Hogy lehet azt feldolgozni, hogy Isten adott egy második esélyt a volt férjemnek,csak éppen nem mellettem?
A férjem rengetegszer bántott engem és szenvedtem miatta, részletekbe most nem akarok belemenni.. Évekkel később megtért, megváltozott, újranősült és persze azzal a nővel pedig boldogok.. Az a másik nő mégis mitől jobb? Azzal miért tud szépen viselkedni? Engem elhagyott terhesen.. mindenen egyedül mentem át. Majd amikor ő gondolt egyet, hogy megváltozik, vígan éli életét valaki mással. Azzal a valakivel viselkedik szépen, amit én is megérdemeltem volna. Isten nem gondol ilyenkor rám? Hogy nekem mennyire fájdalmas ezt látnom??
Elegem van Istenből. Úgy érzem, azok után, amit a volt férjem velem tett, nem érdemli meg, hogy boldog legyen.
Van egy "aprócska" gond azzal, amit a férjed tett. Amíg a házastárs él, addig a házasság Isten szemében még nem szűnt meg! Tehát a férjed házasságtörést követett el azzal, hogy más nőt vett el. Ha valóban megtért, akkor kutya kötelessége lett volna a házasságát megpróbálni rendezni, nem házasodhatott volna újra. Vannak olyan élethelyzetek, amikor a másik fél részéről nincs nyitottság a házasság helyreállítására, ilyenkor van lehetőség a külön élésre, de csakis egyedül, nincs újra házasodás, amíg él a házastárs.
Jézus azt mondta, hogy "vannak heréltek, akik maguk herélték ki magukat Isten országáért". Sokan ezt a cölibátusra vonatkoztatják, hogy házasság nélkül hatékonyabban tudja az ember Istent szolgálni. De amikor egy másik helyen az "Isten országáért" tenni valamit kifejezést használta Jézus, ott egyértelműen az Isten országába való bejutásról volt szó. Itt is ez a helyzet! A szövegkörnyezetét is megnézve, Jézus pont a házasságról, és annak felbonthatatlanságáról tanított előtte! Ha valaki bármilyen okból kifolyólag nem tudja helyreállítani a házasságát, akkor marad az "önmaguk kiherélése".
Jézus egyetlen esetben engedte a házasság felbontását: a paráznaság esetét. De ez kizárólag Máté evangéliumában szerepel, Márknál és Lukácsnál nincs ez a kitétel. Nem véletlenül. Márk és Lukács elsősorban pogányok részére írta az evangéliumát, Máté viszont zsidó származásúaknak. Miért fontos ez? Mert alap dolog volt a zsidóknál, hogy szűzen házasodtak. A paráznaság esetének kitétele arra vonatkozott, amikor a nászéjszakán kiderült a nőről, hogy már nem szűz! Egy zsidó ember értette, amit Máté írt. A törvényből ismerték az erre vonatkozó utasítását Mózesnek. Egy nem zsidó háttérből jövőnek viszont nem mondott ez semmit, feltehetően Márk és Lukács emiatt nem említette ezt. Sajnos sok Biblia fordításban kutyulják a paráznaság és házasságtörés fogalmakat, így nehezen érthető. A paráznaság a házasság előtti szexuális kapcsolatra vonatkozik, tehát ez a nem házasok bűne, a házasságtörés pedig a házasok bűne, amikor a házasságukat megtörik egy másik féllel való kapcsolattal. A Bibliában több helyen is bűnök felsorolásánál egymás mellett említik a paráznaságot és házasságtörést. Mert két külön dolog, és az egyik nem bővebb halmaza a másiknak.
Itt az ominózus szakasz (zárójelben javítva):
"Megmondatott továbbá: Valaki elbocsátja feleségét, adjon néki elválásról való levelet. Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává [házasságtörővé!] teszi azt; és aki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik [házasságot tör!].
Azzal teszi házasságtörővé a feleségét valaki, ha elbocsátja őt. De miért is? Mert ezután a feleség feljogosítva gondolhatja magát arra, hogy hozzá menjen máshoz - és ez az, amivel megtöri majd a még érvényben lévő házasságát.
Miért tör házasságot az, aki elbocsátott asszonyt vesz el? Mert a korábbi házassága az asszonynak még él!
Márk kicsit érthetőbben fogalmazott (és itt helyes is Károli fordítása):
"Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el az ellen. Ha pedig a feleség hagyja el a férjét és mással kel egybe, házasságtörést követ el."
Nem az elbocsátással töri meg valaki a házasságot, hanem egy új kapcsolattal. Ha ez meg is történt, a másik fél nincs feljogosítva arra, hogy újra házasodjon! Többek között azért, mert mi van akkor, ha a házasságtörő fél megtér? Ekkor van lehetőség a házasságuk helyreállítására. Újra házasodás esetén gyakorlatilag esély sincs erre.
Egyébként Istennel is így vagyunk. Ha meg is törjük a Vele való szövetségünket, Ő hűséges marad hozzánk, és várja, hogy visszatérjünk Hozzá.
Utolsó és mi van akkor, ha valaki bántalmazó kapcsolatban él és veri a férje, akár meg is eroszakolja, rossz hatással van a gyerekekre stb? Ilyenkor is kötelessége lenne a feleségnek vele maradni és nem ujrahazasodni? Szerintem egyáltalán nem a feleség hibája, hogy a férj ilyen és joga van a boldogsághoz más oldalán. Ne neki kelljen már egyedül élni élete végéig, csak mert a férj egy ilyen ember.
Ez most csak egy példa volt, nem személyes történet..
Nem a 21es vagyok
"Ilyenkor is kötelessége lenne a feleségnek vele maradni és nem ujrahazasodni? "
A biblia szerint ha egy férfi megerőszakol egy nőt akkor hozzá kell mennie.
Ez szerintem megválaszolja a kérdésed.
Csak akkor, ha még nem házas.
A feleségének meg kötelessége odaadni magát, szóval ott elvileg nem lehet erőszak.
Most ezt ugye Isten sem gondolja, hogy boldog házasság alapja lehet egy olyan kapcsolat, ahol a nő meglett erőszakolva..?
De nem is kell ennyire messzire menni... Miért kéne olyan kapcsolatban benne maradni, ahol akár vernek..?
Nem kötelező benne maradni a bántalmazó kapcsolatban.
DE nem házasodhatsz újra semmiféle körülmények között, míg él a párod.
Kérdező ennél nagyobb erkölcsi és logikai bakik is vannak a bibliában.
Nem arról szól eleve hogy boldogan élj.
21 es 26 a katolikus egyhaz tanitasat irja le
mas felekezeteknel el lehet valni is ujra lehet hazasodni
ez pedig:
"A feleségének meg kötelessége odaadni magát"
sehol nem igaz, ne izgulj
#28 Lehet, hogy a katolikus egyház is ezt tanítja, de ebben a kérdésben igazuk van! Egyébként semmi közöm a katolikusokhoz.
A kérdezőnek. Nem kell a férjjel maradni bántalmazó kapcsolatban, de amíg ő él, nincs újra házasodás.
"de amíg ő él, nincs újra házasodás"
ezt nem mondhatod egy olyan embernek, akinek nem ismered a felekezetét
"nincs újra házasodás" - minek képzeled magad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!