Isten valóban jehovának hívja magát? Jehova tanui a bibliából ki idéznétek nekem azt a részt amikor Isten azt mondja magára, hogy ő Jehova?
Vidiripi
"A tudomány a régi bibliaineveket vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a Jehova név el el lett fogadva így a magyar nyelvben."
Ó valóban?
Hát akkor ismételjünk!
"A »Jehova« változat a név mássalhangzóinak és az »Úr« jelentésű egyik szó (Adonáj) magánhangzóinak összevetéséből ered. Feltehetőleg a »Jahve« az eredeti kiejtés."
A tudomány a Jahve alakot tartja valószínűbbek. Ha már a tudományra hivatkozol akkor legalább olvasd el rendesen amit idéztem vagy nézz utána!
A nyelvtan az egy tudományág és eszerint a tudomány ág szerint anno azok az emberek akik megpróbálták lefordítani Isten nevét azok ÖSSZEVONTÁK a JHVH és az Adonáj-t.
"Tehát ez nem változtat azon, amit mondani próbáltam, hogy Isten mindenképpen akarta a múltban is, és most is, hogy neki a nevét megismerjék, és ez nem úgy hangzik Isten vagy Úr, hanem személyes név."
Nem tudom eldönteni hogy vicces vagy inkább tragikus hogy nem veszed észre az ellentmondást!
Pármondattal föntebb még ezt írtad!
"A zsidók között terjedt el, hogy ne használják Isten nevét egy babonás szokás miatt, és így azt mondták, hogy az Úr, vagyis Adonáj. Aztán ez így is maradt az idők elteltével."
Amennyiben ez volt a múltban az akarat nem értem hogy miért hagyta a zsidóknak hogy babonából ne használják a nevét! Te tudod hogy miért nem tett semmit Isten ez ellen?
"Lehet vitatkozni, hogy csak a JHVH kellene visszakerüljön, de ne feledjük el, hogy írásban nem használták a magánhangzókat, amelyeket ők beszédben viszont kiejtettek, és kiejtésben a JHVH között már magánhangzók voltak."
Nem ez már nem vicces hanem ez inkább tragikus!
"A zsidók között terjedt el, hogy ne használják Isten nevét..."
A zsidók között elterjedt. Tehát ez azt jelenti hogy NEM használták Isten nevét!
És arról tudsz hogy évente csak egyszer ejtette ki Isten nevét és csak és kizárólag a főpap senki más. Tehát megint csak azt támasztja alá hogy nem használták Isten nevét úgy ahogyan azt Jehova tanúi elképzelésik, mert félre vannak vezet a tanúk és a Jehovát már-már szinte mantrázva ismételgetik. De a Bibliában meg mást lehet olvasni, már annak aki valóban figyel is.
"Fontos ez a név, hiszen Jézus is megismertette ezt a nevet a tanítványaival."
Jézus tanítványai zsidók voltak. A zsidók nem ismerték a saját Istenük nevét? Ez érdekes!
- Gondolj bele attól hogy ismered valakinek a nevét az nem jelenti azt hogy ki is jelentheted hogy te ismered azt a személyt.
Jézus nem egy nevet ismertetett meg a tanítványaival ezt teljesen világos. Önmagában a név semmit nem jelent. Elmehetsz misszionáriusként Dél-Amerikába valamelyik indián törzshöz és ismételgethetsz nekik egy nevet nem fogják tudni hogy kiről van szó. Jézus a mennyei Atyát mutatta be a tanítványainak és nem egy nevet ismertetett meg velük.
"A lényeg, hogy fontos ez a név.Isten szeretné, ha tudnák, hogy a JHVH, magyarul Jehova, az Ő személyes neve."
Valóban? Isten még is hagyta hogy feledésbe merüljön a neve a zsidók által.
Én nem hiszek benne hogy a mindenható Istennek probléma lett volna ezen változtatni ha ez az akarata. Te mit hiszel?
Kedves kérdező: János evangéliuma 17. fejezet 26.verse. Nézd ezt meg. Itt beszél Jézus arról, hogy mit ismertetett meg.
János 12. fejezet 28.verse. Ezt is nézd meg kedves kérdező.
Máté 6. fejezet 9. verse. Ezt is nézd meg kedves kérdező.
Ha ezeket olvasod te is érezni fogod, hogy még ha a fordításokban találkozni fogsz olyannal, hogy Jézusra úgy utalnak, hogy Isten, tudjad hogy Jézus nem tette egyenlővé magát Istennel, és jelképes értelemben használatos Jézusra, hogy Isten. Isteni hatalma van. Mivel az Atyjától kapta. Én ezt hiszem.
Kedves Vidiripi, én tiszteletben tarom a hitedet és azt, ha a te meggyőződésed más, és a Bibliát megismerve, és komoly kutatással te erre a következtetésre jutottál, amiket írsz. Nem bírállak érte. Igazából megtiszteltél vele, hogy te is leírtad a véleményed.
Sajnos a zsidók elvetették magát Jézust is az Isten fiát. Isten ezt is megengedte, mert ezeknek be kellett teljesedniük. Sőt sok zsidó azt hitte, hogy Isten támogatását élvezik, de Isten már nem volt az oldalukon egyáltalán. Az írástudók is Jézus ellen voltak. Semmit nem hittek el neki, amiket tanított. Csak vádolták. Azonban Isten neve nem merült feledésbe. Jehova Tanúi ma ezt a nevet használják és megismertetik mindenkivel. Ma már Isten népét nem csak a zsidók alkotják. Ha valaki azt mondja, hogy a zsidók élvezik csak Isten helyeslését, nem igaz. Napjainkban bárki lehet Isten népéhez tartozó aki szeretne közeledni Istenhez. Nem számít a nemzetiség és a nyelv.
Mégegyszer kiemelem: Jehova Tanúi szeretik Jézust is, és tisztelik, minden évben megemlékezve a haláláról, ami jelentőségteljes esemény volt. Csak nem Istenként tisztelik. De elismerik, hogy Isten fia. Elismerik, hogy hatalma volt, amikor itt földön járt, és most is hatalma van, de Istentől kapta.
Kedves kérdező igaz, én nem. abban hiszek, amit sok vallás ma tanít: pl. szentháromság, a pokol létezése. Nézd meg kérlek Jehova Tanúi hivatalos honlapját: jw.org Jehova Tanúi hivatalos honlapja. Ezt keresd.
Számos kérdést megvizsgálhatsz. Ezen a honlapon.
Beírod a keresőbe, hogy gyakori kérdések, és akkor találsz olyat, hogy Gyakori kérdések Jehova Tanúiról. Vagy oldalt kattintasz a 3 kis vízszintes vonalkára. És ott a Rólunk pont alatt szintén megtalálod.
Természetesen te döntöd el, hogy miben hiszel. Attól mert Jehova Tanúi prédikálnak az egész világon, és használják a Jehova nevet, senkire sem erőltetik rá a hitnézetüket, de számos ember vált Jehova Tanújává, akik korábban, talán másban hittek. Ez legyen a te döntésed kedves kérdező.
Vidiripi
"Kedves Vidiripi, én tiszteletben tarom a hitedet és azt, ha a te meggyőződésed más, és a Bibliát megismerve, és komoly kutatással te erre a következtetésre jutottál, amiket írsz. Nem bírállak érte."
A Jehova nevet illetően nincs szó hitről. Az Őrtorony által közreadott irodalmakban gyakran idéznek lexikonokból, enciklopédiákból.
Sőt azokat az írásokat amelyeket olvashattál és idéztem azokat pont az Őrtorony könyvtárból vettem.
Tehát ez nem hit kérdése hanem egyszerűen ez a tudományos megállapítás. Tehát hozzáértő szakemberek állítják ezeket, tudományos tények.
A JHVH és az Adonáj lett összevonva és emberek alkották meg a Jehova mesterséges "nevet".
"Sajnos a zsidók elvetették magát Jézust is az Isten fiát. Isten ezt is megengedte, mert ezeknek be kellett teljesedniük."
Arra nézve nem volt prófécia hogy Isten nevét babonaságból elhagyják a zsidók.
De azt azért had jegyezzem meg hogy egyre több zsidó kezdi elfogadni Jézust messiásként.
"Sőt sok zsidó azt hitte, hogy Isten támogatását élvezik, de Isten már nem volt az oldalukon egyáltalán."
Pont mint az Őrtorony, amely kijelenti magáról hogy ők Isten kommunikációs csatornája és ugyan akkor, azt is kijelenti magáról, hogy tévedhet szervezeti és tanításbeli kérdésekben.
Megszoktam kérdezni Jehova tanúitól hogy miből látják azt hogy Isten támogatja őket? Téged is kérdezlek! Te miből látod azt hogy Isten a tanúk mellett van?
Persze sejtem hogy mit fogsz válaszolni, de az is lehet hogy nem a tipikus választ adod majd.
"Az írástudók is Jézus ellen voltak. Semmit nem hittek el neki, amiket tanított."
Én inkább azt mondanám hogy a legtöbb nem hitt neki. De volt kivétel nem is egy.
"Azonban Isten neve nem merült feledésbe. Jehova Tanúi ma ezt a nevet használják és megismertetik mindenkivel."
Ez így nem igaz! Nem Isten nevét ismertetik meg az emberekkel. Egy emberek által kitalált nevet ismertetnek meg az emberekkel. a JHVH és az Adonáj összevonásából emberek által alkotott nevet ismertetnek meg a tanúk mindenkivel.
De amennyiben tényleg Isten nevét akarod megismertetni akkor a Jahve sokkal közelebb áll hozzá. Ez a tudományos álláspont!
"Ha valaki azt mondja, hogy a zsidók élvezik csak Isten helyeslését, nem igaz."
Na ez érdekes. Tényleg van olyan aki azt állítja hogy csak a zsidók élvezik Isten helyeslését? Mert ilyennel én még soha nem találkoztam.
"Mégegyszer kiemelem: Jehova Tanúi szeretik Jézust is, és tisztelik, minden évben megemlékezve a haláláról, ami jelentőségteljes esemény volt. Csak nem Istenként tisztelik."
Még egyszer? Dehát erről eddig nem is volt szó!
Nézd Vidiripi, ezt a beszélgetést nagyon sokáig folytathatnánk. De amiben én hiszek, és elfogadok, azzal te nem fogsz tudni egyetérteni.
A kérdezőnek elmondtam, amit én tudok és hiszek, a te meggyőződésedet pedig tiszteletben tartom. Én örülök, hogy te is elmondtad az őszinte válaszaidat. Minden jogod meg volt ehhez.
1#
Engem is zavar, hogy állandóan kihangsúlyozzák. Hányok tőle...
Az Új Szövetséggel új nevet kapott: Jézus
Máté 1:21
Szûl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert õ szabadítja meg az õ népét annak bûneibõl.
Ezek szerint még mindig a bűneikben vannak, meg sem tértek...
Filippiekhez 2:10
Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké.
Szomorúan látom, hogyha meg is érthetnek vmit a Bibliájukból bevezetik a vallásosság erdejébe.
Galatákhoz 5:1
Ragaszkodjatok a szabadsághoz!
Krisztus azért szabadított fel bennünket, hogy ebben a szabadságban éljünk. Ne engedjétek hát magatokat újra rabszolgává tenni!
1 Tesszalonika 5:21
viszont mindent gondosan vizsgáljatok meg, hogy valóban Istentől származik-e! Ha igen, akkor ahhoz ragaszkodjatok,
Filemonhoz 1:3
Atyánk, az Isten, és Urunk, Jézus Krisztus adjon nektek kegyelmet és békességet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!