A húsvét egy ősi lopott pogány, kelta ünnep?
Az ateista mémbázison olvastam Turi Tamástól.
Én úgy tudtam, hogy zsidó gyökerű, az egyik legkorábbi őskeresztény ünnep, aminél gyakorlatilag csak a vasárnap és a nagypéntek a régebbi, bár utóbbi kb. egyidős a húsvéttal. A zsidók pészah ünnepén az egyiptomi kivonulást ünnepelték, ez volt a legnagyobb ünnep az évben, Jézus is ennek megüléséért érkezett Jeruzsálembe virágvasárnap.
Akkor tényleg ez egy kelta ünnep volt, aminek a helyére tették a korai keresztények a húvétot, és ellopták?
A húsvét a tavaszi nap-éjj egyenlőség utáni első holdtölte utáni péntek/vasárnap. Ez is, és maga a tavaszi nap-éjj egyenlőség is olyan fontos csillagászati állandó, amit kevés régi kultúra nem tett emlékezetessé.
Tehát nem lopott senki semmit. Csak átírták egy ünnep nevét és tartalmát egyes kultúrák megváltozásakor.
#1.
Egy nép sem ünnepelt ezen a mozgó dátumon a zsidókon kívül. Ez ugyanis eredetileg a pészah kiszámítása volt.
#5.
A sátorszentély korában már ünnepeltek. Nem volt ilyen ünnepe semelyik másik népnek, ez a JHVH-kultusz ünnepe volt. Miért vették volna át az egyiptomiaktól a felettük aratott győzelem ünnepét?
#5.
Szerinted a görögök ünnepei honnan származtak?
Saját mitológiájukból és történelmükből.
A héber ünnep jól dokumentálja az izraelitákat alkotó két nép jellemzőit. Tipikus nomád hagyományokat örökít meg. A legtöbb népnek saját ünnepei voltak. Ha jól emlékszem Salamon is ekkor szentelte fel az első templomot.
Jelezném, hogy az ünnep Kr. e. a 14-12. századra nyúlnak vissza.
#5.
Részletesen ismerjük mind a babiloni, mind az egyiptomi, mind az ugariti naptárakat. Eleve értelmetlen is lett volna tőlük átvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!