Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha nem fizetem az egyházadót...

Ha nem fizetem az egyházadót akkor mi lesz?

Figyelt kérdés

A házszentelés miatt megint felmerült itthon a téma, anyám ki is akadt rám, stb...

21 éves vagyok.

Nem hittem sose egyik istenben sem, de főleg nem a keresztényben.

Római katolikusnak kereszteltek.

Elsőáldozó voltam, de bérmálkozó már nem.

Nem akarok se keresztszülő lenni, se bérmaszülő, nem akarok templomi esküvőt, se azt hogy a gyerekemet megkereszteljék. Ugyanígy nem kérek az olyan dolgokból se mint a házszentelés.

Kovászna megyében (Románia) élek, ha az számít.

Az egyetlen talán problémás dolog, ami eszembe jutott az a temetés, de a szüleim fizették mindig is, testvérem vagy más rokonom, akit majd nekem kellene eltemettetni nincs, az én halálom meg még messze van. Addigra remélhetőleg a hamvasztás is egyszerűbb lesz, az meg már különben se az én problémám.

2022. dec. 26. 14:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem a problémádat. Ha valóban nem hiszel ebben az egészben, akkor mégis mi a bánaton aggódsz? Lehet én vagyok naiv, felétek megkergetik a faluban a hitélet mellőzőit, vagy mi? Mert akkor értem. A temetés meg közegészségügyi okokból így is úgy is kötelezően megtörténik, nincs olyan, hogy kizárhatnak valakit az összes köztemetőből, ha egyszer az állam rendelte el, hogy ne a saját kertbe ássák a halottakat. Minek ahhoz pap? Lehet hozatni általános beszédmondót is, ateistáknál nem pap beszél, meg meg lehet halni beszédmondás nélkül is. Nem minden családban szeretik a felhajtást.
2022. dec. 26. 17:14
 12/14 anonim ***** válasza:
93%
Csatlakozom egy pár előttem szólóhoz, talán ennél kicsit alázatosabban kellene az élethez viszonyulnod, sosem tudhatod, melyik az utolsó napod. Nyilván, az ember nem ezen görcsöl, de szerintem egy bizonyos fokú érettséget mutat, ha vki ezzel tisztában van, s nem azzal vagdalkozik, hogy 70 éves koráig még sok van...
2022. dec. 26. 21:14
 13/14 Metionin ***** válasza:
32%
Elvileg nem lehetsz keresztszülő, gyereked sem fogják megkeresztelni (persze van az a pénz), nem lehet egyházi esküvőd meg temetésed, utóbbinál ha az, aki eltemettet, egyben kifizet visszamenőleg x évi egyházadót, akkor megoldható, bár ez református cucc, mert engem annak kereszteltek anno. Amúgy én sem fizetek, ki is iratkoztam a nyilvántartásból és anyám sem fizet már vagy 10 éve. Apám fizeti magának mert azt hiszi, hogy anélkül egyáltalán nem lehet nyugalomra helyezni, nem lehet neki elmagyarázni, hogy a 2 dolog más, a temetés/hamvasztás maga független a egyházadótól meg a papi búcsúztatástól.
2022. dec. 26. 21:15
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Semmi nem történik, nem leszel az egyházközség része. Bár Erdélyben nem tudom, hogy ez hogyan szokás, mert Magyarországon külön fizeted a plébániának (ez a mi plébániánkon kőkemény évi 2500 forint), de pl Németországban közvetlenül a fizetésedből vonják le, így külön kérni kell, hogy kilépj az egyházból (formálisan), ha nem akarod fizetni.
2022. dec. 28. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!