Akkor lehetek hiteles protestáns, ha elfogadom, hogy Jézus után váltódtak meg az emberek a bűnektől pár ezer éve és azelőtt az elhunytak is kárhozatban voltak, de mi már a mennybe jutunk?
A katolikusok mit mondanak erről? Jézus után mi változott? Kellenek ugyanúgy papok a feloldozáshoz?
Személy szerint én elfogadom Jézust, amit tett, amit tanított, viszont az én hitem szerint csak eljött, hogy tanítson, de előtte is ugyanúgy volt minden transzcendens értelemben, ahogy utána.
Lehetek így hiteles keresztyén, ha Jézust csak prófétaként tudom elfogadni?
Hiteles protestáns alatt azt értem, hogy elfogadom amit a protestáns vallás tanít az elmémmel és a kételkedő gondolataimmal is.
Mit értessz módszer alatt? Nem akarok az lenni erőszakkal, inkább megakarom érteni a Jézus témát, hogy lehetek-e az, vagy maradok a vallás mellett de nem mindent fogadok el, tehát nem teljesen hiteles.
Ahogy az előbb mondtam megérteni akarom, hogy tényleg így van-e, nagyon keveset tanítottak és hallottam is, hogy Jézus itt járta óta változott az emberek helyzete a haláluk után.
Fura az nekem, hogy Jézus előtt, aki egy eldugott faluban nőtt fel, ahol nem volt pap és nem gyont meg, akkor a protestánsok szerint a kárhozatba jutott, de Jézus eljövetelekor egyik transzcendens helyből a másikba jutott?
Miért nem inkább egy pappal próbálsz meg erről beszélni? vagy felkeresni egy teológust és vele elbeszélgetni erről?
Nem bántásból írom, csak ők talán valamivel szakértőbbek a témában mint az itteni csapat.
Ezt a részt egyébként én sem értem teljesen ezért nem tudok segíteni benne.
"Hiteles protestáns alatt azt értem, hogy elfogadom amit a protestáns vallás tanít..."
De hogy fogadhatnád el azt amit meg sem értettél? Mert az kérdés alatti leírásod alapján biztos, hogy meg sem értetted a protestantizmust.
A kereszténység leglényege, hogy kicsodának tartod Jézust. Isten Fiának, vagy csak egy bölcs tanítónak. Tanítása szerint Ő a Közvetítő az Atya és az ember között (jó pásztor, ajtó, élet kenyere stb hasonlatok). Ő saját magát hirdette, nem szerénykedett mint a többi vallásalapító, akik csupán kereső, bűnös embereknek tartották magukat. Jézusnál nyoma sincs ilyesminek.
Hasznodra válna elolvasni ezeket:
Állította-e valaha Jézus, hogy ő Isten?
John Maisel: Isten e Jézus?
Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz)
... attól még nem kárhozott el, aki Jézus előtt élt, sem aki más kultúrában él. Jézus mindenkit megváltott, előtte utána, és minden kultúrában lévőt. A hitre jutás Benne egy misztérium, egyeseket megragad Isten:
"A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született."
"Jézus mindenkit megváltott"
Pontosan mit takar ez a megváltás?
#7 lerontotta a Sátán munkáját.
A Pál által írtak logikusan hangzanak:
Róm.
5,18 Bizonyára azért, miképen egynek bűnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása.
5,19 Mert miképen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek: azonképen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek.
A "mindenkit megváltott" alatt azt értem, hogy univerzalista olvasat is lehetséges. Tehát hogy végül csak az nem váltódik meg, aki tényleg tudatosan, elutasítja a szeretet értékrendjét. (Nekem belefér a reinkarnáció is, Origenésztől sem állt távol az ötlet)
Nem tudom ugyanis Istent úgy elképzelni, mint aki patkánykísérletet folytat és a nagyobb részétől megszabadul, aki nem felet meg.
"...elfogadom amit a protestáns vallás tanít...a kételkedő gondolataimmal is.
Ahhoz, hogy biztos legyél abban, hogy jó helyen vagy, bizonyosságot kellene szerezned róla. Vizsgáld meg pl., hogy mit tanít a Biblia a mennybemenetelről? Hogy kik mennek oda, miért mennek oda, és te személy szerint odajutsz-e? A Biblia azt írja, hogy a föld az ember lakhelye (Zsoltár 115:16). Azt is írja, hogy Isten örök időkre teremtette (Zsoltár 104:5). A Zsoltárok 37:29 szerint pedig az igazak (más helyen szelídek) a földön fognak örökké élni.
Az első emberpárnak a földön volt az otthona, a csodálatos Édenkert. A teremtési beszámoló szerint Isten látta, hogy jó az, amit létrehozott. Attól, hogy az emberek elfordultak tőle, ez vajon megváltozott? Isten már másként tekint egykori teremtésművére? Úgy gondolom, hogy legtöbbünk természetes vágya nem az, hogy a halálunk után szellem személyként éljünk tovább egy számunkra ismeretlen helyen. Legalábbis ez a tudat, engem nem tenne túl boldoggá a jelenben, pedig Isten éppen azt szeretné, hogy már most, ebben a nehéz világban is meg tudjuk őrizni a belső békénket, az ígérete szerinti, előttünk álló jobb dolgok reményében.
9-es Jehova tanúja
3,7 A mostani egek pedig és a föld, ugyanazon szó által megkíméltettek, tűznek tartatván fenn, az ítéletnek és az istentelen emberek romlásának napjára.
Mert új eget és új földet teremtek; a régi feledésbe merül, és eszébe se jut többé senkinek.
3,11 Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben,
3,12 A kik várjátok és sóvárogjátok az Isten napjának eljövetelét, a melyért az egek tűzbe borulva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!
3,13 De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, a melyekben igazság lakozik.
„Még egyszer megrendítem nemcsak a földet, hanem az eget is.” 27A „még egyszer” pedig azok megváltozását jelenti, amelyek mint teremtett dolgok megrendülhetnek, hogy megmaradjanak a rendíthetetlenek.
15,44 Elvettetik érzéki test, feltámasztatik lelki test. Van érzéki test, és van lelki test is.
15,47 Az első ember földből való, földi; a második ember, az Úr, mennyből való.
15,48 A milyen ama földi, olyanok a földiek is; és a milyen ama mennyei, olyanok a mennyeiek is.
15,49 És a miképen hordtuk a földinek ábrázatját,hordani fogjuk a mennyeinek ábrázatját is.
15,50 Azt pedig állítom atyámfiai, hogy testés vér nem örökölheti Isten országát, sem a romlandóság nem örökli a romolhatatlanságot.
stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!