 1/10 A kérdező kommentje:
És ha elmondok egy bűnt, akkor mennyire fog belekérdezni? Inkább megértő szokott lenni a pap vagy haragos?
2023. jan. 11. 08:48
 2/10 anonim ***** válasza:
78%

Általábban mise elött, alatt van ott egy pap. Én mise alatt mentem el általábban.

Bejelentkezni nem kellett. Sorba álltam ha volt ha nem akkor pedig be mentem és reméltem, hogy lesz bent pap.

Az ideje és az, hogy mit mond az pap függő és a büneid mennyiségétől is függ.

Volt olyan gyónásom amikor megbeszéltük a pappal de olyan is volt amikor szinte ki tessékelt pedig akartam volna kérdezni.

2023. jan. 11. 08:54
 3/10 A kérdező kommentje:

Értem. Köszi a választ!

És kell mondani valamilyen imát előtte vagy a pap az lát engem?

2023. jan. 11. 09:26
 4/10 anonim ***** válasza:

Van egy elválasztó valami köztettek. Nem is fog rád nézni feltehetően de amúgy se sokat látna.

Imát nem kell elötte mondani. Van egy sablon szöveg aminek része, hogy mikor gyóntál utoljára de ha megmondod neki, hogy még sosem gyóntál és nem tudod hogyan kell akkor sem lesz semmi baj, még segíteni is fog.

2023. jan. 11. 10:37
 5/10 anonim ***** válasza:
81%
Nem mehetsz gyónni, ha még sose voltál. Előtte akkor felkészülésre kell járnod. Szóval először menj el egy paphoz és beszéld meg vele. Nem érdemes ügyeskedni, mert úgy is lebuksz. Sőt már az elején, mert el kell mondani, hogy mikor gyóntál utoljára.
2023. jan. 11. 11:42
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Így nem mehetsz gyónni. Az első gyónás az elsőáldozás előtti napon van, és előtte kell járni felkészítőre. (Gyerekeknél ez a hittan). A gyónásnak konkrét szertartása van, egy pillanat alatt kiderül, ha ezt nem ismered, és a pap el fog küldeni.
2023. jan. 11. 14:31
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy az 5-ös és 6-os is írta, ha még életedben nem gyóntál, akkor - kivéve az életveszélyt - nem mehetsz. Erre fel kell készülni, mert a Katolikus Egyházban a gyónás egy szentség, nem pusztán egy pszichológiai beszélgetés. Amúgy olyasmire is van lehetőség, ezt lelkibeszélgetésnek hívják. Itt felteheted a kérdéseidet, ha valami probléma van az életedben. Szóval erre kérhetsz egy alkalmat, a plébániák honlapján szokott lenni e-mailes és telefonos elérhetőség.
2023. jan. 11. 14:37
 8/10 A kérdező kommentje:
Kifejezetten a gyónás érdekel. Milyen felkészülésre kell járnom? Ez mit takar pontosan? Amúgy református is vagyok, de katolikus templomba járok.
2023. jan. 11. 15:12
 9/10 anonim ***** válasza:
Akkor először katolizálnod kell, beszéld meg a pappal, ahova jársz templomba.
2023. jan. 12. 10:47
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"Milyen felkészülésre kell járnom? Ez mit takar pontosan?"

Felnőtt katekézis a neve. Olyasmi mint a hittan a gyerekeknek, csak itt nyilván felnőttek vannak.

Ahhoz, hogy gyónjál, először katolizálnod kell, azaz a Katolikus Egyház tagjává válnod. Felkészülés kb. fél - egy év, ez plébániától is függ. Ezt követően elvégzed az első szentgyónásodat, majd szentmise keretében bérmálkozol és elsőáldozó leszel. Felnőtt korban ezeknek a beavató szentségeknek a felvétele egyszerre történik. Megkeresztelkednek újból nem kell, mert a református keresztséged is a Szentháromság nevére történt.

2023. jan. 12. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!