Hogyan értelmeznétek ezt a Jób könyvében?
A Jób könyvében találtam a reinkarnáció tanára utalást, sőt nem csak, hogy utalás de konkrétan leírja. Az embert 2x 3x visszahozza Isten.
"28megváltotta lelkemet, hogy ne szálljon a sírverembe,
hanem éljek és lássam a napvilágot!’
29Íme, mindezeket cselekszi Isten,
kétszer is, akár háromszor is az emberrel,
30hogy visszarántsa lelkét az enyészettől,
hogy megvilágítsa az élők napfényével." (Jób, 33,28-30)
"24megkönyörül majd rajta és mondja:
‘Engedd őt szabadon, hogy ne szálljon a sírverembe,
megtaláltam már, amiért neki kegyelmezzek.’
25Ha el is sorvadt teste a büntetésektől,
újra kezdi ifjúsága napjait."
(Jób 33, 24-25)
Itt pedig egyértelműen közli az ige, hogy újra kezdi az ifjú korát.
És úgy olvastam a zsidó mainstream vallás is tanította a reinkarnációt, valami szavuk is van rá.
Szóval akkor a Biblia mégis tanítja a reinkarnációt?
Itt egyértelműen az üdvösségről van szó, nem a reinkarnációról.
Lásd:
"s ő megkegyelmez neki, engedi, hogy arcát ujjongva szemlélje"
Isten arcát csak az üdvözült ember szemlélheti.
"Vétkeztem és az igazat elferdítettem, mégsem a bűneimért fizetett meg nekem. Megmentett attól, hogy sírba kelljen szállnom, örülhet életem a világosságnak.” Nézd, így szokott tenni az Isten, kétszer-háromszor is az emberrel, hogy a sírgödörtől megmentse a lelkét, és az élet fényével megvilágítsa."
Itt pedig Isten irgalmáról a bűnbocsánatról, amint az ember újra, s újra elköveti a bűnöket, az irgalmas Isten nem ezek szerint fizet meg nekünk, hanem könyörületet gyakorol rajtunk.
Tehát ez alapján a Biblia nem tanítja a reinkarnációt.
Illetve más alapján sem.
Ez a baj azzal, mikor egy-egy igeszakaszt ragadnak ki, és arra akarnak építeni teológiát! Itt az egész történetről van szó, az ember életének "hullámvölgyeivel" kapcsolatosan van szó a többszöri halálról és visszatérésről.
Ami az új fiatalságot illeti: Jób 10 felnőtt gyerekét veszti el a próba során. Majd újabb 10 gyereket nevel fel, és a szokottnál több generációját éli meg a leszármazottjainak. Normális körülmények között, ha valakinek kb 60 éves korára lesz is 10 felnőtt gyereke, újabb 10 utód felnövésére már nem lesz ideje. Normális esetben! Jóbnak viszont lett rá ideje.
Tanítja a Biblia a reinkarnációt?
A Biblia válasza
Nem, nem tanítja. A „reinkarnáció” kifejezés nem található meg a Bibliában, de még csak nem is utal rá. A reinkarnáció tanítása a lélek halhatatlanságába vetett hiten alapul. a Ám a Biblia szerint a lélek maga az ember, ezért halandó (1Mózes 2:7; Ezékiel 18:4). Amikor valaki meghal, megszűnik létezni (1Mózes 3:19; Prédikátor 9:5, 6).
Jób 33;
24. És az Isten könyörül rajta, és azt mondja: Szabadítsd meg őt, hogy ne szálljon a sírba; váltságdíjat találtam!
25. Akkor teste fiatal, erőtől duzzad, újra kezdi ifjúságának napjait.
26. Imádkozik Istenhez és ő kegyelmébe veszi, hogy az ő színét nézhesse nagy örömmel, és az embernek visszaadja az ő igazságát.
27. Az emberek előtt énekel és mondja: Vétkeztem és az igazat elferdítettem vala, de nem e szerint fizetett meg nékem;
28. Megváltotta lelkemet a sírba szállástól, és egész valóm a világosságot nézi.
29. Ímé, mindezt kétszer, háromszor cselekszi Isten az emberrel,
30. Hogy megmentse lelkét a sírtól, hogy világoljon az élet világosságával.
Ez nem bizonyítéka a reinkarnációnak! Főleg ne azok használják fel a Biblia írásait saját nézetük alátámasztására, akik amúgy sem hisznek Istenben ill. Jézusban.
Nos a kegyelem és a váltságdíj Jézus Krisztusban van! Bárki, aki Jézus Krisztusban hal meg akár öreg agg korában, az Jézus eljövetelekor a feltámadáskor fiatal életerős testben fog feltámadni kb. mintha 30 éves lenne.
ISten mindig kész megbocsátani az őszinte alázatos megtörtszívű bűnbánó embernek, legyen az 2x vagy 3x vagy 4x!
21. Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is?
22. Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is.
Szó sincs reinkarnációról! Sokkal inkább, sok megbocsátásról! Aztán Jézus visszajövetelekor a feltámadásról életerős 30 év körüli alakban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!