Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van az, hogy az antiteis...

Miért van az, hogy az antiteisták gyakrabban mondják a keresztényekre, hogy a pogányoktól loptak, mint maguk a pogányok?

Figyelt kérdés

Például egy német pogány oldal, ahol egyértelműen leszögezik, hogy az adventi koszorú keresztény jelkép, egy keresztény lelkész találta ki, viszont gyönyörű a szimbolikája (bele lehet illeszteni a pogány hitbe is: a kör az évkör, a négy gyertya pedig a négy évszak, és a négy évszaknak a négy tündére/szelleme), ezért vannak pogányok is, akik átvették, bár vannak pogányok, akik elvetik: [link]

Egy antiteista, aki oldalakon keresztül kardoskodik amellett, hogy márpedig nem keresztény jelkép az adventi koszorú, lopták, nincs köze a kereszténységhez stb.: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

Ezenkívül a legtöbb pogány nem mond olyat, hogy "Jézust Mithrászról koppintották" stb.

Persze nyilván vannak ilyenek is... Ahogy más vallások követői között is. Például azok, akik utálják valamiért a kereszténységet, de nem akarták maguktól teljesen megfosztani a spirituális dolgokat, ezért kinevezik magukat újpogánynak (vagy bármi másnak).

Ellenben az antiteisták részéről gyakori "érv" (pontosabban annak szánt hangzatos kijelentés), hogy a kereszténység a különböző pogányságokból gyúrta össze a tanításait, hagyományait, filozófiáját, ünnepeit, meg úgy mindenét. "Jézust Mithrászról, meg Hóruszról koppintották" stb. Miért nem lázonganak a pogányok, hogy Jézus valójában az ő istenségük volt??

Miért hangoztatják ezt ennyire az antiteisták, míg a pogányok kevésbé, sőt, általában nem ez a jellemző?

2022. dec. 8. 19:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Régen én is antiteista voltam, de azóta már rendeztem magamban a dolgokat, és nem vagyok az.

Én csak azt tudom mondani, ami nálam megvolt, hogy más antiteistáknál mi a helyzet, azt nem tudom.

Szóval, én bent voltam egy neoprotestáns keresztény felekezetben, és mikor kijöttem onnan, akkor elég heves indulataim voltak a kereszténységgel szemben, dühös voltam, mert úgy éreztem, hogy csalódtam. Tehát elég heves, és indulatos kritikát zúdítottam a kereszténységre.

De azóta már elengedtem ezt a témát, nem vagyok egy vallás híve sem, de már elengedtem az antiteizmust, és valláskritikával sem foglalkozom már.

2022. dec. 8. 22:20
 12/16 anonim ***** válasza:

Még valami: Jézusnak a Mithrásszal, Hórusszal való összehasonlítása talán a Zeitgeist nevű filmen alapszik, amiben szerintem eléggé sok a ferdítés, ahogy utána néztem. Ezt már teista koromban is kiderítettem, tehát ez számomra antiteista koromban sem volt érv.

Mondjuk azon lehet gondolkodni, hogy az eucharistia-t nem a Mithrász kultuszból vették-e át a keresztények, de visszagondolva a történelem tanárom beszélt arról, hogy a zsidóknál volt már valami ilyesmi szokás, és mivel Jézus is zsidó ember volt ezért ez sem pogány szokás.

Azt viszont nem állítom, hogy a Biblia írói egyáltalán nem merítettek a pogány vallásokból, mert arra is találtam érvet, hogy ez megtörténtett.

De ez már nem az én asztalom.

#11 voltam.

2022. dec. 8. 22:34
 13/16 anonim ***** válasza:

Azért, mert nem ismerik se a kereszténységet, se a pogány vallásokat, se a történelmet mélységeiben, csak egyszerűen utolják a keresztényeket és a keresztény vallást, s inkább hazudnak róla jó nagyokat.

Persze nem mondom, hogy ezt a hazugságot ő maga találta ki, mert nincs a tudás ilyen fokán, hanem olvasta hasonló, keresztényellenes blogokon.

Például említetted Mithrászt. Az ilyen történelemhamisító keresztényfóbok kitalálták, hogy szűztől született és a keresztények innen "lopták" Jézus születését. Na most minden ókori forrás, szobor, kép alapján kőből született. Na most abban van eltérés, hogy hol gyermekként ábrázolják, hol fiatal felnőttként ezt a születést, de minden esetben kőből történik.

2022. dec. 8. 22:39
 14/16 A kérdező kommentje:

#12.

A zsidók pészahkor esznek kovásztalan kenyeret, és isznak bort. Ez az ünnep az Egyiptomból való kivonulás ünnepe, az egyik legnagyobb zsidó ünnep, áldozó ünnep, és az egyik legrégebbi zsidó, sőt, kialakulásakor még héber, izraelita ünnep. Az ünnep előestéjén a vacsoránál, a szédernél a zsidók négy pohár bort isznak, míg az utolsót kint hagyják az asztal végén, mivel ez a Messiás eljövetelére van kikészítve. Jézust ezzel a zsidó ünneppel egy időben feszítették keresztre, és ugyanezen az ünnepen támadt fel a Biblia szerint. Az utolsó vacsora a széder volt, ahol az ószövetségi időkkel ellentétben Jézus felemelte az utolsó kelyhet és kenyeret, áldást mondott rá, tanítványai között szétosztotta, majd a próféciákat beteljesítve áldozatot mutatott be. Ezzel visszautalt a Tóra legelején lévő különös, rejtélyes és ismeretlen alakra, Malkicedekre, aki Ábrahámnak vitt kenyeret és bort a Szodoma alatti csata után áldozatként.

2022. dec. 8. 23:59
 15/16 A kérdező kommentje:

#12.

Nyilván a Héber Biblia azonos kultúrában alakult ki a szemita pogány vallásokkal. Ábrahám, régi nevén Ábrám (mezopotámiai táblákon talált: Abramu) mezopotámiai származású volt. Nyilván közel-keleti jellemzőkkel fog rendelkezni a Héber Biblia is. Például a Leviatán története állandó a közel-keleti mitológiákban, csak más-más Isten győzi le a tengeri szörnyet. Az izraeliták hitében nyilván Izrael Istene.

2022. dec. 9. 00:07
 16/16 NTBS ***** válasza:
Mert az ateisták mindent megtesznek, hogy lejárassák a keresztényeket.
2022. dec. 9. 06:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!