Anélkül nem lehet templomi esküvőm ha nem fizetem meg az egyházadót?
A fenéket. Nem minden plébánia ilyen vaskalapos. Mi sem fizettünk egyház adót évekig mégsem tették szóvá.
Viszont az esketés valóban pénzbe kerül. Az összegét nem tudom, a plébánián kell megérdeklődni és azt a tanúk szokták kifizetni. Legalábbis nálunk így volt.
úgy látom eddig 2:2az állás....
egyébiránt milyen dokumentum kell a templomi esküvőhöz? valahogyan biztosan igazolnom kell hogy meg vagyok keresztelve...
Ahol megkereszteltek vagy bérmálkoztál ott adnak róla bizonyítványt. Ugyanez vonatkozik a vőlegényre is.
Valamint a templomi esküvő előtt jegyes oktatások kell részt vennetek . Tartama kb fél év.
Ha valamelyik fél nincs megkeresztelve, akkor lehetőséget kap arra, hogy esküvő előtt megkeresztelkedjék.
„INGYEN kaptátok, ingyen adjátok!” (Máté 10:8). Jézus ezt az utasítást adta az apostolainak, amikor kiküldte őket, hogy prédikálják a jó hírt.
Sajnos azonban sokan, akik Krisztus követőinek vallják magukat, nem mutatnak ilyen készséget arra, hogy ’ingyen adják’.A kereszténységben sok vallási vezető ’megkéri az árát a tanításnak’ (Mikeás 3:11). Sőt néhány vallási vezető a nyájtól gyűjtött pénzből gazdagodott meg.
Ha van miből akkor fizesd be az egyházadót.
Mt 10,10 - Ne vigyetek magatokkal az útra tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! A munkás ugyanis megérdemli a bérét.
munkás = pap
De ha nincs miből akkor kérd meg hogy ne kelljen befizetned, szerintem biztos elengedi majd. Ha esetleg nem engedné el akkor próbálkozhatsz egy másik papnál.
Ilyenkor csak egy elbocsátó levelet kell kérni a helyi plébániáról, ezt kötelesek kiadni.
Attól függ, melyik felekezet, én a katolikusról tudok nyilatkozni.
Általában úgy van, hogy ha ismer az atya, akkor tudja, hogy amúgy is adakozol, tehát nem kér semmit. Ha nem tartod a hited, akkor szoktak kérni pénzt, de ezt se mindenhol.
Ezenkívül a keresztlevél kell, meg ha esetleg van más papír, akkor az is. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!