Izraelben milyenek a zsidók?
Figyelt kérdés
Mármint úgy értem, hogy mindenki ortodox/ultraortodox ott, vagy vannak ottis reformok, kevésbé vallásosak, esetleg egyáltalán nem hívő zsidók?2022. dec. 22. 20:19
1/6 anonim válasza:
A többség egyáltalán nem vallásos. Én teljesen ledöbbentem, hogy mennyire nincs ünnepi hangulat pl az őszi nagyünnepek alkalmával. Vannak reformzsidók is, a maszorti vonal egy kicsit gyengén képviselt, de az is van, vannak modern ortodoxok, különböző ultraortodox csoportok, etnikai alapon is csoportosulnak egyesek (van a marokkói zsidóknak is zsinagógája, az irakiaknak is, stb…). Szóval nagyon széles a spektrum.
2/6 anonim válasza:
Az ország bő nagy része (80% fixen) szekuláris.Ettől függetlenül bőven láthatsz ortodoxabb zsidókat is.
3/6 anonim válasza:
2, " (80% fixen) szekuláris", azért asszem ez túlzás, van statisztika, mely szerint kb 40%
gyakorló vallásos. Egyébként a neológ az speciálisan kárpát-medencei találmány, máshol nincs, legf, ha magyarok "expirtálták".
4/6 anonim válasza:
Szekuláris lehetsz attól mert gyakorlod a vallásod, van akinek nem okoz problémát a kettő ötvözése.Aki betűpontossággal imádkozik, de szombaton autózik, azzal mi lesz?
A magyar neológia kifejezetten a magyar nemzet sajátos zsidósága.
5/6 anonim válasza:
4: "Aki betűpontossággal imádkozik, de szombaton autózik, azzal mi lesz?"
Nem tudom, meg kéne k+erdezni az Örökkévalótól. ´Valószínûleg üdvözül, mert ahhoz elég, hogy nem bálványimádó és nem kételkedik a Tórában. :)
6/6 anonim válasza:
Egy izraeli férfiú ismerősöm a péntek esti kiddust úgy kántálja, mintha Ábrahámson Manó veszett volna el benne, de aztán utána rohan Overwatchozni, aztán hávdálóig tolja neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!