A keresztényeknél a mai napig nem lehet elválni? Miért?
Érvényesen megkötött házasságot nem lehet felbontani, mert ezt Isten köti egybe.
De ez nem jelenti azt, hogy mérgező kapcsolatban kell maradni. Különélni lehet, az nem válás. Sőt, meg is kell lépni, ha a másik pl. veszélyessé válik, akár a házastársára, akár a gyerekre.
Ha esetleg nekem szólt a reakciód, akkor nem értek veled egyet. Szerintem egy mérgező kapcsolatból el kell válni, és újra kell kezdeni egy másik emberrel. A különélés egy eléggé megalkuvó dolog, ha a kereszténység is belátta, hogy egy kapcsolat mérgező, darabokra esett, de csak azért is erőltet egy olyan házasságot, ami már csak hivalatalos formában létezik. Meg egyébként hogy képzelte: éljenek külön cölibátusban, ne pasizzanak/csajozzanak, hanem legyenek hűségesek egy olyan emberhez, aki mellett pokol az élet?
Amúgy a gyülekezetbe, ahova jártam, volt egy nő, aki ilyen helyzetben volt, de ha jól értettem, vallási okok miatt nem tudott válni. Pedig ott a férj nem is volt hívő.
#9 voltam
Aki egy adott vallást követ, az nem csak a jó, hanem a rossz oldalait is vállalja.
Nem kötelező kereszténynek lenni... ma már nem égetnek meg érte.
DE ha már az vagy, az kötelességeket is jelent.
Szerintem az okozza a nehézséget a szigorú tanításokkal kapcsolatban, hogy modern szemmel nézzük ezt a kérdést (is). Eredetileg, ahogyan az Úr is magyarázta, két ember közössége egy testet alkotott, össze vannak ragasztva (erre utal a héber szó, és a magyarban is benne van: "ragaszkodik a férfi"). Nem azért, mert a papbácsi vagy akár az Isten maga valamit varázsolt, és onnantól ezt nem szabad piszkálni. Pont, hogy a két személy közös döntése az, ami a legerősebb kötelék (kellene, hogy legyen), amit nem változtathat meg egyoldalúan(!) egyik fél sem.
Amikor valaki elkezd bántalmazni, testi/lelki fájdalmakat okozni, félelmet kelteni, stb. akkor ő gyakorlatilag felmondja ezt a szerződést. Ez istenfélő emberek között a legszomorúbb dolog, amivel az illető a Mindenható rendjét bontja fel, így nem csak házastársa, hanem az Isten ellen is vétkezik. A másik fél dolga ekkor a várakozás. Mivel a hit alapján az Istenben bízunk, ezért az Ő megjobbítását, megtérítését várjuk, ami alapot adhat a békülésre. Amennyiben a vétkes magaviselet nem változik, nincs megtérés, azzal az illető gyakorlatilag kiírja magát a hívők közösségéből is (hasonló példa van Korinthusban, ahol a pogány módra parázna kapcsolatban élőt ki kellett rakni a gyülekezetből). Ekkor a hívő fél már nincs a "hitetlenhez" kötve - az apostol tanítása szerint - és ha igénye van rá (mert jobb házasságban élni, mint égetődni) és szeretné, akkor újra házasodhat, de természetesen csak az Úrban.
"Amennyiben a vétkes magaviselet nem változik, azzal az illető gyakorlatilag kiírja magát a hívők közösségéből is. Ekkor a hívő fél már nincs a "hitetlenhez" kötve és ha igénye van rá és szeretné, akkor újra házasodhat."
a katolikus egyház szerint nem
17es,
Annyi baj legyen. Nem ez lenne az első dolog (sem a második), amiben a katolikus egyház eltér a Felkent és az apostolok által megadott tanítástól.
Ebben az esetben csak a te hamis tanításodtól tér el.
"Mert gyűlölöm a válást - mondja az Úr, Izrael Istene -, és azt, hogy igazságtalansággal borítsa el az ember a ruháját - mondja a Seregek Ura. Tartsátok hát tiszteletben az életeteket, és ne kövessétek el ezt a hűtlenséget!"
Hamis tanításod abban is eltér Krisztusétól, hogy bizony a házasokat Isten köti össze:
"Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét."
Hiába hivatkozol az apostolokra, ők is ezt tanítják:
"A házasoknak meg nem én parancsolom, hanem az Úr: A feleség ne hagyja el férjét. Ha mégis elhagyná, maradjon férj nélkül, vagy béküljön ki férjével. A férfi se bocsássa el feleségét."
19es,
Nekem nincs tanításom (nem vagyok tanító) ellentétben a magát egyenesen a Felkent helyettesének beállító főnököddel, és a nevében is pöffeszkedő Tanítóhivatalával.
Sajnos, mivel meghomályosították a látásodat, azt sem veszed észre, hogy nem mondok ellent az Írásoknak. Ugyanis nem a vétkes fél oldaláról néztem a kérdést (amivel az összes általad idézett szöveg kapcsolatos), hanem a megelőző hozzászólások témája alapján a sértett házastárs felől közelítettem.
Természetesen a hűtlenség (amiről Malakiás jelképesen beszél) nem megengedhető. Senki ne kezdeményezze az elválást, ez evidens. A Korinthusi levélben szintén erről van szó: "ne hagyja el" "ne bocsássa/küldje el".
Amiről pedig az Úr tanít, hogy az Örökkévaló egybeszerkesztette, az maga a házasság *intézménye*, nem pedig az egyes esetekben megkötött szövetségek mind. (Az Isten nem egy anyakönyvvezető, hanem a szisztémát fektette le, ahogy a Felkent is idézi, hogy 'a férfi' általánosságban, és a 'feleség' általánosságban.)A farizeusok sem konkrét esetekkel kísértették őt, hanem magát a rendszert, az elveket firtatták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!