Hívő keresztény családok! Nálatok ki hozza a gyerekeknek a karácsonyi ajándékot? A gyereketek a Mikulásban hisz?
Sok hívő kereszténytől hallottam, hogy karácsonykor nem hivatkoznak Jézuskára, mert nekik ő a megváltó, nem ajándékhozó kisbaba. Olyat is ismerek (igaz, kevesebbet), aki a Mikulást sem tartja, vagy ha igen, akkor úgy, hogy már az egész kicsi gyerek is tudja, hogy igazából a szülők hozzák a csokit, mert "nem akarnak hazudni a gyereknek".
Nálatok ez hogy megy? Kire hivatkoztok karácsonyi ajándékozáskor?
Nálunk a Jézuska hozta az ajándékot. Nincs gyerekem, de ha lesz, neki is ő fogja hozni. A Mikulás az meg Mikuláskor járt, és kérte a kipucolt csizmát.
Az iskolai "Fenyőünnepkor" meg kicsit fura volt az a Télapó, akinek előbb be kellett fizetni az ajándék árát.
"Sok hívő kereszténytől hallottam, hogy karácsonykor nem hivatkoznak Jézuskára, mert nekik ő a megváltó, nem ajándékhozó kisbaba.
Olyat is ismerek (igaz, kevesebbet), aki a Mikulást sem tartja, vagy ha igen, akkor úgy, hogy már az egész kicsi gyerek is tudja, hogy igazából a szülők hozzák a csokit, mert "nem akarnak hazudni a gyereknek"."
Azért ez a földhözragadt gondolkodás megdöbbentő egy hívő kereszténytől.
Hát így a misztériumot veszi el a gyerektől.Ami az ingyen kegyelemre tanítaná.És pont,hogy ezzel "hazudik"neki.
Nálunk az angyalok hozták és díszítették a fát és alapvetően az ajándékokat is ők hozták.
Természetesen volt Mikulás is. Mikor már nagyobb voltam, akkor átalakult Szent Miklóssá, aki egy történelmi alak és az ő példája nyomán ajándékozunk.
Kicsi volt még az első gyermekünk (talán 3-4 éves), amikor elmondtuk neki, hogy mi vagyunk a Mikulás. Nagyon zavart a hazugság, nem tudom összeegyeztetni a keresztény értékrenddel. Azt gondolom, hogy a gyerekben sérül a szülők iránti bizalom, amikor évekkel később megtudja majd, hogy végig hazudtak neki. Más területeken sem fog a szülőkben megbízni.
Ugyanígy voltunk a karácsonnyal is, soha nem a Jézuska hozta az ajándékot, hanem egymást ajándékoztuk.
A mikulásozással egyébként viszonylag hamar felhagytunk, most már jó pár éve karácsonyozás sincs. Először csak fát nem állítottunk, a következő évben már nem is ünnepeltünk. Az életünk egyik legjobb döntése volt. Nem is hiányzik ez az év végi őrület.
A neten fent van egyébként minden infó ezeknek az ünnepeknek az eredetéről. Aki akar, utánanézhet. Semmi köze az egésznek a kereszténységhez (legalábbis az igazihoz).
Nem tartozom egyik felekezethez sem. Pünkösdi hátterem van, de az alapjaiban hamis tanítások miatt kijöttem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!