Ha nem tartozom semmilyen valláshoz, nem vagyok megkeresztelve, akkor vallásos temetésem sem lehet, igaz?
A család fele vallásos, a másik fele nem. Meglepő módon a zsidó (származásilag) nagyapám katolikus templomi búcsút kapott paptól és nem emlékszem, hogy ő valaha katolikus lett volna, csak ez volt a legközelebbi templom.
Esküvőnél úgy tudom számít, hogy hova tartozol felekezetileg, ha templomi-papos esküvőt szeretnél, de temetésnél már ezek szerint mindegy, van van erre bárilyen protokol és nekem is tarthatja a búcsúztatót és a temetést pap és beszélhet olyan dolgokról, amikben életemben nem is hittem?
Nem mintha számítana halálomban, csak elgondolkodtam.
Lehet katolikus temetésed, hacsak:
- nem nyilvánítod ki halálod előtt, hogy nem szeretnél egyházi temetést
- vagy ha közbotrányt okozna az egyházi temetésed (mert mondjuk nyíltan eretnek, szakadár voltál és életed végig ebben maradtál)
-vagy pl. hamvasztásos temetés van, amit kizárólag a keresztény hittel ellentétes okból kértél (szerintem ma már ilyen nem nagyon van).
"Esküvőnél úgy tudom számít, hogy hova tartozol felekezetileg, ha templomi-papos esküvőt szeretnél"
Igen, mert a házasságkötés a Katolikus Egyházban egy szentség, amit megkeresztelt katolikusok kérhetnek, illetve egész pontosan legalább az egyik félnek katolikusnak kell ehhez lennie.
Viszont a temetés nem szentség, csak egy liturgikus cselekmény. Ezért igazából bárkinek lehet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!