A keresztényeknek tényleg nem lehet tetoválásuk?
Szándékosan sérted fel a tested tetováláskor, és ez minden tekintetben bűn:
Ez az igevers konkrétan a tetkót tiltja, csak akkoriban nem tűvel csinálták, hanem égették:
3Móz 19:28 Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek. Én vagyok az Úr.
Ez is hasonló:
5Móz 14:1 Ti az Úrnak, a ti Isteneteknek fiai vagytok; ne vagdaljátok meg magatokat, se szemeitek között ne csináljatok kopaszságot, a halottért.
Démonizált állapotban is előfordult a bőr felsértése, az ördöngősről ezt írja:
Márk 5:5 És éjjel és nappal mindig a hegyeken és a sírboltokban volt, kiáltozva és magát kövekkel vagdosva.
Gonosz angyalokat imádtak az önvagdosással:
1Kir 18:28 És [elkezdtek] hangosan kiabálni és az ő szokásuk szerint késekkel és borotvákkal metélték magukat, míg csak ki nem csordult a vérük.
Nem igaz, nincs ilyen szabály, hogy a keresztényeknek ne lehetne tetoválásuk. Egyes szektákban tiltják valóban, de az is megkérdőjelezhető, hogy ők egyáltalán keresztények-e.
Azt valóban meg kell válogatni, hogy mit rakatunk magunkra.
Szia
Valóban, az izraelitáknak szólt a törvény, hogy "..hasogassátok, se égetéssel magatokat...", a testüket ahogyan idézted is 3Mózesből.
A keresztényeknek azért nincsen konkrét tilalom, mert Krisztus alapelvekben tanított meg gondolkodni. A törvény elmúlhat (és el is múlt), de az alapelv örökre fennmarad. Ha tudjuk Isten hogyan gondolkodott korábban pl. a tetoválásról, miért gondolnánk azt, ma már másképpen gondol erre?
De még inkább nyilvánvalóvá válik a gondolkodása, ha a 3Mózes 19:28 versát összevetjük a Róma 12:1 versével, ahol az van írva: "Kérlellek azért titeket, testvérek, Isten könyörülete által, hogy mutassátok be testeteket élő, szent és Isten előtt elfogadható áldozatul. Így a gondolkodóképességeteket használva végeztek szent szolgálatot."
Persze nem jelenti ez azt, hogy egy tetovált ember már nem mutathatja be testét "élő, szent"-nek, ha korábban magára varratott valamit. Hiszen "az ilyen tudatlanság idejét elnézte az Isten, mégis most azt mondja az emberiségnek, hogy mindannyian, mindenütt tartsanak bűnbánatot.” Cselekedetek 17:30
A törvény érvényessége nem múlik el.
Máté 5:17-18 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom nektek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.
Jézus a tékozló fiúnak is azt mondta, hogy tartsa be a törvényeket:
Máté 19:18-19 Monda neki: Melyeket? Jézus pedig monda: Ezeket: Ne ölj; ne paráználkodjál; ne lopj; hamis tanúbizonyságot ne tégy; Tiszteld atyádat és anyádat; és: Szeresd felebarátodat, mint temagadat.
A poklosnak azt mondta, mutassa be az áldozatot a mózesi előírások szerint:
Máté 8:4 És monda neki Jézus: Meglásd, senkinek se szólj. Hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak, és vidd fel az ajándékot, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul nekik.
Te mikor mutattál be utoljára ilyen áldozatot?
Miért is kellene nekem ilyen áldozatot bemutatnom?
Te írtad, hogy ilyen áldozatot kell bemutatni, mert a törvény most is érvényben van
"A poklosnak azt mondta, mutassa be az áldozatot a mózesi előírások szerint"
Én nem írtam, hogy ilyet kell bemutatni. Én azt írtam, hogy Jézus erre utasította a poklosságából meggyógyított embert a mózesi előírások alapján. Jézus nem törölte el a törvényt, hanem betöltötte azt, és rajta keresztül van lehetőségünk kikerülni a törvény átka alól. Bármelyikünk dönthet úgy, hogy nem fogadja el Isten kegyelmét, és a törvény által akar megigazulni, de akkor garantált az elkárhozás, mert az eredendő bűnnel rendelkező ember nem tud nem bűnözni.
Teljes mértékben egyet értek Krisztus szavaival, amelyet idéztél a Máté5:17-18-ban
Krisztus tökéletes volt, tehát rajta kivűl soha senki, egyetlen ember sem tudta betartani a mózesi törvényt, ezért mondhatta magáról, hogy nem eltörölni, betölteni jött a törvényt. Ezért mondhatta azt is: "Mert bizony mondom nektek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik." - nem is múlt el a törvény Krisztusig, mert ő az utolsó betűig megtartotta az összes törvényt.
A Törvény fő céljáról beszélt Pál apostol, aki ezt írta: „A bűnök okáért adatott, a míg eljő a Mag (Krisztus), a kinek tétetett az ígéret” Galátzia 3:19. A Törvény arra emlékeztette az izraelitákat, hogy tökéletlenek. Ésszerű tehát, hogy egy tökéletes áldozatra volt szükségük, amely teljesen el tudja törölni a bűneiket: Zsidók 10:1–4 " Mivel ugyanis a törvényben az eljövendő jó dolgok árnyéka van, nem pedig maguk a dolgok, a törvény soha nem tudja ugyanazokkal az évről évre, folytonosan felajánlott áldozatokkal tökéletessé tenni azokat, akik Isten elé járulnak. Máskülönben vajon nem szűnt volna meg az áldozatok felajánlása? Hiszen így azoknak, akik szent szolgálatot végeznek, és akiket egyszer már megtisztítottak, nem lenne többé bűntudatuk. Ellenkezőleg, ezek az áldozatok évről évre emlékeztetnek a bűnökre, mert a bikák és kecskék vére nem tudja elvenni a bűnöket.
A Törvény tehát azért volt, hogy felkészítse a népet Jézus fogadására, aki a Messiás, vagyis a Krisztus volt.
Azok az emberek, akiket Krisztus meggyógyított és kérte mutassanak be áldozatot, azok még mind a mózesi törvény alatt voltak. A keresztény gyülekezet Krisztus halála után, amikor pünkösdkor kitöltetett a 120 tanítványra Isten szelleme, nos ekkor jött létre, már Krisztus törvénye alatt kellett élniük életüket. Ha a Cselekedetek könyvét olvassuk, azt látjuk, az első keresztény gyülekezet (a feltámadt)Krisztus irányítása alatt szolgálta Urát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!