Megtagadhatja a gyónást a pap?
Szerintem nem
A pap csak közvetítő szerepet játszik a gyónáskor
Tehát akkor sem fogja abbahahyatni, ha azt mondod, hogy 13 embert megerőszakoltál, aztán megölted őket, majd a vérüket összegyűjtötted és abban fürödtél.
Itt az a lényeg, hogy megbántad a bűneid és ezt a papon keresztül elmondod Istennek, bocsánatot kérsz tőle.
Persze ha, azt mondod, hogy nem bántad meg, akkor nem oldoz fel bűneid alól, és így végül is ha úgy vesszük, megszakítja.
Szerintem
Igen, ha halálos bűnt említesz, pl gyilkosságot vagy lopást.
A halálos bűnt a "mezei" papok nem oldozhatják fel (azt hiszem kivéve a fogamzásgátlást), illetve az említett két esetben a gyónás sikerességét feltételhez kötik (pl add fel magad a rendőrségen, add vissza amit elvettél).
Természetesen megtagadhatja, a feloldozást lehet elégtételhez is kötni. Van ami alól fel se oldozhat a pap, csak püspök.
A gyilkosságot inkább égbekiáltó bűnnek nevezik, halálos bűn sokkal több minden lehet. A halálos bűnök alól természetesen feloldozhat egy pap. Ezt gyakran keverik. Ezen felül vannak bocsánatos bűnök, olyan enyhe bűnök, amiket nem szükséges meggyónni.
"Van ami alól fel se oldozhat a pap, csak püspök."
Továbbmegyek, van ami alól csak a pápa adhat feloldozást, de ez ugye nem igazán működik. (Pl.: VIII. Henrik Aragóniai Katalinnal kötött házasságának semmissé tétele).
És vajon hány ilyen eset van mai korunkban? A pap egyszerűen elutasítja magát a gyónást, nemhogy a feloldozást!
Például ha egy pap megszegi a gyónási titoktartást, akkor Rómába kell mennie, mert csak a pápa oldozhatja fel. A házasság érvénytelenítése kicsit más (itt nincs gyónás és feloldozás), de régen az is Róma alá tartozott kizárólagosan, lehet ma is, viszont levélben intézhették.
Elvileg SOSEM, SENKITŐL nem tagadhatja meg a bűnbánat szentségének kiszolgáltatását. Vagyis ha azzal keresed meg, hogy gyónni szeretnél, nem mondhat rá nemet.
Viszont a feloldozást megtagadhatja! Egyrészt ha nem vagy hajlandó a változásra, ha nem áll szándékodban egy adott bűn elhagyása. Megtagadhatja akkor is, ha nem bánod igazán a bűnödet. Vagyis meggyónod, de szerinted nem is bűn, és az első adandó alkalommal el akarod újra követni, netán várod, hogy újra elkövethesd.
Valamint van a 4 "égbekiáktó bűn". Ezek a Bibliából levezethetően csak Istentől kaphatnak bocsánatot. Ezek az azonos neművel való nemi élet, a szándékos gyilkosság, mások nyomorának elmélyítése, és a bérek visszatartása. Ezek alól a földön max a pápa adhat feloldozást, esetleg bizonyos esetekben az arra feljogosított pap. Például volt eset, amikor a pápa több papnak is megadta az ideiglenes jogot, hogy feloldozást adjon az abortuszon átesett nőknek (ami a szándékos gyilkosság kategória). De csak ezt az egy égbekiáktó bűnt oldozhatták fel! A többit nem.
Egyébként az ilyen esetben sem szakítja félbe a gyónást, csak nem ad feloldozást és a bűnbánati imát sem kéri számon. Viszont általában feloldozás helyett áldását szokott mondani.
"en ugy tudom, hogy a fogamzasgatlas nem halalos bun, nem kell meggyonni"
nekem úgy tanították, hogy mivel az élettel szembemegy, meggátolja új élet létrejöttét, így az...de ahány hely, annyiféle tanítás
Lehet, nem volt egyértelmű a megfogalmazásom, bár vallásos embernek illenék tudni az általam említett utalás (t.i. Aragóniai Katalin) mibenlétét.
A kérdés az volt, hogy "Megtagadhatja a gyónást a pap?"
Igen, megtagadhatja és meg is tagadja, ha, és amennyiben én a mai viszonyok között "Boleyn Anna-ként" kérem a gyónásom elfogadását.
"Valamint van a 4 "égbekiáktó bűn". Ezek a Bibliából levezethetően csak Istentől kaphatnak bocsánatot. Ezek az azonos neművel való nemi élet"
Én úgy tudom, hogy ez nem szerepel köztük.
Olvasd el:
Mellesleg minden bűn csak Istentől kaphat bocsánatot, legyen az bocsánatos, halálos vagy égbekiáltó. Illetve bizonyos égbekiáltó bűnöket is feloldozhat pap.
"Elvileg SOSEM, SENKITŐL nem tagadhatja meg a bűnbánat szentségének kiszolgáltatását. Vagyis ha azzal keresed meg, hogy gyónni szeretnél, nem mondhat rá nemet."
Természetesen megtagadhatja, például ha valaki nem katolikus. Meghallgatja, imádkozik érte, tanácsot is adhat, de a szentséget nem szolgáltathatja ki neki.
Értettem az utalást, de egy politikával átszőtt egyszeri esettel mit kezdjek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!