Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mikor találták ki a halottakér...

Mikor találták ki a halottakért való imádkozást? Illetve hol íról erről a Biblia?(sehol) De akkor mégis honnan jött az ötlet, hogy ennek bármi értelme lenne is?

Figyelt kérdés

2022. szept. 16. 11:57
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
100%

24 "Amúgy az ortodoxok is imádkoznak a halottakért."

igen, sot az anglikanok is, foleg az anglo-katolikus szarnyban

"Rest eternal grant unto her, O Lord,

and let light perpetual shine upon her.

May she rest in peace, and rise in glory."

ez azt jelenti, hogy a keresztenyseg 3 legnepesebb felekezete igen

30

"A katolikusoknál is van nyelveken szólás, ezt is kicsit benézted."

igy van, a romai katolikusoknal is van karizmatikus lelkiseg

2022. szept. 16. 21:36
 42/49 munyamunya ***** válasza:
64%

A Makabeusok könyvei semmiképpen nem "ókeresztényekről" szóltak, a világon semmi közük nem volt semmi ilyesmihez, hanem gyakorló és hűséges izraeliták tetteit örökítik meg. Pl szó van bennük olyan kivégzettekről, akik nem voltak hajlandók disznót enni, ezért forró olajban kínozták őket. Gondolom, ez is követendő példa akkor a mai kereszténységnek.

Amúgy ha egyáltalán bármire, akkor történelmi események dekumentálására és azok utókornak való fenntartására hadznosak ezek a könyvek (még maguk a zsidók is így tekintenek rájuk). Keresztény teológiai tételt igazolni, pláne ezzel az egy szál igehellyel megalapozni viszont óriási aránytévesztés. Főleg úgy, hogy az Írások többi része ellentmond a téves tanításnak.

2022. szept. 17. 06:02
 43/49 anonim ***** válasza:
67%

"akik nem voltak hajlandók disznót enni, ezért forró olajban kínozták őket. Gondolom, ez is követendő példa akkor a mai kereszténységnek"

Bár a keresztényekre már nem vonatkoznak étkezési tilalmak, de igen, követendő példa az embernek hitéért meghalni. Ha keresztény lennél, akkor kicsit te is így gondolnád. Őskeresztények ezreit ölték meg, mert nem voltak hajlandók hitüket megtagadni. A disznóhús tilalma is hasonló a zsidók számára.

2022. szept. 17. 10:27
 44/49 munyamunya ***** válasza:
36%

43as,

Gondoltam, hogy sikerül majd elferdíteni, amit írtam. Nem általánosságban a hitükért haltak meg ezek az emberek, hanem konkrétan a Törvény egyik parancsát nem voltak hajlandóak megszegni. És nem is voltak egyedül: olvasunk még papról, aki nem evett tisztátalant, sokan nem akarták a szombatot megtörni hadakozással, illetve volt, aki tevőlegesen lerombolt bálványoltárt. Ezeket mind megölték. NEM általánosságban a hitért, hanem bizonyos rendelések megtartásáért.

Az pedig, hogy a személyemre vonatkozóan teszel ismeretlenül, feltételezés alapján lesajnáló megjegyzést, egyedül rólad árul el dolgokat.

2022. szept. 17. 17:15
 45/49 anonim ***** válasza:
36%
Továbbra se értem, hogy számodra miért probléma az olyan magas fokú hit, amikor az ember képes ezért vállalni a halált is. Inkább vállalták a halált, Isten törvényének megszegése helyett. Mi keresztények ezt inkább becsüljük.
2022. szept. 17. 19:46
 46/49 munyamunya ***** válasza:
32%

45ös,

Igen, azt látom, hogy nem érted, amit mondok, mégis belémakadtál, pedig én nem szóltam hozzád, hanem a kérdező kétségeire reagáltam.

Annyit állítok, hogy ha teológiai igazságot avagy tantételt akarunk levezetni a Makabeusok könyveiből, akkor miért állnánk meg a holtakért imádkozás dogmájánál, miért nem vesszük magunkra a tisztátalan ételtől tartózkodás vagy a sabbath szentségének gyakorlását is? Hiszen az itt említett emberek nem csak hogy cselekedték ezeket - ahogyan Judás hadvezér az imádkozást - hanem életüket is adták ezekért a parancsokért. Miért kizárólag a halottak sorsáról való tanítást akarjuk alátámasztani ezekből a könyvekből, a többi, súlyosabb következményű tetteket pedig figyelmen kívül hagyjuk?

Persze ezek költői kérdések, tudom a választ: a modern felekezeti kereszténység anómiája az oka.

A lényeg, hogy, ahogyan már írtam, ezzel az egy szál igehellyel megalapozni bármit is óriási tévedés, plusz képmutatóskodás, amennyiben a többi felsorolt tanítást viszont elutasítjuk.

2022. szept. 17. 20:50
 47/49 anonim ***** válasza:
41%

Mit nem értesz azon, hogy mind a szombatot, mind a tisztátalan állatok evésének tilalmát az apostolok feloldották? Egyébként mi köze van a kettőnek egymáshoz? Vagy akkor vessük el a teljes Ószövetséget, hogy ne legyen képmutatás a disznóhús evése?

Értem én, hogy a kákán keresed a csomót, de ez nagyon gyatrán megy.

2022. szept. 17. 20:59
 48/49 munyamunya ***** válasza:
32%

47es,

Az apostolok semmi ilyesmit nem mondtak. Azonban ez a szál eddig szóba sem jött, ez csak terelés a részedről (mellesleg pont az általad is képviselt világi kereszténység az, ami totál ellentmond az ú.n. ószövetségnek). Én meg tökkelütött vagyok, hogy megint szóba álltam veled. Jó volna, ha nem anonim kommentelnél, akkor nagy ívben kerülhetnélek.

2022. szept. 17. 21:13
 49/49 anonim ***** válasza:
41%

Nyilván te szabod meg, ki hogy kommentelhet ezen az oldalon :)

"Az apostolok semmi ilyesmit nem mondtak"

Olvasd el a Bibliát egyszer.

2022. szept. 17. 21:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!