Zsidók! Aki aliyázott Izraelbe, jól döntött?
Én csak egy Sar-El programmon voltam ami három hét, hétvége cs¨t. kb du 3-ol vas. reggelig szabad, már akkor is 71 voltam, szóval nem igazán tudok a munkakeresésrõl.
Mindenesetre, arra számítani kell, ha gondok vannak, elõször a külföldi munkavállalókat rugjak ki, azután következnek a frissebb ole-k (beevándorlók).
Mindenesetre, ahogy látom, most sem vagy igazán vallásos (tegnap 20:28, márpedig a Sabbat (Sabes) a pénteki napnyugta elõtt 18 perccel "jön be", ami tegnap 3:54-kor volt, ettõl a Sabbes kimeneteléig, ma 5:0-ig (egyebek között) az elektromosság tilos.
Ami a befogadást illeti, Tõled függ. Ha természetesen viselkedsz, biztos lehetsz benne, hogy hamar befogadnak. Ami a segítõkészséget illeti, a boltosok nagyon(õk abbáol élnek, hogy megtalálod náluk, amit keresel +es megveszed), egyébként is, de tudni kell: azt az országot gyakorlatilag a semmibõl építették 100-120 év alatt modern, Európai/Amerikai urszággá, ezt nem lehetett volna úgy, hogy mindenkinek mindent a szájába rágnak, szóval ott fontos az önállóság. Persze, ha lelépsz a járdáról, amikor nem kéne és van valaki a közelben aki látja, rád kiabál, esetleg visszaránt, ha kérdezel, megmondják, de mindig benne van, hogy felnõttnek tekintenek, aki kevés szóból már tudni fogja.
"Aki aliyázott Izraelbe" és úgy érzi, , jól döntött, tehját ott maradt, nem biztos, hogy pont ezt az oldalt nézegeti. :)
Legjobb, ha megengedheted magadnak, kimégy néhány hétre és saját tapasztalatokat gyüjtesz, aztán eldöntheted. Ha ott vagy, okvetlen látni kell Jeruzsálem és Tel Aviv központját, a Knesset épületét, Haifát. Eilatot, Be'er Sevát és persze a történ elmi (bibliai) helyeket. És persz a Yad Vasemet.
Ajánlom a Sar-El Hungary fb oldalát [link] és a Sar-El nemzetközi oldalát [link]
Ja, és gugli: aliya nyelv: magyar
Az idõjárásról városokra bontva naprakész: [link] , az izraeli meteorológiai intézet oldala [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!